Interaktív animációk készítése HTML5 formátumban (is), ingyen

Legyen szó akár egy nagyobb cégről, akár egy egyéni vállalkozóról, a megfelelő online kommunikáció ma már elengedhetetlen. A figyelemfelkeltés azonban egyre nehezebb, hiszen nagy a konkurenciaharc minden területen, ráadásul a felhasználók ingerküszöbe is nőtt. Egy kis forgó földgömb GIF-ként már nem ad el egy oldalt. Ezzel leszámoltunk a web hőskorában. A pálmát ma, a Flash halála után a HTML5 viszi, amely kiváló táptalaj arra, hogy látványos, izgalmas, interaktív tartalmakat állítsunk elő, amelyek aztán gyakorlatilag minden népszerű eszközön (asztali gépek, laptopok, okostelefonok, tabletek) megtekinthetők, használhatók. Ma egy különleges eszközt mutatunk, amellyel az interaktív animációk készítése HTML5 formátumban szinte gyerekjáték, a végeredmény mégis nagyon figyelemreméltó.

 

Interaktív animációk készítése HTML5 formátumban (is)

A Reallusion neve állandó olvasóink számára biztosan ismerősen cseng, a Crazytalk Animator nevű profi animációs alkalmazásukkal kapcsolatban több cikket is írtunk, lévén rengeteg kiegészítő jelenik meg hozzá. Lassanként annak is jön az új verziója, amit januárban górcső alá veszünk, most azonban úgy gondoltuk, inkább egy rokonát fogjuk kielemezni, mert a dolognak van némi karácsonyi apropója is. Szóval a Reallusion a CTA mellett összehozott egy felhő alapú animációs szolgáltatást is, Cloud Animator néven. Ez a CTA online leszármazottja, nagyon hasonlító felülettel, de azért erőteljesen leegyszerűsített eszköztárral. Ennek ellenére azt kell mondjuk, az otthoni felhasználók, egyéni vállalkozók, de akár a hazai kkv-k számára is nagyon izgalmas megoldás ez, ugyanis a segítségével nagyon gyorsan, mégis roppant egyszerűen hozhatunk létre interaktív animációkat, amelyek jók lehetnek termékek és szolgáltatások könnyen emészthető módon történő bemutatására (értsd: explainer videók készítése), de arra is, hogy figyelemfelkeltő felületeket hozzunk létre aktuális akciókhoz. Vagy csak egyszerűen egyedi szülinapi, húsvéti, karácsonyi üdvözleteket küldözgessünk az ismerősöknek, ügyfeleknek.

A Cloud Animatorban nem tudjuk olyan szinten nulláról felépíteni karaktereinket és azok animációit, mint a CTA-ban, de itt épp az a lényeg, hogy pár fogd és dobd mozdulattal tudjuk összerakni a jeleneteket. Ez megy is: hihetetlen mennyiségű kész animációból választhatunk, a legkülönfélébb karakterek, állatok, figurák, objektumok kelthetők életre. Ezt kiegészíti egy méretes statikus clipart összeállítás, s persze seregnyi háttér, ikon, infografikai elem. Mindezeket kategóriákra bontva találjuk meg a gyűjteményben.

A vizuális kínálatot kiegészíti még pár tucat hangeffekt és jogtisztán használható aláfestő zenék (többnyire Creative Commons 4.0 BY licenc) is, illetve van Text-to-speech funkció, azaz a beírt szöveg felolvasására is képes a rendszer az animációk alatt, adott esetben magyarul is (rendszertől függően azért töri kicsit a nyelvet).

Ha mindez nem lenne elegendő, akkor természetesen feltölthetünk saját képeket, hangokat, zenét, logót, animált GIF-eket. Ezekkel aztán teljesen testreszabhatjuk a jeleneteket. Adott esetben amúgy Youtube videókat is beemelhetünk az anyagba.

Lévén animációs programról beszélünk, van idősáv is, ezen ide-oda tologathatjuk, hogy melyik karakter mikor jelenjen meg, mikor tűnjön el, mikor történjen vele valamilyen izgő-mozgó effekt. Az előtűnés (Entrance) és eltűnés (Exit) természetesen több variációban választható, de az Emphasis opciót is alkalmazhatjuk bármilyen objektumon, amit egy pillanatra megmozgatnánk a képernyőn. Az objektumok, karakterek elmozdítását is könnyedén megoldhatjuk az idősávon alkalmazható kulcskockák segítségével. Maga az idősáv amúgy az egyik legletisztultabb megoldás, amivel eddig találkoztunk hasonló programokban. Nagyon egyszerűen lehet vele időzíteni mindent, ami a képernyőn történik.

