Hangfájlok és videók átalakítása, okostelefonra, asztali lejátszóra

Mára ugyan jutott már egy videóletöltésre szakosodott alkalmazás a tesztek közé, de arra gondoltunk, e két szoftver bemutatója jelenjen meg egy napon, elvégre azonos a fejlesztőjük, és igen közel állnak egymáshoz a témát illetően is: a másik cikkben bemutatott Downie 2 a videók és filmek letöltésére hivatott, a Permute 2 feladata pedig a letöltött videó- és hangfájlok átalakítása a zenelejátszónknak, okostelefonunknak megfelelő formátumra (windowsos felhasználóknak itt írtunk hasonlóról).

Permute 2: hangfájlok és videók átalakítása

A Permute 2 egyike a legegyszerűbben használható konvertáló programoknak. Mindössze rá kell dobnunk az átalakítani kívánt videó- vagy hangfájlokat a program ablakára, kiválasztani a jobb felső sarokban látható menüből a kívánt célformátumot, majd rákattintani a Start gombra, s a program azonnal nekilát a feladat végrehajtásának. Ennyi! A formátumválaszték igen bőséges, a DivX-től az mp4-en át, az mkv-ig minden népszerű videoformátumot megtalálunk benne (anim GIF-et is készíthetünk). Sőt, ha gőzünk sincs róla, hogy a telefonunk, tabletünk, mit képes lejátszani, akkor választhatunk eszköztípus szerint is, a program pedig elvégzi helyettünk a szükséges beállításokat.

Ugyanígy a zenei formátumok terén sem lesz hiányérzetünk, az m4a, aac, wav, flac stb. mellett az egyre népszerűbb ogg formátum is helyet kapott, de akár csengőhangot is kreálhatunk vele iPhone-hoz (Androidhoz nem kunszt, oda tökéletes az mp3).

De van Crop funkció, illetve adott esetben úgy is változtathatjuk a videó formátumát, hogy magát a codecet nem bántjuk, vagyis nem kell az egészet nulláról “újragyártania” a Permute-nak, ami gyors megoldás, ha azonos codec-ről van szó. Extraként pedig a File menüben találunk egy Merge All menüpontot, amely alkalmas a videók összefűzésére gyorsan (ha nem kell konvertálni, csak egybegyúrni) és konvertálással együtt egyaránt.

Az előre definiált konvertálási beállításokat egyébként könnyedén módosíthatjuk a program beállításai között, ugyanitt létrehozhatunk saját sablonokat is, hogy gyorsítsuk a munkát, és minden úgy menjen, ahogy mi szeretnénk.

Az is beállítható, hogy a program milyen mértékben használja ki a CPU idejét, így ha ráérünk és a konvertálás mellett gőzerővel dolgoznánk más feladaton is, korlátozhatjuk a Permute 2 erőforrás-használatát. Ugyanitt kérhetjük, hogy a konvertálások végeztével a program altassa el a Macet, vagy éppen küldjön értesítést a Growl segítségével (ha azt is használunk).

Összegzésül

Mint a fentiekből is kiderül, egy könnyen használható, gyors és hatékony kis videokonvertálóról van szó, amely – ha gyakran konvertálunk videókat vagy hanganyagokat – bőven megéri a 10 dolláros árát. Miként a Downie 2 esetében, úgy a Permute 2-höz is tudunk adni egy kupon kódot, amelynek használatával a program 25% kedvezménnyel vásárolható meg: BE93003D.

A kód érvényes akkor is, ha mindkét alkalmazást megvásároljuk, csomagban. Azt viszont érdemes tudni, hogy csak az első 50 vásároló használhatja. Van egyébként belőle ingyenes próbaverzió is, így nem kell zsákbamacskát venni, bárki megbizonyosodhat önmaga is a program képességeiről.

Ne maradjon le erről sem!