MindNode 5: gondolattérképek készítése a hatékonyabb ötleteléshez

Az év vége a bevásárlóközpontok megrohamozása mellett általában a tervezgetések időszaka is. A cégeknél hosszú megbeszélések során kialakul a jövő évi terv, új termékekről, új szolgáltatásokról, vagy éppen a jelenlegi paletta frissítéséről folynak a viták. A egyszerű halandó pedig sorra veszi, miből tud majd megélni a következő évben, mire kell félretenni, milyen beruházások jöhetnek szóba, s úgy általában is végig szokta gondolni ilyenkor az ember, mivel, hol tart, merre kellene mozdulni a boldogsághoz és sikerhez. Nem beszélve persze az újévi fogadalmakról: leszokni, rászokni, megszokni… Szóval átgondolni való van bőven, s olykor ez korántsem egyszerű feladat. Bizonyára mindenkinek megvan a bevált metódus, mi azonban most mutatunk egy nagyon hatékonyat, amely nálunk, s még sokaknál bizonyítottan bevált: ez pedig nem más, mint a gondolattérképek készítése. Mindezt annak kapcsán, hogy megjelent egyik kedvenc mindmap alkalmazásunk legújabb verziója, amellyel nem csak macOS alatt, hanem akár iPhone-on és iPaden is ízléses, átlátható gondolattérképek kreálhatók, játszi könnyedséggel.

MindNode 5: gondolattérképek készítése teljes kényelemben

A MindNode korábbi változatairól már írtunk részletes tesztet, s nem véletlenül került be a legjobb üzletet hozó iPad alkalmazásokat felsorakoztató összeállításunkba sem. Hosszú évek alatt nem találtunk még egyszerűbben használható, mégis rendkívül ízléses gondolattérképek gyártására alkalmas szoftver. S igaz ez az asztali (macOS) és a mobil verzióra (iOS) egyaránt.

A néhány nappal ezelőtt megjelent MindNode 5 elsősorban iOS alatt esett át brutális átalakuláson. Ott ugyanis teljesen friss, újragondolt felületet kapott a program, igazodva természetesen az iPhone X kijelzőjéhez és az iOS 11 új funkcióihoz is. Utóbbira példa, hogy a korábban megszokott saját dokumentum menedzser helyett az új változat már az iOS 11 fájlkezelő felületét adja be, ami nagyon praktikus, hiszen így bármilyen, az iCloudban létrehozott mappában elérhetjük vele gondolattérképeinket. Emellett az új app már támogatja a fogd és dobd módszer használatát is.

Nagyon sokat dolgoztak a felület használhatóságán is: sokkal egyszerűbb az ábrák elágazásainak kezelése, formázása, s a bal felső sarokban lebegő ikonokkal azonnal elérhetjük a fájlokat, a megosztási funkciókat, illetve az áttekintő (outline) nézetet is.

A felület alsó felén található eszköztáron minden egyéb funkciót is a kezünk ügyébe helyeztek (az eszköztár amúgy egyetlen érintéssel eltüntethető és visszahozható, szükség szerint. Ide kerültek az új zoom opciók, melyek segítik a villámgyors nézetváltást, ami nagyobb ábrák esetén igencsak jól jöhet, s ugyancsak itt érhetőek el a különféle téma sablonok, melyekkel könnyedén változtathatjuk gondolattérképünk stílusát. Ez egyébként már nem korlátozódik az alap sablonokra, ha saját elképzeléseink vannak a megjelenést illetően, immár arra is van lehetőség, hogy ízlésünknek megfelelően lecseréljük az ábra színvilágát.

A megjelenésen ugyancsak sokat dobhatnak az úk matricák, melyekkel vizuálisan is kiemelhetünk fontosabb elágazásokat a térképen (megmaradtak a régiek is, s mindkét csomagból van színes, illetve egyszínű variáns egyaránt). De természetesen továbbra is adott a lehetőség, hogy saját képekkel, fotókkal egészítsük ki anyagainkat. Exportálni továbbra is szinte minden – mindmap szempontból fontos – formátumba tudunk: képfájlként FreeMind, Taskpaper, OPML vagy PDF dokumentumként egyaránt közzétehetjük elkészült gondolattérképeinket. De szöveges fájlokba is menthetünk, így txt, rtf, markdown, vagy csv fájl is készíthető. Nyomtatni is lehet, ha arra van szükség. Az iOS verzió frissítése tehát igencsak megéri az árát, ez a változat szinte minden szempontból jobb lett elődjénél. Kényelmes, gyors, sokoldalú, egyszerűen öröm vele a gondolattérképek készítése.