Mint azt a bevezetőben is írtuk, a Cloud Animator internatív animációk készítésére hivatott. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy sima explainer videót ne dobhatnánk vele össze, de hát miért ne használnánk ki azt is, hogy a több jelenből felápített projektben ugrálni lehet a jelenetek között, illetve bármely objektumhoz hozzárendelhetünk interaktív akciókat is: link megnyitása, e-mail írás, SMS küldés, híváskezdeményezés, ugrás egy adott jelenetre.

A lejátszás történhet egyszer, de akár ismétlődve is. Így kirakatokhoz, hirdetésekhez is remek animált slideshow-kat tudunk összerakni, melyek folyamatos lejátszáshoz nem kell komplikált rendszer, csak egy böngésző.

 

Karácsony jön: készítsünk online, animált üdvözlőlapot

Miként már említettük, van a mai összeállításnak karácsonyi apropója is, de tulajdonképpen mondhatnánk bármelyik ünnepet. A Cloud Animator segítségével ugyanis akár online képeslapot is kreálhatunk, kedves kis animációkkal, személyes szöveggel, aláfestőzenével. Mindez alig pár kattintás (vagy még kevesebb, mert van ilyen sablon is, amin csak át kell írni a szöveget). A végeredményt aztán megoszthatjuk a weben közvetlen linkkel, vagy akár beágyazható kóddal elhelyezhetjük a blogunkba is.

Itt is használhatjuk az interakciókat, hiszen a lejátszáshoz a Cloud Animator saját lejátszó felülete jelenik meg, ami lekezeli az objektumokhoz rendelt akciókat. Maga a lejátszó felület egyébként letisztult, sallangoktól mentes, szóval bárki kiigazodik rajta, ráadásul a lejátszás alatt eltűnik, ha nem nyúlunk semmihez. Emellett teljes képernyőre is felhúzhatjuk vele az animációkat. Szóval ez is egy módja annak, hogy összedobjunk egy aranyos karácsonyi üdvözletet és szerteküldjük a linkjét az ismerősöknek. Ráadásul eddig a szintig a Cloud Animator használata teljesen ingyenes, szóval tökéletes választás.

 

Ingyen is remek, de van pár extra még

A Cloud Animator bárki által ingyen használható, ehhez elég ellátogatni az oldalra és pár pillanat alatt regisztrálni. Az ingyenes változatban 5 projektet hozhatunk létre és 500 MB online tárhelyet kapunk ezek tárolására. Egy projekt itt 15 jelenetből állhat, ami lássuk be, bőven elég kisebb anyagok összerakására. A végeredmény full-HD felbontásban játszható le a böngészőben.

Ha valaki kicsit többre vágyik, akkor 30 projektnyi helyet, 5 GB tárhelyet és 30 jelenet/projekt opciót is bérelhet mindössze havi kb. 6 USD áron. A kisebb cégek pedig, akik esetleg explainer videók készítésére is használnák a programot, havi kb. 17 USD áron 50 GB tárhelyet, végtelen mennyiségű projektet (bennük projektenként maximum 40 jelenetet) bérelhetnek maguknak, olyan további extrákkal, mint a lejátszó “átlogózása”, a projektek letöltése saját szerverre feltehető HTML5 formátumban, csoportmunka, s ami még nagyon fontos lehet: a projektek MP4 formátumú, hagyományos videóként való letöltésének lehetősége. Utóbbi esetben persze veszítjük a projektben az interaktivitást, viszont cserébe akár a Youtube-on is közzétehetjük az így készült termék- vagy szolgáltatásbemutatót. A használható slide-ok száma egyébként már csak azért is fontos kérdés, mert egy slide maximum 30 mp hosszú lehet, így a hosszabb projekteket több diára/jelenetre/slied-ra (kinek melyik szimpatikusabb ebben az esetben) kell felosztani.

Maga a Cloud Animator szerkesztő működik szinte minden modern böngészőben, de Linux és Chrome OS alatt jelenleg nem használható. S mivel felhő alapú az egész hóbelevanc, így természetesen folyamatos internetkapcsolatra van szükség a használatához.

A tesztek során remekül működött, bár olykor hajlamos az érezhető belassulásra. Ilyenkor érdemes egy kis időt hagyni neki, amíg a kiszolgáló szerver összeszedi magát. Ha ez megvan, akkor egy kifejezetten kényelmes, jól használható és sokoldalú online animációs eszköz. Minthogy akár ingyen is munkára fogható, így feltétlenül érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!