Képernyőkép készítése és képernyő videózása Windowson, temérdek extrával

Képernyőképeket készíteni szinte kivétel nélkül, alapból lehet az összes rendszeren. Így a Windows, a macOS, a Linux, vagy éppen az Android és az iOS is képes erre. Hasonlóképpen a képernyőn történő események videózásához is kapunk néhol segédeszközt: a macOS és az iOS egyaránt megoldja e feladatot külső segítség nélkül. Mindegyik esetben igaz azonban, hogy meglehetősen fapados opciókat tartalmaz a rendszer. Így aztán nem csoda, hogy számtalan olyan segédprogramot találni az interneten, amelyek profi eszköztárat kínálnak e téren (Windowsra ilyen az Action!, macOS-re pedig a Cleanshot). Ma ezek sorát bővítjük egy remek kis alkalmazással, amely pár ezer forintos áron szerezhető be és szinte mindent tud, amire ezen a téren szükségünk lehet.

Ashampoo Snap 11: képernyőkép készítése, extrákkal

Az Ashmapoo névről a legtöbb felhasználónak valószínűleg a WinOptimizer nevű Windows tuningoló-karbantartó szoftver jut az eszébe, pedig a cég sok egyéb alkalmazással is jelen van a piacon. Ezek közül az egyik az Ashampoo Snap 11, amely egy meglehetősen sokoldalú képernyőfotózó szoftver.

Miután telepítettük és elindítottuk, a program leül a Windows Tálcájára az óra mellé, illetve egy vékony narancssárga csíkot jelenít meg a Windows felületének jobb felső részén (ez átállítható, mi határozhatjuk meg, hogy a képernyő melyik szélére kerüljön, vagy ha kell, kikapcsolható e funkció).

Amikor ez utóbbi területre vontatjuk az egérkurzort, egy ikonos felület jelenik meg, rajta a Snap 11 legfontosabb funkcióival.

Nézzük végig ezeket sorban, hiszen ezek alapján rögtön kiderül, mi mindenre képes a program:

 • Videó felvétele: Erről még ejtünk szót külön, de nevének megfelelőn videófelvételt indíthatunk el vele, vagyis minden mozdulatot rögzíthetünk, hogy aztán videóként vagy animált GIF formátumban megosszuk másokkal. Remek megoldás, ha szeretnénk elmagyarázni valakinek egy műveletsort, beállítást stb.
 • Görgethető terület: Ezzel szinte bármilyen görgethető terület kijelölt részéről készíthetünk felvételt. Így például szövegszerkesztők tartalmáról, vagy az Intézőben látható mappákról és ikonokról. Csak kijelöljük a kívánt területet, a program pedig az “exponáláskor” szépen elvégzi helyettünk a görgetést és közben több fotót is készít, amelyeket a végén összefűz egyetlen képernyőképpé. Ezzel a megoldással a görgethető területek azon részeit is láthatjuk a képen, amelyek eredetileg – görgetés nélkül – nem látszottak a kijelölt területen.
 • Weboldal fényképezése: Mondhatni variációk egy témára, hiszen ez a funkció nagyjából ugyanazt csinálja, mint ez előző, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell kijelölni területet, csak a böngészőnk ablakát. Az exponálást követően az éppen megnyitott oldalról készül olyan felvétel, amelyen a böngészőablakban csak görgetés után megjelenő részletek is látszanak. Vagyis egy teljes weboldalt le tudunk így fotózni. A legtöbb esetben működik is, de azért akadnak olyan oldalak (a weblap felépítésétől függ), amelyek megtréfálják a Snap 11-et, így azoknál a végeredmény kissé furán festhet. E funkció hivatalosan a Chrome és az Internet Explorer esetében használható. Érdekessége még, hogy a lefotózott weboldal linkjét is odabiggyeszti a fotó alá a képernyőképen, de ez törölhető mentés előtt, amennyiben nincs rá szükségünk.
 • Egyedi ablak fényképezése: Nevének megfelelően a kijelölt programablakot fotózza le. Nincs túlbonyolítva, egyetlen mozdulattal lekaphatjuk az adott ablakot.
 • Négyszögletes terület fényképezése: Ezzel a megoldással kijelölhetünk egy tetszőleges, négyszögletű területet a képernyőn, amelyről ezután elkészül a képernyőfotó.
 • Szabadkéz-terület fényképezése: Itt is kijelölhetünk egy adott, fotózandó területet, de nem kell ragaszkodnunk a négyszögletes formához, gyakorlatilag bármilyen formát rajzolhatunk, a program lefotózza a körbejelölt területen belüli képernyőtartalmat, a környezetét pedig eltünteti a képről (értelemszerűen ettől még négyszögletes képet kapunk, de a kijelölt területen kívüli részek áttetszőek vagy mondjuk fehérek lesznek).
 • Rögzített nagyságú terület fényképezése: Előre definiált méretek (jellemzően különféle képernyő-felbontások) közül választhatunk, illetve definiálhatunk egy saját méretet variánst is. Így mindig pontosan egyforma méretű képeket lőhetünk, a képernyő tetszőleges területéről.
 • Menü fényképezése: Automatikusan beazonosítja a programban látható menüsávot és elkészíti róla a fotót.
 • Több objektum/ablak fényképezése (Haladó): A Haladó rész egyik legérdekesebb funkciója, amikor egyszerre több ablakot fényképezhetünk. Ilyenkor az sem gond, ha az ablakok kitakarják egymást. Az elkészült felvételen különféle elrendezések közül választhatunk, illetve manuálisan is módosíthatjuk az ablakok elrendezését a készülő képen. Minden programablak önálló objektumként szerepel a képen, így mozgathatók is lesznek.
 • Idővezérelt fényképezés (Haladó): Időztett felvételt készíthetünk. Egyszerűen kiválaszthatjuk, mennyi ideig (hány másodpercig) várjon a program az exponálás előtt. Sőt, akár automatikusan is készíthetünk képeket, adott időközönként. Az is kiválasztható, hogy egy adott ablakról, területről, vagy akár a teljes képernyőről készüljön-e a felvétel.
 • OCR-felismerés (Haladó): Ez egy nagyszerű funkció lenne, ha támogatná a magyar nyelvű szövegeket is. Sajnos nem teszi, de angol, német, francia, spanyol, török, japán feliratokat egyaránt képes szerkeszthető szöveggé alaktani az elkészült képernyőképről. Reméljük, egyszer majd a magyar szövegekkel is megbirkózik.
 • Színpipetta használata (Haladó): Bárhol kattintunk a képernyőn, a program automatikusan Vágólapra másolja az adott pixel aktuális színének adatait (HTML vagy RGB formátumban).

