Képernyővideó készítése és szerkesztése lenyűgöző kivitelben

Az elmúlt években a videós megjelenés szinte létfontosságú lett a cégek számára, ha termékeiket népszerűsíteni, eladni szeretnék. Ez vonatkozik a különféle szoftverekre is (asztali rendszerek és mobil appok esetében egyaránt), hiszen ha a felhasználó előre látja, mit nyújt működés közben az adott alkalmazás, sokkal nagyobb kedve lesz megvásárolni is azt. De ugyancsak előnyös lehet a videók használata akkor, ha oktatni szeretnénk egy alkalmazás vagy online szolgáltatás használatát. S míg ez korábban inkább csak ajánlott módszer volt, mostanra elengedhetetlenné vált. Érdemes erre a célra egy olyan programot választani, amellyel egy-egy képernyővideó készítése, illetve a rögzített felvételek vágása, alakítása egyaránt elvégezhető, hiszen így egyetlen felületen, egy lépésben eshetünk túl a felvételtől az utómunkáig mindenen, hogy aztán a kész anyag azonnal mehessen valamelyik videómegosztóra. Ma a Macet használók számára mutatjuk meg a szerintünk legjobb választást.

ScreenFlow 9: képernyővideó készítése és szerkesztése, lenyűgöző kivitelben

ScreenFlow nem most szerepel először nálunk, hiszen már a korábbi verzióit is teszteltük. Ráadásul az előző kiadást már elkönyveltük a legjobb screencam alkalmazásnak. Tökéletes minőségben készíthettünk felvételeket a számítógép és az iPhone vagy iPad képernyőjéről, miközben akár a webkamera képét is rögzíthettük, majd a felvételeket közvetlenül a programban megvághattuk, effektezhettük, automatikusan jelölhettük rajtuk az egérkattintásokat, billentyűleütéseket stb. Ránagyíthattunk a videókra, kiemelhettünk részleteket stb. 

Az általunk kedvelt elrendezéseket (például képernyőfelvétel és webkamera kép elrendezése, feliratok, logók stb.) menthettük és újra felhasználhattuk, és egy méretes stock fotó-videó gyűjteményre (Stock Media Library) is előfizethettünk alkalmazáson belül, benne seregnyi zenével, hangeffekttel, loopolt videókkal, fotókkal, hogy még jobban feldobhassuk felvételeinket. Ezek után – gondoltuk – nehéz lesz jelentős újdonsággal előrukkolniuk idén a készítőknek. De tévedtünk! A nemrég megjelent ScreenFlow 9 bőségesen megújult funkciókészlettel dicsekedhet!

ScreenFLow 9: újdonságok

Kezdjük azzal, mi az, ami olyan mint volt, s örülünk neki: a felület és annak használata gyakorlatilag jottányit sem változott. Ugyanazt a több rétegű idősávot, média-tallózót, eszköztárat és szerkesztőfelületet kapjuk, mint eddig. Ez azonban örömteli dolog, hiszen a ScreenFlow egyik csábereje éppen az, hogy egy rendkívül könnyen megszokható, és hatékonyan használható felület mögé rejtették a temérdek szerkesztő funkciót. Mára a program komplett videószerkesztővé nőtte ki magát. Gyakorlatilag semmilyen vágási feladat miatt nem kell elhagynunk és másik videovágó alkalmazást használnunk mellette.

A megszokott felület azonban jócskán tartalmaz izgalmas újdonságokat. Az egyik ilyen, hogy mostantól nem csak egy, hanem akár több képernyő eseményeiről is készíthetünk felvételt egyszerre. Vagyis ha a rendszerünkben több monitort használunk, egyszerre rögzíthetjük mindkettő látványát. 

E mellé még persze bekapcsolhatjuk a webkamera képének és akár az iPhone képernyőjének rögzítését is. Így a végén adott esetben négy sávnyi videót kapunk a szerkesztőfelületen, amelyekből teljes kényelemben vághatjuk össze a végleges anyagot. Nem elhanyagolható szempont, hogy akár a retina felbontású kijelzővel ellátott gépeken is dolgozhatunk, teljes felbontásban.

Kicsit módosítottak az idősáv működésén is, így például kapott egy Timeline Tools gombot, amelyre kattintva kiválaszthatjuk az éppen használni kívánt eszközt (Blade, Hand, Zoom stb.). 

Emellett végre van Clip Editor fedőnéven előnézet is a projektben használt videókhoz. Ennek segítségével pontosabban tudjuk kivágni a kérdéses jelenetből az éppen szükséges részletet és egy kattintással beilleszteni azt az idősávra.

Ha már a szerkesztésnél tartunk, hasznos extra az új “kattintás effekt” is, amelynek mérete, színe, időtartama immár teljesen testreszabható, így bármilyen felvételen tökéletesen tudjuk megjelölni az egérkattintásokat.

Izgalmas újdonság a Media Proxy funkció is, amely javarészt a professzionális videószerkesztőkben szokott csak helyet kapni. Ennek köszönhetően a nagyfelbontású fájlok esetében a program egy csökkentett méretű változatot húz be a szerkesztőbe, így kímélhetjük az erőforrásokat a gyorsabb munka (és zökkenőmentesebb előnézet) érdekében. A végleges renderelésnél természetesen az eredeti felvételből dolgozik már a rendszer.

A ScreenFlow 9 immár támogatja a HDMI/SDI kimenetet használó kamerákat is, így UVC capture eszközökkel is tudunk benne felvételeket készíteni (például Elgato CamLink 4k, Magewell USB Captured HDMI G1 stb.).

Mindezeken felül seregnyi apró újítást is bevezettek, így például a macOS Mojave támogatást (többek között az új biztonsági beállításokhoz való alkalmazkodást), az átmenti fájlok tárolására szolgáló mappa helyének megváltoztatási lehetőségét, gyorsabb thumbnail nézetet stb. 

Összegzésül

Mindent egybevetve a ScreelFlow 9 ezúttal is hozza az elvárt minőséget. A több monitoros felvételek készítésének lehetősége valószínűleg sokak számára teszi vonzóvá az új verziót, de a többi újdonság is praktikus és napi szinten kihasználható.

Továbbra is praktikus extra a programban a Stock Media Library, amely évi 60 dolláros előfizetésért cserébe több mint 500 ezer jogtisztán használható képet, videiklipet, hangot és zeneszámot hoz egy kattintásos közelségbe (kereshető adatbázisba rendezve), hogy készülő videónkat izgalmasabbá, mozgalmasabbá tehessük velük.

Egyszóval a ScreenFlow még mindig a legjobb választás, ha screencam videókat szeretnénk készíteni macOS-en. Dolgozhatunk benne akár ProRes fájlokkal is, a végeredményt pedig exportálhatjuk különféle videó formátumokba, feltölthetjük azokat közvetlenül a programból a népszerű videómegosztókra, vagy kreálhatunk belőlük akár anim GIF/Animated PNG formátumú anyagokat is. Érdekesség, hogy akár feliratokat is készíthetünk videóinkhoz.

Természetesen nem vagyunk a macOS képernyőjének felvételére korlátozva vele, hiszen egy virtuális gépben (például Parallels) futó Windows eseményeit is simán rögzíthetjük, nem beszélve az iPhone felvételek készítéséről. Tökéletes választás marketing videók, oktatóüanyagok. vlog bejegyzések, explainer videók készítéshez egyaránt.

Telestream oldaláról letölthetünk belőle ingyenes próbaverziót is, így vásárlás előtt tesztelhetjük, hogy minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak.

Ne maradjon le erről sem!