Egy szövegszerkesztő mind felett: a legjobb szövegíró program

Beteges vonzódásunk a különféle szövegszerkesztők és markdown szövegíró szoftverek iránt bizonyára betudható egyszerű szakmai ártalomnak. Ha az ember több mint 20 éve írásból él, igyekszik megtalálni a legalkalmasabb eszközt a feladat elvégzésére. S bár minden elismerésünk a Microsoftnak az Office alkalmazásokért, de azt kell mondjuk, hogy ha valaki sok szöveget ír és a végeredmény az interneten, egy magazinban, színdarabban, vagy egy marketing anyagban végzi, annak a Word nem ideális konstrukció. Így aztán szerintünk nem is ez a legjobb szövegíró program.

Ha az ember ír, közben nem szeretne kijelölgetni szövegrészeket és ikonokat keresgélni a formázáshoz. Miközben az is igaz, hogy a fene se kívánja utólag formázni a szövegeit, s ha már túl van pár ezer irományon, nem akar mappákban keresgélni sem a doksik után. A gyors, írás közbeni formázásra a legjobb megoldást a markdown jelölések használata jelenti. Ezzel a pár írásjellel mindent jelölhetünk a szövegben, amit aztán a jobb alkalmazások utólag képesek formába önteni (PDF sablonokkal, epub exporttal stb.), az értelmesebb CMS-ek pedig átvenni és webre formázni. Ehhez és a mappakezelés problémájának megoldásához is tudunk mutatni egy vérprofi megoldást, igaz, ezúttal csak macOS-re és iOS-re.

Ulysses: a legjobb szövegíró program

Az Ulysses nem ma szerepel nálunk először, a kezdetektől nyomon követjük a fejlődését. Most, a 13-as verziónál úgy éreztük, megérdemel egy külön cikket, mert mostanra egyértelműen felnőtt minden szövegírói feladathoz. A szövegíró szoftver jelzőt azért alkalmazzuk, mert ha a Microsoft Wordhöz, a LibreOffice Writerhez, vagy a SoftMaker Write-hoz hasonlítjuk, akkor az Ulysses nem egy hagyományos értelemben vett szövegszerkesztő. Itt nincsenek csicsás formázási lehetőségek az eszköztáron, sem WordArt és hasonló nyalánkságok. Szimpla szöveget írhatunk benne, markdown jelölésekkel. Utóbbiakkal viszont ugyanúgy jelölhetjük a formázásokat, mint a hagyományos szövegszerkesztők eszköztárával.

Cím, alcím, félkövér, dőlt, aláhúzott formázásokat, megjegyzéseket, képeket, forráskódokat, listákat, idézeteket, kiemeléseket, láblécet stb. ugyanúgy használhatunk itt is, csak éppen ezeket a szövegben kell jelölnünk extra írásjelekkel, s bár az Ulysses a szerkesztőfelületen is igyekszik jelezni, hogy egy szöveg valamilyen módon formázott, maga az elrendezés és a szövegméretek nem változnak, ami sokkal átláthatóbbá teszi az irományt munka közben. A végeredményt aztán egyetlen mozdulattal formába önthetjük: lehet belőle PDF, Word dokumentum, weblap, vagy akár epub formátumú e-book is. Ezeknél választhatunk sablont, így a program az exportálás során már behelyettesíti a jelöléseket a sablon stílusának megfelelő formázásokkal, vagyis a végeredmény egy gyönyörűen elrendezett dokumentum lesz. Ha pedig csak továbbítanánk az anyagot a tördelőnek, vagy a céges weblap szerkesztőjének, akkor a markdown szöveg is tökéletes lesz erre a célra. Sokkal kellemesebb importálni a megfelelő tördelőprogramba vagy egy CMS-be, mintha formázott Word dokumentumot adnánk oda. Sőt, ha WordPress vagy Medium alapú blogot írunk, akkor közvetlenül az Ulyssesből tehetjük közzé (vagy időzíthetjük) blogbejegyzéseinket, képestül, kategóriástul, címkéstül.

A fentieknek köszönhetően tehát az Ulysses-ben villámgyorsan írhatunk, miközben a későbbi formázásokat is jelölhetjük, egyszerűen a billentyűzetet használva, írás közben. Ha pedig formába öntött végeredményt publikálnánk, azt is megoldja nekünk.

Emellett az Ulysses gondoskodik az elkészült írások kényelmes menedzseléséről is. Itt nem kell mappákban kutatni a gépen, mivel a program saját gyűjteményében mindent megtalálunk listába szedve, fa struktúrában mutatott dossziékra bontva. Utóbbiakat nem csak elnevezhetjük, hanem látványos ikonokkal is egyértelműbbé tehetjük, hogy melyik dossziéban milyen tartalom van. A felhasználási módjuk tetszőleges, almappákat is létrehozhatunk, de például ha egy dossziéba fejezetenként helyezzük el írásainkat, akkor az adott dossziéból tartalomjegyzékkel és borítóval ellátott epub könyvet generálhatunk, amelyet aztán közzétehetünk weboldalunkon, vagy akár valamelyik online e-book boltban is.

