HTML5 animációk, egyszerűen és gyorsan

Arról már nem nagyon kell vitatkozni, hogy egy mozgalmasabbnak szánt weboldalt milyen formátumban érdemes publikálni. A Flash alapú oldalak és animációk ideje immár végleg lejárt, helyüket átvette a HTML5. Utóbbi szinte bármilyen modern eszközön (PC, Mac, tabletek, okostelefonok) megjeleníthetők, s ugyanolyan látványosak, mint anno Flash-es elődeik.

Aki weboldalát szeretné animált HTML5 elemekkel színesíteni, annak – Macen – kiváló eszközként szolgálhat a Tumult-féle Hype. Az alap verziót az App Store-ból tölthetjük le, a Pro változatot pedig alkalmazáson belüli váráslással szerezhetjük meg, némi felárért.

Látványos weboldalak, programozás nélkül

A Hype 3 lényege, hogy adott esetben programozás nélkül, fogd és dobd alapon tudjuk összeállítani animációinkat, vagy akár egy teljes weboldalt. Az interakciókat, mozgásokat mind egy kényelmes felületen “jelölgetve” állíthatjuk össze.


Felülete sokban hasonlít a Flash megoldásaira, de a használata jóval egyszerűbb. Itt is szövegeket, gombokat, videókat, hangfájlokat, képeket, linkeket, grafikus elemeket dobálhatunk a “színpadra”, de beemelhetünk kész HTML kódokat is. Az animált bannerek mellett akár egy komplett landing page-et is öszetákolhatunk benne. A Pro verzióban akár responsive felületeket is készíthetünk, a végeredmény könnyedén optimalizálható tabletekre vagy okostelefokra is.


Programozni nem igazán kell a Hype-ban még az interakciókat sem, elég csak kiválasztani a rendelkezésre álló opciók küzül a megfelelőt. Ha valaki mégis egyéni kóddal ügyködne, adott esetben saját JavaScriptet is használhat a programban.

A Pro változat extrái

A Pro verzió ezen felül két fontos extrát tartalmaz: az egyik a fizikai modellezés lehetősége (ütközések, gravitáció stb.), a másik pedig egy kevésbé izgalmas, de sokak számára talán mégis fontos funkció, nevezetesen a Pro változat akár teljesen fekete felülettel is használható, hasonlóan a legtöbb mai professzionális tervező szoftverhez.

S még néhány dolog szólhat a profibb verzió megvásárlása mellet: a plusz befektetésért cserébe kapunk egy halom sablont, grid rendszert a pontosabb szerkesztéshez és egy Symbol System nevű új funkciót, amely leegyszerűsíti az összetett objektumok létrehozását és módosítását.

Ne maradjon le erről sem!