Képernyőképek készítése Windowson, ingyenes programmal

Nem is olyan régen mutattuk be az iObit cég új, ingyenes képernyővideózó szoftverét, amellyel videón rögzíthetők a képernyő eseményei, akár 4k felbontásban is. De mi van akkor, ha nekünk nem videókra, hanem képernyőfotókra lenne szükségünk, azokat viszont gyorsan és egyszerűen szeretnénk elkészíteni. Bár maga a Windows is rendelkezik ehhez szükséges képlopó alkalmazással, olykor nem árt, ha külső megoldások után nyúlunk. Ma egy olyan ingyenes programot mutatunk, amellyel a teljes kényelemben oldható meg a képernyőképek készítése Windowson, akár a gyorsbillentyűk, akár az egér használatát részesítjük előnyben e feladatra.

iObit iFun Screenshot

Az iObit iFun családjának eddig két tagja jelent meg. Az egyik a korábban bemutatott, képernyővideók készítésére alkalmas screencam alkalmazás, a másik pedig az iObit iFun Screenshot, amely testvéréhez hasonlóan teljesen ingyenes és szintén Windowson fut.

Használata rendkívül egyszerű, hiszen a Tálcára leülve folyamatosan képes figyelni, mikor van rá szükség, s így bármikor, egyetlen kattintással (vagy éppen billentyűkombinációval) kezdeményezhetjük a képernyőképek készítését. A program menthet egy előre megadott mappába is, de lehetőségünk van arra is, hogy a kép elkészítése után válasszuk ki a célkönyvtárat.

Fotózni tudunk teljes képernyőt, ablakokat, Tálcát, vagy akár tetszőlegesen kijelölt területet is. Menet közben villámgyorsan meghatározhatjuk, hogy éppen melyik módszerre van szükségünk. Extraként kapunk rajzeszközöket is, így az elkészült képernyőfotót és annak mentése előtt feliratozhatjuk, vagy kiemelhetünk rajta részleteket, esetleg rajzolhatunk is rá. Az azonnali képfájlba mentésen kívül – a JPG, PNG és BMP formátumokat támogatja – arra is lehetőséget ad a program, hogy Vágólapra másoljuk a végeredményt, vagy éppen megosszuk azt a különféle online felületeken. Sőt, átmenetileg rögzíthetjük is a felvételt a képernyő egy pontján.

Mindent egybevetve az iObit iFun Screenshot egy kifejezetten jól sikerült, de kétség kívül nem túlbonyolított, a lényegre koncentráló képernyőfotózó alkalmazás, amely az iObit szokásainak megfelelően természetesen – egy kattintással – elérhetővé teszi a képernyővideózós iFun alkalmazást is, feltéve, hogy azt is telepítjük a gépünkre. Mivel teljesen ingyenes mindkettő, ha szükségünk van ezekre a funkciókra, feltétlenül érdemes telepíteni és kipróbálni őket. Jó esély van rá, hogy beválnak majd a napi munka során.

Ne maradjon le erről sem!