Sokoldalú videoszerkesztő ingyen és profi kivitelben egyaránt

Nem szeretnénk ma döntést hozni a legjobb videó vágó kategóriában. Szerintünk az, hogy nagyjából azonos tudású alkalmazások közül melyik a jobb, mindig a felhasználó és a felhasználás célja a dönti el. Így aztán teljesen mindegy, hogy valaki a Premiere Pro-ra, a régi Final Cut Pro-ra, netán az utód Final Cut Pro X-re, vagy az Avidra (esetleg másra) esküszik. Ami az egyiknek jó, azt a másik simán utálhatja, szubjektív és objektív indokokkal egyaránt. Viszont abba belegondolt már valaki, mi lenne, ha egy szép napon a Premiere Pro-t összegyúrnák az After Effects programmal vagy a Final Cutot a Motionnal? És ha lenne egy ilyen videoszerkesztő ingyen?

Bármily furcsa, ez nem is annyira futurisztikus elképzelés immár. Ma egy olyan videovágó- és effektező szoftvert mutatunk, amelyik éppen ilyen all-in-one utánérzést ad. Ráadásul van belőle teljesen jól használható ingyenes és extrákkal teletömött fizetős (Pro) változat is.

 

Profizmus, tippek kezdőknek, videoszerkesztő ingyen

A fenti bevezetőnek megfelelően a Hitfilm Pro 2017 nem egyszerű videovágó és nem is egyszerűen egy effektező. A készítők összegyúrták azt, amit másutt egyelőre külön kapunk és az egészet egy nagyon jól átlátható, minket kicsit az Adobe Lightroom felületére emlékeztető szoftverben egyesítették.

Már pusztán ezért is imádni lehet, hiszen a kényelmes vágófelületről egy pillanatra sem kell távoznunk, helyben használhatjuk a temérdek előre integrált és teljesen testreszabható speciális effektet (eső, hó, tűz, robbanás, lézer, lens flare, fénykard stb.), miközben persze minden egyéb is adott, ami ma már alap elvárás egy ilyen programtól: chroma key, luminance key, warp, szűrök stb. Ennél többet is kapunk, de arról majd később. Előbb még egy dolog.

A Hitfilm nem csak egy videovágó szoftver, hanem kvázi egy “életérzés”. Ha valakit érdekel a filmkészítés, a digitális effektek, ez egy remek kiindulási pont, hiszen a programból van egy teljesen ingyen használható verzió (Hitfilm Express). Ez ugyan nem tartalmaz mindent, de ugródeszkának több, mint tökéletes.

Ráadásul a készítők igyekeznek közösséget formálni, így ha valaki most ismerkedik a filmkészítéssel, rengeteg hasznos, videós oktatóanyagot talál a Hitfilm Youtube csatornáján. Szóval sok szempontból ez az egyik legjobb videoszerkesztő ingyen.

Még csak azt sem mondhatjuk amúgy, hogy a tutorialok felhasználásához feltétlenül erre a programra lenne szükség, hiszen a felvételekhez is kapunk tonnányi tippet, s hát lássuk be, az már rajtunk múlik, milyen szoftvert választunk utómunkához. De azért mi most felsoroljuk, miért lehet érdemes beruházni a Hitfilm Pro 2017-be.

 

Hitfilm Pro 2017: mi mindent kapunk a pénzünkért?

A Hitfilm Express tehát egy remek videoszerkesztő ingyen. A nagyobb tesó a Hitfilm Pro 2017, amely professzionális videovágó- és effektező szoftver. Letisztult, tökéletesen átlátható felülettel. A füles elrendezésnek hála a különféle munkafolyamatokat egy kattintással érhetjük el:

  • Home: itt egy halom segítséget nyújtó videó és leírást találunk.
  • Project: itt projektünk alap beállításait változtathatjuk meg, de természetesen itt is működik, ha ráhúzunk egy videót az idősávra, hogy a program automatikusan hozzáállítsa a projekt jellemzőit az első videónk tulajdonságaihoz.
  • Edit: ez a vágó- és effektező felület. Ezen belül válthatunk a különféle timeline és a composite shot összeállítások között. A felület elrendezése egy kattintással változtatható, attól függően, hogy épp melyik munkafolyamatnál tartunk. A forrásanyagok, effektek stb. tallózása nagyjából olyan, mint a Premiere Pro-ban.
  • Export: ha mindennel végeztünk, itt tudjuk összerakni a végleges anyagot, választható formában.

Mint már említettük, a Hitfilm Pro 2017 rengeteg előre definiált effektet tartalmaz, minden témakörben. Így például ha ha szeretnénk összedobni egy lézeres csatajelenetet, az rendkívül gyorsan megoldható a fényeffektet segítségével (érdemes nézegetni a minta videókat, van komplett Star Wars rövidfilm, forgatástól a speciális effektek készítéséig végigkövetve).

