2018 legjobb maces alkalmazásai a Setapp kínálatából

Minden év végén szeretjük kicsit összefoglalni azon alkalmazások és szolgáltatások aktuális helyzetét, amelyek szerintünk napi szinte hasznosak szinte bárkinek, aki számítógéppel vagy okostelefonnal dolgozik, szórakozik, informálódik a világ dolgairól. Megtettük ezt például a Xojo-val és az Evernote-tal is idén. Most az egyik kedvenc maces szoftvergyűjteményünk, a Setapp van soron. Mint azt korábbi bemutatónkban már elmondtuk, a Setapp egy előfizetős szolgáltatás, amelyben mostanra már több mint száz, jó minőségű maces szoftver érhető el teljes verzióban, jelenleg havi 10 dolláros áron. Ez igencsak jó ajánlat, tekintve, hogy több igen drága, sőt, eredetileg magasabb havi díjjal elérhető szoftver is ott csücsül a kínálatban. Mi most átnéztük az aktuális – mellesleg minden hónapban bővülő – gyűjteményt és kimazsoláztuk, melyek 2018 legjobb maces alkalmazásai a Setapp kínálatából válogatva.

 

2018 legjobb maces alkalmazásai a Setapp kínálatából válogatva

Természetesen a Setapp kínálatán túl is léteznek remek maces alkalmazások, így aki a lentieken túl keresgélne még olyanokat, amelyek megkönnyíthetik a mindennapjait, nézzen szét Mac dossziénkban, hiszen folyamatosan mutatunk be újabb és újabb szoftvereket erre a platformra is. Plusz még egy megjegyzés: az, hogy a lenti szoftverek ott vannak a Setapp kínálatában, nem jelenti azt, hogy ne vásárolhatnánk meg őket önállóan, közvetlenül a készítőktől vagy akár a Mac App Store-ból is. A Setapp előnye, hogy a havi díjban ezek a programok mind benne vannak, így ha nem csak egyre, kettőre van szükségünk közülük, hanem jóval többre, akkor bizony érdemes elgondolkodni az előfizetésen. Mivel nálunk is elég méretes már a maces alkalmazások bemutatóinak gyűjteménye, így a lenti szoftverek szinte mindegyikéről írtunk már részletes tesztet. Ezeket linkeltük a rövid leírásokhoz, így ha valakit egy-egy program részletekbe menően is érdekel, egy kattintással megtudhat róla mindent.

 

Archiver

Az Archiver egy kiváló csomagkezelő, amely nem csak a tömörített fájlok kicsomagolásában, hanem új archívumok létrehozásában is a segítségünkre lehet. Kicsomagolás szempontjából szinte minden népszerű formátumot (ZIP, RAR, 7z stb.) támogat, s tömörítéskor sem kell beérnünk a ZIP formátummal. Akár 7zip archívumokat is létrehozhatunk, ami sokkal erősebb, hatékonyabb tömörítést jelent. Természetesen nem jön zavarba a jelszavas védelemtől és a több darabból álló csomagoktól sem. Részletesen itt írtunk róla.

 

Capto

Imádtuk az Evernote Skitch alkalmazását, amíg az Evernote csapata lelkiismeretesen törődött vele. De sajnos az elmúlt években a program parkolólistára került, így kerestünk megfelelő alternatívát. S találtunk is, a neve: Capto. Bármilyen képet, sőt, akár videót is elláthatunk vele megjegyzésekkel, rajzokkal. A képernyőképeken kitakarhatunk vagy éppen kiemelhetünk részleteket, nyilakat, kereteke rajzolhatunk, feliratozhatunk, sorszámozhatunk. És még saját médiamenedzser felülete is van. Mi kell még? Részletesen itt írtunk róla.

 

CleanMyMac X

Szerintünk a legjobb macOS karbantartó szoftver. Egyszerűen használható, mégis nagyon hatékony. Nem csak a felesleges fájlok eltávolítására, hanem a megunt programok tökéletes eltávolítására is használhatjuk.

Emellett képes optimalizálni a rendszer működését, véglegesen megsemmisíteni kényes dokumentumokat, átnézni a gépet esetleges fertőzések után kutatva, eltüntetni internetezésünk nyomait, csokorba szedni a régi vagy hatalmas méretű fájlokat átnézésre, és gondoskodni az App Store-on kívülről telepített programok frissítéséről. Korábban részletes tesztet is írtunk róla, emitt.

 

CloudMounter

A Cloudmountre segítségével a rendszerhez csatlakoztathatjuk a legfontosabb felhő szolgáltatásokat: Dropbox, OneDrive, Google Drive stb. Így akár a Finderből, akár más fájlkezelőkből is kényelmesen elérjük azok tartalmát. Részletes tesztet itt írtunk róla.

 

CodeRunner

A CodeRunner egy letisztult, több programozási nyelv szintaktikáját is támogató kódszerkesztő. Fő érdekessége viszont az, hogy adott esetben a kódok futtatására is képes. Persze nem komplett fejlesztőkörnyezet, de az egyszerűbb kódok, szkriptek tesztelésére kiválóan alkalmas. Amúgy pedig nagyon kényelmesen használható.

 

Disk Drill

A véletlenül törölt fájlok mindenki rémálmát jelentik. Lehet szó a merevlemezen törölt dokumentumokról, vagy akár a fényképezőgép kártyájáról eltávolított fotókról, bosszantó dolog tud lenni. A Disk Drill segítségével viszont jó eséllyel visszaállíthatjuk a véletlenül likvidált állományokat bármilyen adathordozón. Részletesen itt teszteltük.

 

Downie

Macre ez az egyik legjobb program, ha videókat szeretnénk letölteni a népszerű videómegosztókról (Youtube, Vimeo stb.). Sőt, akkor is, ha egy kevésbé népszerű megosztóra esett a választásunk, vagy szinte bármely weboldalra, ahonnan alapból nehézkesen tudjuk letölteni a kiszemelt videót. A Downie minden segítséget megad ahhoz, hogy sikerrel járjunk. Részletes tesztünket itt találják róla.

 

Forklift

Kétség kívül ez a legjobb fájlkezelő szoftver jelenleg macOS-re. S akkor még azt az apróságot nem említettük, hogy hazai fejlesztők munkáját dicséri. Szóval igazán van okunk rá, hogy megismerjük. FTP kliensként is tökéletesen megállja a helyét, de a Finderben megfáradt felhasználóknak is erősen ajánlott a használata. Naná, hogy már írtunk róla tesztet, emitt.

 

Gemini

Elegünk van már belőle, hogy temérdek hasonló, sőt, sokszor szinte teljesen azonos fotó foglalja a helyet a Macen és az iCloud tárhelyen? Akkor vagy az egyesével történő átnézés, vagy a Gemini lesz a megoldás. Utóbbi kibogarássza gyűjteményünkből a vészesen hasonló képeket, majd lehetőséget ad azok csoportos eltávolítására. A takarítás még sosem volt ilyen kényelmes. Írtunk róla, mégpedig itt.

 

Hype

Ha valaki HTML5 animációk készítésére adná a fejét macOS alatt, feltétlenül ismerkedjen meg a Hype nevű alkalmazással, amellyel könnyedén és gyorsan kreálhatunk látványos, interaktív HTML5 animációkat. Akár komplett weboldalak, vagy bannerek létrehozására is tökéletes választás. A 3-as verzióról itt írtunk részletesen, de már készül a 4-es is, amely a béta verzió alapján nagyon ígéretes. Amint megjelenik a végleges, megírjuk, aki pedig Setapp előfizető, az jó eséllyel megkapja automatikusan, hiszen a Setapp-nak az is a lényege, hogy az új verziók automatikusan elérhetők az előfizetőknek.

 

MindNode

A MindNode visszatérő vendégünk, nem véletlenül: a legjobb gondolatfelhő készítő alkalmazás macOS-re és iOS-re. A Setapp-ban az előbbihez juthatunk hozzá. Így év végén tökéletes választás a jövő évi projektek megtervezéséhez, de amúgy családfától a cégfelépítésen át szinte bármiről készíthetünk vele látványos gondolattérképet. Részletes tesztet itt írtunk róla.

 

Numi

Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás, s ez bizony a Numira is abszolút igaz. Ez a program nem éppen óriás, a felületén sem találunk seregnyi gombot, mégis az egyik legjobb számológép. Sőt, valutaváltónak sem utolsó. Csak írjuk be az elvégzendő műveleteket a szerkesztőfelületre, a Numi pedig elvégez minden számítást.

 

Paste

Ha valaki kevesli a macOS saját vágólap-menedzserének tudását, ismerkedjen meg a Paste nevű alkalmazással. Ezzel jelentősen bővíthetjük a Vágólap befogadóképességét, ráadásuk akár kategóriákra bontva, későbbre is eltárolhatunk másolatokat szövegekből, képekből, kódokból stb.

A Paste emellett iOS-re is elérhető, így a Vágólapra másolt anyagokat a gép és az okostelefon/tablet között is szinkronizálhatjuk. Bővebben itt írtunk róla.

 

Permute

A fentebb már bemutatott Downie “testvére”, amely segít a letöltött videók és zenék gyors és egyszerű konvertálásában. Ismeri a legnépszerűbb formátumokat (AVI, MP4, MKV stb.), így gyakorlatilag bármilyen videolejátszásra alkalmas eszközre átkonvertálhatunk vele videókat. A korábbi változatról itt írtunk részletesen. Azóta a felület kicsit modernizálódott és több új funkcióval is bővült az eszköztár.

 

PhotoBulk

Ha fotók csoportos vízjelezésére, átméretezésére, átnevezésére stb. lenne szükségünk, a Photobulk lehet az egyik legjobb választás. Beállításainkat elmenthetjük, így később a mentett sablonok alapján még könnyebb elvégezni a képeken ugyanazokat a módosításokat, mint korábban. Részletes tesztünk itt olvasható.

 

Photolemur

Maradjunk még egy kicsit a fotóknál. A Photolemur a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával tuningolja fotóinkat, manuális beavatkozás nélkül. A tartalom elemzése után automatikusan képes elvégezni a szükséges korrekciókat, módosításokat. Az eredmény: lenyűgöző fotók. Részletesen itt írtunk a programról.

 

Swift Publisher

Naptárakat, meghívókat, vagy akár céges hírlevelet készítenénk? Ehhez szükségünk lehet egy könnyen használható, mégis profi eszközökkel rendelkező kiadványszerkesztőre. A Swift Publisher éppen ilyen. Használata nem bonyolultabb, mint mondjuk az Apple Pages esetében, viszont jóval több szabadságot és lehetőséget ad a kiadványok készítésekor. Tesztünket itt olvashatják róla.

 

Ulysses

Végül következzen kedvenc markdown szövegíró alkalmazásunk, amelynél jobbat továbbra sem találtunk ezen a területen. Legyen szó akár reklámszövegek, print vagy online cikkek, akár komplett e-bookok, novellák írásáról, az Ulyssesben nem fogunk csalódni.

Írásainkat a beépített dokumentum-menedzser felületen tudjuk rendezgetni, s az exportálás is gyerekjáték: gyönyörű PDF-eket, Word dokumentumokat, e-bookokat hozhatunk létre. Sőt, akár egy kattintással publikálhatunk blogbejegyzéseket is (például WordPress alapú oldalunkra). Bővebben itt írtunk a programról.

 

Ne maradjon le erről sem!