Az asztali, vagyis a macOS alatt futtatható verziónál első ránézésre kevesebb változás látszik, de azért itt is akadnak felületi újítások. A formázási, jegyzetelési funkciók, illetve az oultine nézet és a téma választó most praktikusabb módon érhető el a lecsiszolt felületen. A to-do elemek használata is mindössze egyetlen kattintás mostantól, így gondolattérképünket akár interaktív tennivalólistává is varázsolhatjuk. Ha esetleg átszínezzük valamelyik alap sablont, a témát exportálhatjuk, így másik gépen is simán felhasználható, így saját témákat készíthetünk cégen belüli felhasználásra.

A MindNode 5 egyik izgalmas újítása macOS-en a Quick Entry funkció megjelenés. Ez egy, a menüsorba beülő kis ikont jelent, amelyre rákattintva tulajdonképpen áttekintő (outline) nézetben tudunk összerakni egy új gondolattérképet. Pillatanok alatt begépelhetjük – felsorolás szerűen – a csatlakozási pontokat, jegyzetekkel és to-to opcióval kiegészítve bármelyiket. Így gyűjtögethetjük friss ötleteinket a program elindítása nélkül is. Ha úgy érezzük, hogy a végére értünk, egy kattintás, és máris elkészül belőle a teljes gondolattérkép, amelyet aztán kiegészíthetünk újabb elemekkel, matricákkal, képekkel, vagy átrendezhetjük teljesen. Ha nem akarunk elfeledkezni az új ötletekről, a Quick Entry abszolút jól jöhet.

Extraként a felület használható a most divatos sötét üzemmódban is, ez viszont külön nem kapcsolgatható, hanem a rendszer beállításaihoz alkalmazkodik.

Mind az asztali, mint az iOS verzió esetében használhatjuk a MyMindNode szolgáltatást, ami ingyenes lehetőséget nyújt gondolataink gyors megosztására. Tárolni ettől még persze sokkal praktikusabb anyagainkat az iCloudban, hiszen az így mentett anyagokat megnyithatjuk Macen és iOS eszközeinken egyaránt.

Minden, amire szükségünk lehet

Egy gondolattérkép készítése jól jöhet jövőbeni terveink átgondolásához éppúgy, mint mondjuk egy tervezett szoftver funkcióinak áttekinthető vázolásához. Rengeteg területen lehet hasznosítani, hatalmas segítség lehet összetett projektek átláthatóbb bemutatásához, megtervezéséhez. A MindNode pedig minden eszközt megad ahhoz, hogy gyorsan elkészüljenek ezek az anyagok, akár egy megbeszélés közben is. Mondhatjuk, hogy ha valaki szeretné teljesen összeszedni a gondolatait és átlátni a lehetőségeit (legyen szó bármilyen témakörről), akkor a gondolattérkép az egyik legjobb módszer erre.

A MindNode 5 ingyen tölthető le az App Store-ból macOS-re (letöltés) és iOS-re (letöltés) egyaránt. Az ingyenes változat alapból csak a MindNode dokumentumok megjelenítésére használható, de bekapcsolhatunk egy két hetes próbaverzió üzemmódot is, így 14 napon keresztül használhatunk minden szerkesztő funkciót is. Ha megtetszett a program, akkor alkalmazáson belüli vásárlással véglegesíthetjük a szerkesztési lehetőségeinket, és így már megoldható lesz az új gondolattérképek készítése is, macOS-en 40 dollárért, iOS alatt 15 dollárért. A korábbi verziókról van kedvezményes frissítési lehetőség is, ennek részletei megtalálhatók a készítők oldalán.

Mielőtt elfelejtjük: volt ikoncsere is mindkét platformon, ami szerintünk stílusos lett, bár ez ugyebár ízlés kérdése, s amúgy is csak hab a tortán.

Ne maradjon le erről sem!