Ezek tehát az Ashampoo Snap 11 fő funkciói, legalábbis ami a képernyőképek elkészítését illeti. Merthogy a program késztői szerencsére nem érték be ennyivel, Így az elkészült képeket azonnal szerkeszthetjük is.

Elkészült képernyőképek szerkesztése és exportálása

A program beállításaitól függően a képek késztése után automatikusan mentésre kerülhetnek a képfájlok, vagy arra is van mód, hogy a mentés előtt megnyissuk azokat a Snap 11 szerkesztőjében.

Utóbbival teljesen átalakíthatjuk az elkészült képernyőképet. Lehetőségünk van feliratokkal, szabadkézi rajzokkal, kiemelésekkel ellátni.

Rajzolhatunk nyilakat, beszámozhatjuk egy műveletsor lépéseit, vagy éppen elmoshatjuk a kényes adatokat tartalmazó területeket. De arra is van lehetőségünk, hogy épp egy adott területet emeljünk ki, s a környezetét mossuk el.

Minden egyes elem, eszköz jellemzőit módosíthatjuk, így például változtatható a szövegek mérete, stílusa, színe, be- vagy kikapcsolhatunk árnyék effektet stb. Ugyanígy a nyilakat, számozásokat is ízlésünknek megfelelőre szabhatjuk. Érdekesség, hogy elhelyezhetünk a képen stílusosan kiemelt megjegyzéseket is, beilleszthetünk ábrákat a Snap 11 saját gyűjteményéből (ikonok, nyilak, emojik stb.), vagy beemelhetünk bármilyen képfájlt a készülő kompozícióba.

A képeket többféle formátumba exportálhatjuk (JPG, PNG, webp stb.), illetve közvetlenül elküldhetjük azokat e-mailben (akár Webmail szolgáltatásokkal is), megoszthatjuk a Facebookon és más közösségi oldalakon, vagy éppen feltölthetjük felhőbe, weboldalra.

Képernyővideók készítése Windowson

Az Ashampoo Snap 11 segítségével akár képernyővideókat is készíthetünk, bár ebben azért nem nyújt olyan kimagasló teljesítményt, mint a képernyőképek készítésében. Az elkészített videókkal ennek ellenére nincs gond. A rögzítésük után ugyan csekély mértékben tudjuk szerkeszteni azokat a programban, a felvétel megkezdésekor viszont választhatunk többféle felvételi minőségből, ki- vagy bekapcsolhatjuk az egérkurzor rögzítését (külön jelölhetjük a bal- illetve jobb egérgombos kattintásokat is), vagy bekapcsolhatjuk a billentyűleütések mutatását a videón, s hozzáadhatunk vízjelet, vagy szűrőket is a “mozihoz”. A felvételnél rögzíthetjük a rendszer vagy a mikrofon hangjait is a képpel együtt.

Exportáláskor itt is több népszerű videoformátumból választhatunk, vagy menthetjük az anyagot animált GIF-ként is. Érdekesség, hogy akár a webkamerát is kiválaszthatjuk forrásként a felvételhez.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Snap 11 egy kifejezetten jól sikerült képernyőkép készítő alkalmazás. Használatának gyors elsajátítását segítheti, hogy rendelkezik magyar nyelvű felülettel is (bár itt-ott elég magyartalanra sikerültek a fordítások). Mielőtt megvásárolnánk, letölthetünk belőle próbaverziót is, így módunkban áll kipróbálni az összes funkciót.

Ne maradjon le erről sem!