Fotók tuningolása döbbenetes hatásfokkal, egyetlen kattintással

Ezen a héten már túl vagyunk egy Windows tuningoláson, de ha már a Windowst felturbózható egy kattintással, miért is ne tehetnénk meg ugyanezt a digitális fotókkal is? Nos, minden csak a megfelelő szoftver kérdése, s természetesen erre a célra is alkottak már számtalan remek képszerkesztőt, melyek közül sokat be is mutattunk már Képszerkesztés rovatunkban. Most azonban egy különleges darabbal szolgálunk, amelynek segítségével a fotók tuningolása tényleg csak egy kattintás, a végeredmény pedig döbbenetes profi lesz.

Photolemur 3: fotók tuningolása döbbenetes hatásfokkal

A Photolemur 3 nevű alkalmazás Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető. Ez nem a megszokott képszerkesztő alkalmazások egyike. Itt nincs hatalmas eszköztár, tele ecsetekkel, rétegkezelővel és hasonló nyalánkságokkal. A Photolemur 3 arra vállalkozik, hogy megszabadít minket a manuális képjavítás pepecselős és időt rabló feladatától, s a telefonnal vagy digitális fényképezőgéppel készült fotóinkat egyetlen kattintással tuningolja. Mindezt a mesterséges intelligencia segítségével. Ez programban ugyanis egy olyan AI motor dolgozik, amelyet kifejezetten a fényképek feljavítására optimalizáltak. Kielemzi a kép tartalmát, majd automatikusan korrigálja a színeket, árnyékokat feljavítja a szükségtelen ködös, elmosott részeket, zajt szűr és élesít ha kell stb. Felismeri az arcokat, égboltot, növényzetet stb., s ennek megfelelően változtatja a fotó egyes részleteinek jellemzőit.

Képes kielemezni a fényviszonyokat, napszakot stb. Egyszóval nagyjából minden olyan szempontot figyelembe vesz, amit nekünk is figyelni kellene, ha manuálisan próbálnánk retusálgatni a fotót. Teszi mindezt nem csak a népszerű JPG, hanem akár a fényképezőgépek RAW formátumú képeivel is.

Ennél egyszerűbb már nem is lehetne

A program használata rendkívül egyszerű: csak dobjuk rá a tuningolni kívánt képfájlt a Photolemur 3 ablakára, s azonnal elindul a javítási folyamat. Ha a program végzett, egy nézőképen összehasonlíthatjuk az eredetit az átalakítás eredményével. Teszik? Akkor egy kattintás és már menthetjük is a gépre. Ilyenkor végzi amúgy el a teljes méretű képen a változtatásokat, szóval a mentési folyamat hosszabb, mint amikor az előnézet készül, lévén ott a program még nem a teljes méretű képen dolgozik, csak annak egy kisebb változatán.

Ha túl soknak találjuk a szaturációt vagy más jellemzőt, exportálás előtt még az ecset ikonra kattintva csökkenthetjük a program által bevetett szűrők erejét. Exportáláskor egyébként nem csak a lemezre menthetünk, hanem rögtön küldhetjük e-mail csatolmányként a képet, vagy feltölthetjük Smugmug fiókunkba is.

A tökéletes kényelem végett a Photolemur 3 csoportos átalakításra is használható, vagyis akár több fotót is rádobhatunk az ablakra, majd elindíthatjuk azok átalakítását. Ezzel is jelentős időmennyiséget lehet megspórolni. Aki pedig macOS alatt használja a programot, az közvetlenül az Apple Photos alkalmazásából is eléri, ha aktiválja a beépülő modult.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Photolemur 3 egy kifejezetten jól használható, gyors fotó-tuningoló szoftver. A profi fotósok is hasznát vehetik, de a képszerkesztésben kevésbé jártasak számára igazi főnyeremény, hiszen a segítségével pillanatok alatt lehet feljavítani a fotókat, gyakorlatilag nulla beavatkozással. Van belőle ingyenes tesztverzió, de a 35 dolláros ár sem vészesen sok, ha azt vesszük, mennyi macerától kímélhetjük meg magunkat, ha fotóinkat dögös kivitelben akarjuk tálalni mondjuk a közösségi oldalakon történő megosztáskor. Aki pedig netán Setapp előfizető, az ott is megtalálja a több száz további remek maces alkalmazás között, egyetlen előfizetésért cserébe.

Ne maradjon le erről sem!