Könnyen használható videoszerkesztő Windowsra ingyen, otthonra

Ha valaki Macet használt, bizonyára tudja, hogy az Apple ingyen adja az újabb rendszerekhez a saját, iMovie névre keresztelt videószerkesztő szoftverét, amellyel rém egyszerűen vághatunk össze látványos kis anyagokat a saját felvételeinkből. S bár a Microsoft is ad kreált egy Movie Makert, a jelenlegi verziók azért nem igazán hasonlíthatók össze az Apple megoldásával. Szerencsére akadnak ingyenes megoldások Windowsra, de azok nem mindig elég letisztultak az otthoni felhasználók számára. S persze van számtalan fizetős alkalmazás is, amelyek a kezdőket, otthoni hobbi videósokat célozzák. Létezik azonban számukra is könnyen használható videoszerkesztő Windowsra ingyen. Például az, amelyikről ma szó lesz.

MiniTool MovieMaker: könnyen használható videoszerkesztő Windowsra ingyen, otthonra

MiniTool Movie Maker felépítését és működését tekintve leginkább a bevezetőben emlegetett Apple iMovie-ra emlékeztet. A felület elrendezése abszolút átlátható, ízléses, nincs túlcsicsázva, de nem is tűnik fapadosnak. Mellesleg tényleg nem az!

Két irányból kezdhetünk bele videónk elkészítésének. Az egyik, egyszerűbb módszer, ha választunk egyet közel tucatnyi előre definiált sablonból. Több témakörből választhatunk: utazás, szerelem, család, karácsonyi mulatság. Ha ezek közül választunk, a program hollywoodi filmelőzetes stílusú összeállítást készít az általunk kiválasztott videójelenetekből és fotókból.

Tényleg nem lesz más dolgunk, mint az előre megadott részeket feltölteni videókkal és fotókkal, majd elindítani az exportálást. A végeredmény egy látványos, mozgalmas összeállítás lesz a felvételeinkből és fotóinkból.

A másik irány, hogy a nulláról, mi magunk készítjük el a végleges videót. Ez sem sokkal bonyolultabb amúgy: csak behívjuk a programba a méádiafájlokat (videók, képek), majd az alsó területen látható idősávra helyezzük őket az általunk elképzelt sorrendben.

Természetesen lehetőségünk lesz több részre vágni egy-egy felvételt, törölni belőle, átrendezni az időrendet stb. Ezután – vagy közben – pedig elvégezhetjük a felvételek tuningolását is.

Effektek, átmenetek, feliratok

Miként az ilyen programokban lenni szokott, természetesen itt is van lehetőségünk átmenetek használatára. Így a jelenetek “egyszerű” vágásán túl finom, vagy éppen kifejezetten látványos átmeneteket is létrehozhatunk.

Ugyanígy a felvételek jellemzőit is módosíthatjuk. A színeléshez használhatjuk a program opcióit, azok manuális, vagy akár témák szerint besorolt (3D LUT) állítgatásával. Emellett van egy halom látványos effekt is, amelyekkel egyetlen kattintással izgalmasabbá tehető a látványvilág.

A MiniTool MovieMaker számtalan statikus és animált feliratot tartalmaz, válogathatunk a különféle stílusú címek, feliratok, stáblisták közül. Az idősávra húzva pontosan beállíthatjuk azt is, melyik, mikor jelenjen meg a felvételen.

S mielőtt még elfelejtenénk: természetesen az is megoldható, hogy zenei aláfestést, vagy hangeffekteket használjunk készülő filmünkben. Előbbiekből kapuink is pár mintát a Media / Music részben.

Kész videók exportálása

Természetesen az egész mit sem érne, ha nem lehetne a végeredményt a megfelelő minőségben és formátumban közzétenni. Nos, a MiniTool MovieMaker esetében ezzel sincs gond, ugyanis az Export gombra kattintva számos népszerű ormátumból (MP4, AVI, WEBM stb.) választhatunk.

Akár full HD minőségben is létrehozhatjuk saját mozinkat. Segítség képpen még azt is kiválaszthatjuk, hogy asztali gépekre vagy okostelefonokra optimalizálja-e a készülő anyagot a program.

Összegzésül

Mindent egybevetve a MiniTool MovieMaker egy kifejezetten jól sikerült kis vidoszerkesztő alkalmazás, amely ahhoz képest, hogy ingyenes, nem érezteti velünk folyamatosan, hogy korlátozott funkciókkal bírna. Egyszerűen, gyorsan, kényelmesen kreálhatunk vele lenyűgöző, látványos videókat.

Használata ugyan ingyenes, de nem árt hozzá egy erősebb gép, különösen, ha full HD videókat szeretnénk benne vagdosni és gyakran nyúlnánk az effektek és szűrők után. Aki pedig másik ingyenes megoldást keresne, itt találja az legjobb ingyenes videoszerkesztőket, egy cikkben.

A képernyőképekhez a következő ingyenes videókat használtuk a Pixabay és a Pexels gyűjteményekből: 856065854713, 855565.

Ne maradjon le erről sem!