Ráadásul a program kezeli a 3D-s objektumokat, 3D kamerát és persze a dinamikus fényeket is, így filmjeinkben ilyeneket is alkalmazhatunk. Van depth map és textúra kezelés. A renderelési minőség és a fizika kezelése is kiváló. Nem jelenthet problémát a felvételek megfelelő színelése sem.

Mint a nevéből is kitűnik, a Hitfilm Pro 2017 egy meglehetősen friss verzió, így akadnak benne újdonságok bőségesen az előzőkhöz képest. Így például kapunk több scope-ot, van ProRes, GoPro, 8k támogatás, exportálhatunk csoportosan is felvételeket, vannak új hangszerkesztési funkciók (automatikus szinkronizáció és bővített mixer), használhatók 360°-os feliratok és videók (ez most amúgy is sláger), van új Distortion effect, van pár száz új vizuális effekt, Ignite Pro 2017 támogatás (erről mindjárt bővebben), és persze számos korábbi funkció feljavított, tuningolt változata: 3D-s feliratozó, Autodesk FBX támogatás, jobb tracking funkciók, mocha támogatás, dinamikus keresés.

Bővült a formátumok támogatása is, így import és export lehetőségünk van Windowson a GoPro CineForm 10-bit/12-bit, Macen pedig az Apple ProRes 10-bit/12-bit formátumoknál. Van OpenEXR támogatás, 32 bites színmélység és 8k felbontás támogatás. Csak gépünk is legyen, ami ez utóbbit kibírja…

Mindent egybevetve a Hitfilm Pro 2017 egyszerűen zseniális a maga módján. Azzal, hogy egy felületen intézhetünk mindent, nagyon kényelmessé teszi a munkát. Gépigénye értelemszerűen ennek megfelelő, hiszen ennyi effektet, szűrőt, 3D munkát már valaminek el kell végeznie a háttérben. Mellesleg a program működik Windowson és Macen egyaránt.

A felület úgy van kialakítva, hogy akár egy notebookon is kényelmesen dolgozhatunk, ha épp nincs nagyfelbontású kijelző a közelünkben. Igaz is, az új verzió már támogatja a második monitor használatát is végre.

Mi van akkor, ha mi nem változtatnánk a megszokott munkakörnyezeten, de vágyunk a Hitfilm különleges effektjeire? Nos, a megoldást Ignite Pro-nak hívják.

 

Ignite Pro 2017

Ellentétben a Hitfilm-mel, az Ignite-ből nincs ingyenes változat. Az Ignite Pro 2017 tulajdonképpen egy plug-in, amely együttműködik a legnépszerűbb szakmai szoftverekkel: Apple FinalCut Pro X, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Apple Motion, Sony Catalyst, DaVinci Resolve, Nuke, EDIUS, Avid Media Composer, Vegas Pro 14. Szóval van azért bőven, amiben használhatjuk.

Így aztán ülhetünk a kedvenc videoszerkesztőnk előtt és használhatjuk az új Neon path effektet, Distortion effekteket, részecske modelleket, fény-, tűz-, lens flare effekteket stb. Nincs itt hely felsorolni. Egyébként változó, hogy melyik programnál milyen effekteket támogat a plug-in, így érdemes a készítők oldalán ellenőrizni, hogy biztosra menjünk. De például a Final Cut esetén, amit nem tudunk használni ott, az használható a Motion-ben (ez nagyjából így megy a Premiere Pro – After Effects kettősnél is), szóval nem maradunk le semmiről, csak ugye ott külön kapunk két szoftvert és a kettő eleve nem teljesen fedi egymás lehetőségeit.

 

Összegezve

A Hitfilm a maga nemében páratlan. Ha csak most ismerkedünk a filmkészítéssel, merüljünk el bátran az ingyenes verzióban és használjuk ki a szerveződő közösséget, s persze a Youtube-ra feltett számtalan tutorialt. A Hitfilm Express-nél nem nagyon van jobb videoszerkesztő ingyen.

A profik pedig dönthetnek, hogy megismerkednek magával a Hitfilm Pro 2017-tel, vagy maradnak biztos talajon, de az effektekre azért lecsapnak az Ignite Pro 2017 segítségével. Egy biztos, csalódni nem nagyon fogunk. Persze az effektek elsősorban a sci-fi stílusban utazóknak kedveznek, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy más kategóriákban ne állná meg a helyét a program. Elég végignézni a minta anyagokat, hogy kitűnjön: a Hitfilm Pro 2017 tökéletes alap a hosszabb filmek és a látványos ám rövid Youtube szösszenetek készítéséhez egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!