A dossziékat felhőbe is másolhatjuk, mivel macOS és iOS verziók vannak a programból, erre célszerű az iCloudot használni. Így minden anyagunk biztonságban van a felhőben, ráadásul bármelyiket elérjük az összes azonos Apple ID-val használt eszközünkön. Érdekesség, hogy a maces és az iOS változat gyakorlatilag pont ugyanazt tudja, vagyis iPaden, de még akár iPhone-on is kényelmesen átszerkeszthetünk egy-egy anyagot. Szorult helyzetben, vagy éppen utazás közben pedig akár iPhone-on is megírhatunk egy-egy blogbejegyzést és rögtön publikálhatjuk is azt.

Mindezeken túl az Ulysses egy halom praktikus extra funkcióval rendelkezik: dokumentumainkat védhetjük jelszóval (vagy okostelefonon és tableten ujjlenyomatos hozzáféréssel), a szövegszerkesztő felületet témázhatjuk, hogy a nekünk legjobb színvilágot alakítsuk ki munkakörnyezetnek, van éjszakai sötét üzemmód, dolgozhatunk egyszerre több dokumentumon füles elrendezésben, van teljes képernyős üzemmód stb.

Azoknak, akik írásból élnek, jól jön a beépített jegyzetelési lehetőség, amellyel irományainkhoz megjegyzéseket fűzhetünk, sőt, akár képeket vagy PDF-eket is csatolhatunk így, amelyek a dokumentum tartalmába nem kerülnek be, csak segédanyagként pihennek az oldalsávon. Emellett természetesen meghatározhatunk célokat is (karakterben, szóban, oldalban stb. megadva), jelezve magunknak, hogy mekkora anyagra van szükség. A program pedig látványosan mutatja, ha elértük, vagy mondjuk túlléptük a tervezett szövegmennyiséget. Érdekesség, hogy az írott szöveg felolvasásának időtartamát is mérhetjük vele, különféle felolvasási sebességekhez viszonyítva. Nagyobb szövegeknél – ha nem bontjuk a fejezeteket önálló dokumentumokra – sokat segíthet, hogy egyetlen kattintással elugorhatunk bármelyik alcímre, bekezdésre.

Anyagaink visszakeresését jelentősen tudja gyorsítani, hogy a dossziékba rendezésen túl használhatunk címkéket is, illetve elég korrekt keresővel rendelkezik a program, így villámgyorsan előáshatunk bármit a gyűjteményből.

Ulysses 13: a főbb újdonságok

Az új verzió nem sok, de annál hasznosabb változásokat hozott. Így például a tervezett szövegmennyiség figyelésén túl az Ulysses 13 immár a leadási határidők nyomon követésére is alkalmas. Egy újság esetében is hasznos a szerzőknek, de ha valaki szabadúszó szövegíró, akkor szinte nélkülözhetetlen funkció. Plusz kihívásnak pedig megadhatunk napi célokat is, hogy inspiráljuk magunkat kicsit. Teljesítményünkről a végén természetesen kapunk egy szép kis grafikont is.

Megújult a címke-rendszer is, immár színes címkéket is használhatunk, ami segítheti gyűjteményünk átlátását.

Végül egy nagyon hasznos és régóta várt újdonság, legalábbis azok részéről, akik technikai jellegű anyagokat írnak: mostantól szintaxis jelöléssel ellátott forráskód blokkokat is használhatunk szövegeinkben. A program által ismert programozási nyelvek száma elég méretes, bár mi például hiányoljuk belőle a Xojo és Livecode formázásokat. De ez legyen a mi bajunk, egyszer majd talán belekerül. A népszerűbbek azért mind megvannak (C, HTML, PHP, CSS, Visual Basic stb.).

Végül egy apróság, de hátha valakinek épp ez hiányzott: mostantól a szövegbe illesztett képek nem csak szürkeárnyalatos előnézettel láthatók, hanem teljes színpompával is megjeleníthetők (eddig csak akkor váltottak színesre, ha rájuk kattintottunk). Ez nem kötelező, nekünk például jobban bejön a szürkeárnyalatos változat, de ízlés kérdése.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ulysses szerintünk a legjobb szövegíró program, amellyel kényelmesen és gyorsan dolgozhatunk, a végeredmény pedig számtalan formában tálalható. A program sajnos már csak előfizetéses rendszerben hozzáférhető (4.99 euró havonta), önálló licenc nem vásárolható hozzá. Ha viszont előfizetünk, akkor a maces és az iOS változat egyaránt a birtokunkba kerül, ami hasznos, hiszen nem mindig ül az ember gép előtt, így viszont bárhol, bármikor módosíthatja, közzéteheti, megoszthatja az írásait. Érdemes egyébként elgondolkodni azon is, hogy az Ulysses helyett a Setapp szolgáltatásra fizetünk elő, ott ugyanis a több mint száz jól használható kereskedelmi szoftver között megtalálható az Ulysses is (szintén mindkét platformra megkapjuk). Szóval ha a Setapp gyűjteményből még más alkalmazás is hasznos lehet számunkra, akkor jobban megéri abba invesztálni. Ezen felül reméljük, hogy a program egyszer Windowsra és Androidra is elkészül.

Ne maradjon le erről sem!