Profi minőségű, mégis ingyenes videoszerkesztő szoftver

Az idei év elején jelent meg a Hitfilm Pro 2017, amely egy kiváló videoszerkesztő alkalmazás, írtunk is róla egy kimerítően részletes tesztet. Van belőle ingyenes verzió is, amely ugyan nem frissült rögtön a fizetős változattal együtt, most viszont megérkezett az új verziója. A Hitfilm Express 2017 pedig kétség kívül a legjobb ingyenes videoszerkesztő szoftver lett.

Frissítés 2020.05.14.: időközben megjelent egy nagyobb válogatásunk, amelyben csokorba szedtük, melyek a legjobb ingyenes videoszerkesztő programok Windowsra, macOS-re, Linuxra egyaránt. Érdemes az új válogatást is átnolvasni, erre a linkre kattintva.

Hitfilm Express 2017: ingyenes videoszerkesztő szoftver

Ha valaki olvasta a Hitfilm Pro 2017-ről szóló cikkünket, már tudja: a Hitfilm nem a hagyományos értelemben vett videóvágó szoftver. Inkább olyan, mintha összeházasították volna a Premiere Pro és After Effects, vagy Final Cut Pro és Motion szoftvereket. Vagyis megtaláljuk benne a megszokott, vágáshoz, fényeléshez stb. szükséges eszköztárat, de ezek kiegészülnek egy halom speciális effekttel is. Mindebből az ingyenes változatban, azaz a Hitfilm Express 2017-ben is bőségesen kapunk összetevőket, így egy készülő hobbi projekt, vagy akár üzleti videók összerakása is könnyedén megoldható a programmal.

A vágáshoz szükséges minden alap eszköz a rendelkezésünkre áll, és az exportálásban sem igazán vannak korlátozások, akár full HD anyagokat is gyárthatunk. Az új verzióban ráadásul már olyan újdonságokkal is találkozhatunk, mint a hang eszköztárban az Auto Sync funkció, a 360° Video Tools, csoportos exportálási lehetőség, J-cits, L-cuts stb. Importálni maximum 4k-s videókat tudunk, ezekkel is gond nélkül dolgozhatunk, de ebben az esetben nem árt, ha a hardver is megfelelő erejű.

Emellett javítottak a program teljesítményén is, így az előnézet és a renderelés egyaránt gyorsabb, illetve a felület immár támogatja a HiDPI felbontásokat is, Macen és windowsos PC-ken egyaránt. Mert hát azt feledtük is mondani, hogy a Hitfilm Express 2017 természetesen mindkét platformon elérhető, akár 64 bites változatokban is.

Mire képes az ingyenes verzió? Nos, érdemes megnézni az alábbi kis mozit, amit ezzel “dobtak össze”.

Extrák, némi pénzért cserébe

A legnagyobb extra természetesen az, ha az ember átvált a Pro változatra, de a Hitfilm Express 2017 maga is bővíthető különleges funkciókkal, ráadásul ez így jobban skálázható és olcsóbb is, ha csak pár dologra van szükségünk. A Starter Pack mindössze 12 euróért egy halom praktikus plusz funkciót (további vizuális effektek, 3D-s feliratok, Equalizer stb.) kínál, de önállóan megvehető még az AVCHD/MPEG-2 plug-in, egy audiovizuális csomag (a látvány hanganyaghoz igazításához), a Destrcution Pack azoknak, akik esetleg saját akciófilm készítésére adnák a fejüket (vér, robbanások, lövések, tűz stb.), bár sérült, régi filmek és döglődő tévéadás “modellezése” is megoldható vele.

Lehet válogatni, mert vannak további csomagok is, de azért figyeljük az összegeket, mert adott esetben ezeket megkaphatjuk a Pro verzió részeként is, további extrákkal bővítve.

Közösségi filmgyártás

Továbbra is igaz, hogy a Hitfilm projekt amolyan nagy család, vagyis kezdőknek és profiknak egyaránt érdemes beilleszkedni a program köré kovácsolódott online közösségbe, mert rengeteg filmes praktikával, speciális effektekkel kapcsolatos ötlettel gazdagodhatunk. Ezeket persze elsősorban a Hitfilmben tudjuk kamatoztatni, de mivel nagy csodák nincsenek, így egy másik, hasonló rendeltetésű szoftverben is hasznukat vehetjük.

Szóval a Hitfilm Express 2017 remek választás bárkinek, aki videókat szeretne vágni, akár egy sima céges interjúról van szó, akár egy hobbi szinten összedobott rajongói Star Wars filmről. Kiindulási alapnak több, mint elég, s bőven kenterbe veri a többi ingyenes konkurenst.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató