Duplikált fájlok keresése tökéletes módszerrel, Macen

Számtalan megoldással szolgáltunk már arra, hogy miként lehet hatékonyan karbantartani egy Windowst vagy macOS-t. Azonban az átmeneti fájlok, felesleges rendszer összetevők, feleslegessé vált alkalmazások törlése olykor nem elég: a felhasználók ugyanis hajlamosak egy-egy fájlt, dokumentumot, képet, videót stb. több példányban őrizni a számítógép merevlemezén. Egy ideig még elvan az ember ezek időnkénti manuális átnézésével, de ha hosszabb időre hanyagoljuk a dolgokat, akkor bizony előfordulhat, hogy napokon át hasonlítgathatjuk egymáshoz a fotókat, videókat, dokumentumokat, tömörített fájlokat. Éppen ilyenkor jöhet jól egy olyan program, amelynek feladata kifejezetten a duplikált fájlok keresése. Mi tudunk is mutatni egy tökéleteset, ezúttal Macre.

Gemini 2: duplikált fájlok keresése egyszerűen

A Gemini 2 egy intelligens fájlkereső szoftver, amely igen hatékonyan szedi össze a duplikált, vagy nagyon hasonló állományokat, hogy azután segítsen azok kigyomlálásában. A Gemini különválasztva kezeli őket: szépen összeválogatja nekünk fájltípusonként (archívumok, képek, videók, dokumentumok stb.) azokat a fájlokat, amelyek teljesen egyeznek (tartalom, méret stb. alapján), illetve azokat is, amelyek valamilyen szempontból ugyan különböznek, de a tartalmuk alapján nagyon hasonlóak. Előbbi megoldás egyértelműen jó arra, hogy kimazsolázzuk a gépen tárolt, tökéletesen egyező állományokat, utóbbi pedig remek lehetőség, hogy például átnézzük az azonos témákról készült, hasonló beállításokkal lőtt fotókat és csak azt tartsuk meg, amire valóban szükségünk van.

Kigyűjteni nem nekünk kell a dolgokat: megmondjuk a Gemininek, hogy mely mappákat nézze át (beleértve a teljes Home mappát is akár), ezután a program szorgosan átvizsgálja amivel megbízták, majd listába szedve tálalja a találatokat. Ha valamilyen elem feleslegességében nem biztos, akkor nem jelöli be a listában a törlésre ítéltek közé sorolva azt. De természetesen mindent átnézhetünk, s magunk dönthetünk a fájlok sorsáról. Képek, dokumentumok esetén nézőképpel segíti a program a manuális összehasonlítást, illetve láthatjuk az elérési útvonalakat és a legfontosabb fájljellemzőket is (méret, felbontás stb.), így mi magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy az összeválogatott anyagok valóban egyeznek-e. Tesztjeink alapján egyébként a program javarészt tényleg csak azokat a fájlokat jelöli automatikusan eltávolítandónak, amelyek egyértelműen felesleges duplikátumnak tűnnek. Ezeket átnézés nélkül is módunk van likvidálni, egyetlen kattintással. A többinél meghagyja a döntést nekünk, de ettől még nagy segítség az is, hogy áttekinthető listába válogatja az azonos, vagy hasonló fájlokat.

Az automatikus törlésnél sincs veszve amúgy minden, ha téved: alapból a Lomtárba kerül minden, így amíg azt nem ürítjük, addig még lehetőségünk van visszaállítani, ha valamire mégis szükségünk lenne. Illetve megadhatjuk a programnak, hogy ne a Lomtárba, hanem egy általunk kijelölt mappába (például külső merevlemezre) mozgassa át első körben a feleslegesnek ítélt fájlokat, így még tárolhatjuk azokat egy ideig, de már átválogatva. Ha pár hét múlva sincs rájuk szükség, már nyugodtabb szívvel törölhetjük bármelyiket.

A Gemini 2 remek eszköz arra, hogy gyorsan és egyszerűen szabaduljunk meg a feleslegesen több példányban tárolt fájloktól. Akár több gigabájt szabad helyhez is juthatunk így, nem beszélve arról, hogy később nem kavarodunk bele, ha például egy dokumentum vagy kép átszerkesztése után megint egy szerkesztés nélküli változatba botlunk, pedig biztosak vagyunk benne, hogy egyszer már elvégeztük rajta a módosításokat (csak az valójában egy másik volt). Érdemes megfontolni a beszerzését. Sőt, van belőle próbaverzió is, így vásárlás előtt még tesztelhetjük is a hatékonyságát.

Ne maradjon le erről sem!