Képernyőképek készítése és feliratozása Macen, teljes kényelemben

Az elmúlt évek egyik legjobb kezdeményezésének tartjuk a Macpaw által megálmodott és megvalósított Setapp szolgáltatást, amely egy különleges szoftver-előfizetési rendszer: havi pár dollárért a maces alkalmazások krémjéből kapunk immár több mint száz (a gyűjtemény havonta bővül) alkalmazást, amelyeket akár öt gépen is használhatunk. Meglehetősen jó konstrukció, már csak azért is, mert elég nagy nevek (Ulysses, Hype, Swift Publisher, Downie, Forklift stb.) is ott vannak a listában, s ez a lista minden hónapban nő egy kicsit. Legutóbb például a CleanShot nevű kis alkalmazás került be a kínálatba, amely szerintünk abszolút érdemes arra, hogy minél többen megismerjék, mert a rém egyszerűvé válik vele a képernyőképek készítése és feliratozása Macen. Szóval akinek gyakran kell e feladattal bíbelődnie, annak ez egy kihagyhatatlan app. Aki Setapp előfizető, annak immár azonnal telepítheti is, aki nem, az pedig a készítők oldaláról szerezheti be, mindössze 20 USD-s áron. Máris elmeséljük, szerintünk miért éri meg a befektetést.

Képernyőképek készítése és feliratozása Macen

A képernyőképek és screencam videók készítése persze jóideje megoldott már a macOS rendszerben alapból is. A CMD + Shift + 3 (teljes képernyő fotózása), CMD + Shift + 4 (kijelölt terület fotózása) billentyűkombinációkkal azonnal megy a dolog és videót rögzíteni sem sokkal bonyolultabb. Sőt, az elmúlt években a rendszer a képek jelöléseit is megoldja már: rajzolhatunk rájuk nyilakat, kiemeléseket, írhatunk rájuk szövegeket stb. Mégis, a CleanShot ezt az egészet képes még kényelmesebbé tenni.

A legjobban persze akkor járunk, ha a rendszer eredeti gyorsbillentyűs kombinációit is átengedjük a programnak, de használhatjuk a funkciókat a menüsorban látható kis ikonra kattintva megjelenő menüből is is. A leglényegesebb előnyök:

  • Működik minden hagyományos módszer (teljes képernyő, keretezett terület stb.), a hagyományos módon, vagyis úgy, hogy az Asztal ikonjai is látszanak.
  • Készíthetünk képernyőképeket az asztali ikonok automatikus elrejtésével, vagyis ha kupi van az asztalon, a mi fotónkon ez nem látszik majd.
  • Készíthetünk képernyőképeket előre definiált háttérképpel, vagyis a program a kép készítésekor lecseréli az általunk megadottra a háttérképet, a kép elkészülte után pedig visszacseréli az eredetire. Ez jól jön, ha családi fotókat, vagy jogtisztán nem publikálható képet használunk, és nem szeretnénk manuálisan cserélgetni minden fotózás előtt mondjuk egy Unsplashról letöltöttre a hátterünket.
  • Hasonlóan a Mojave saját megoldásához, itt is kapunk egy felugró nézőképet a kész felvételről, amelynek sorsáról dönhetünk: vágólapra másoljuk, megosztjuk, fogd és dobd módszerrel hasznosítjuk (például egy dokumentumban), mentjük (alapértelmezésben PNG formátumban, de ha kell, akkor ezt átállíthatjuk JPG-re is), vagy feliratozzuk.
  • Feliratozásnál a programban a megszokott nyilak és más grafikus elemek, szövegek mellett a “pixelesítős” kitakarásra is lehetőséget kapunk.
  • Videofelvételnél (teljes képernyős, vagy adott területről készített) lehetőség van MP4 vagy animált GIF formátumba is menteni az anyagot.

Persze a CleanShot ezeken felül még seregnyi opciót tartalmaz a beállítások paneljén, így például a felugró előnézet helyett kérhetünk azonnali mentést vagy Vágólapra másolást is. Kiválasztható a mentés alapértelmezett formátuma (PNG vagy JPG) és helye, és megadható, hogy ha egy ablakot fotózunk, akkor a háttér áttetsző legyen, vagy ilyenkor is látszódjon a háttérkép az ablak körül pár pixelnyi területen (az ablak pedig természetesen a kép közepére kerül).

Ezeken felül a retina képernyős felvételeket automatikusan redukálhatjuk 1x felbontásra, s arra is van lehetőségünk, hogy ne csak a frissen készült felvételeket feliratozzuk a program eszköztárával, hanem bármilyen megnyitott képfájlt.

Mindent egybevetve a CleanShot nekünk nagyon bejött. Bár hiányzik belőle a Capto-féle képmenedzser funkció és teljes weboldalak fotózására sem használható, de amire kitalálták, azt abszolút profi módon hozza. Ha hozzárendeljük a rendszer saját gyorsbillentyű-kombinációit, nem kell lemondanunk a megszokott mozdulatokról és nem kell külön gondoskodni az ikonokról, háttérképről stb. Sokkal kényelmesebb lesz az egész folyamat. Talán csak az időzített fotózás hiányzik még belőle. Azt azért illene beleapplikálni, hogy 10 pontot tudjunk adni a funkciókra.

Ne maradjon le erről sem!