Arról már nem nagyon kell vitatkozni, hogy egy mozgalmasabbnak szánt weboldalt milyen formátumban érdemes publikálni. A Flash alapú oldalak és animációk ideje immár végleg lejárt, helyüket átvette a HTML5. Utóbbi szinte bármilyen modern eszközön (PC, Mac, tabletek, okostelefonok) megjeleníthetők, s ugyanolyan látványosak, mint anno Flash-es elődeik.

Aki weboldalát szeretné animált HTML5 elemekkel színesíteni, annak – Macen – kiváló eszközként szolgálhat a Tumult-féle Hype. Az alap verziót az App Store-ból tölthetjük le, a Pro változatot pedig alkalmazáson belüli váráslással szerezhetjük meg, némi felárért.

 

Látványos weboldalak, programozás nélkül

A Hype 3 lényege, hogy adott esetben programozás nélkül, fogd és dobd alapon tudjuk összeállítani animációinkat, vagy akár egy teljes weboldalt. Az interakciókat, mozgásokat mind egy kényelmes felületen “jelölgetve” állíthatjuk össze.

HTML5 animációk, egyszerűen és gyorsan | Techwok.hu
Felülete sokban hasonlít a Flash megoldásaira, de a használata jóval egyszerűbb. Itt is szövegeket, gombokat, videókat, hangfájlokat, képeket, linkeket, grafikus elemeket dobálhatunk a “színpadra”, de beemelhetünk kész HTML kódokat is. Az animált bannerek mellett akár egy komplett landing page-et is öszetákolhatunk benne. A Pro verzióban akár responsive felületeket is készíthetünk, a végeredmény könnyedén optimalizálható tabletekre vagy okostelefokra is.

HTML5 animációk, egyszerűen és gyorsan | Techwok.hu
Programozni nem igazán kell a Hype-ban még az interakciókat sem, elég csak kiválasztani a rendelkezésre álló opciók küzül a megfelelőt. Ha valaki mégis egyéni kóddal ügyködne, adott esetben saját JavaScriptet is használhat a programban.

 

A Pro változat extrái

A Pro verzió ezen felül két fontos extrát tartalmaz: az egyik a fizikai modellezés lehetősége (ütközések, gravitáció stb.), a másik pedig egy kevésbé izgalmas, de sokak számára talán mégis fontos funkció, nevezetesen a Pro változat akár teljesen fekete felülettel is használható, hasonlóan a legtöbb mai professzionális tervező szoftverhez.

HTML5 animációk, egyszerűen és gyorsan | Techwok.hu
S még néhány dolog szólhat a profibb verzió megvásárlása mellet: a plusz befektetésért cserébe kapunk egy halom sablont, grid rendszert a pontosabb szerkesztéshez és egy Symbol System nevű új funkciót, amely leegyszerűsíti az összetett objektumok létrehozását és módosítását.