Közös vágólap iOS és macOS között, rengeteg extrával

Bár a legutóbbi Macek és iPhone-ok már nagyon szépen összedolgoznak egymással akár a közös vágólap tekintetében is, akinek Mac és iPhone áll csak a rendelkezésére, az kimarad a jóból. Pontosabban kimaradna, ha nem lenne egy olyan remek alternatív megoldás, amely eleve kényelmesebbé teszi a vágólap használatát macOS-en és iOS alatt egyaránt, de ráadásként egyben közös vágólap iOS és macOS között, vagyis amit az egyik rendszeren másolunk, azt a másikon is simán beilleszthetjük. És ez még nem minden! Ismerkedjenek meg a Paste legújabb változatával.

 

Paste 2: közös vágólap iOS és macOS között

Annak idején írtunk már a Macen használható alternatív vágólap alkalmazásról, melynek akkoriban az volt a fő előnye, hogy egy rendkívül látványos, praktikusan használható felületen gyűjtötte a vágólapra másolt dolgokat (szövegek, képek, linkek stb.), hogy azokat később – akár napok múlva is – bármikor újra és újra beilleszthessük. Akár több száz vágólapra másolt adatot is képes volt eltárolni, ráadásul kategóriákba rendezve. Mi több, fix szövegeket is megadhattunk neki, amelyeket sosem írtak felül az újabbak, így tényleg bármikor újrahasznosíthatók maradtak, egyetlen mozdulattal.

 

Korábbi tesztünk óta a Paste tovább fejlődött és megjelent belőle az iOS változat is. Ez tulajdonképpen ugyanazt valósítja meg iPhone-on és iPaden, mint amit a macOS változat a Macintosh gépeken: tetszőleges mennyiségű adatot tárolhatunk el a vágólapra másolás során, amelyeket aztán kényelmesen újrahasznosíthatunk. Utóbbi folyamat kicsit nehézkesebb, mint macOS alatt, de ez az iOS felépítéséből következik: itt nem közvetlenül a többi appba illeszthetjük be a korábbról eltárolt másolások tartalmát, hanem előbb a Paste appot kell megnyitni (vagy a Widgetet előszedni), kiválasztani a tárolt anyagok közül az éppen szükségeset, majd ténylegesen vágólapra másolni, hogy utána valóban beilleszthessük. Ez egy lépéssel több, de még így is nagyon kényelmes, hiszen az ember egy halom olyan adatot, szöveget, linket, forráskódot stb. másol a munkája során vágólapra, amit aztán később több helyre is beillesztene.

Itt is van lehetőség a mentett adatok kategóriákba sorolására és fix, “örökre vasalt” adatok tárolására is. Különféle sablon szövegek újrahasznosításához több, mint tökéletes ez a megoldás. A Paste iOS és macOS verziói ráadásul nagyon profin összedolgoznak: a mentett anyagokat az iCloud felhőn keresztül folyamatosan szinkronizálhatjuk az eszközeink között, így amit másoltunk az iPaden, azt beilleszthetjük az iPhone-on vagy a MacBookon is, vagy fordítva.

Az iOS változathoz jár Widget is, ami sokkal kényelmesebbé teszi a legutóbbi pár másolt adat újrahasznosítását. Arra szerencsére figyeltek a készítők, hogy a Paste a jelszavakat, kényes információkat nem tárolja el, vagyis egy 1Password vagy más hasonló appból kimásolt jelszót nem jelenít meg a Widgeten, sőt, eleve be sem másolja azt a tárolandó bejegyzések közé. Ez a megoldás igaz az iOS és macOS változatnál egyaránt. Ha mégis olyan adatot vagy szöveget sikerül a Paste gyűjteményébe betenni, amit nem szeretnénk ott tárolni, természetesen lehetőségünk van a törlésre is. Mellesleg azt is beállíthatjuk, hogy milyen időtartamra visszamenőleg tároljon egyáltalán bármit a program, így akár 1 napra, 1 hétre, vagy 1 hónapra is visszakereshetők lehetnek a vágólapra másolt adatok. Az egy hónap persze nagy idő, de a visszamenőleges kutatást jelentősen gyorsítja, hogy van keresési lehetőség is.

A Paste app iOS változata ingyenes, a macOS verzióért pedig 5490 forintot kell fizetnünk az App Store-ban vagy a készítők oldalán. Ennél is jobban járhatunk, ha a Setapp-ban fizetünk elő rá a többi Setapp-os alkalmazással együtt (itt már több mint 100 remek maces alkalmazásra tehetünk szert, havi 10 dolláros előfizetésért cserébe).

Mindent egybevetve a Paste 2 szerintünk a legjobb vágólapmenedzser alkalmazás jelenleg macOS-re. Ízléses és könnyen használható felülete van, gyors, az iOS kiegészítéssel pedig immár cross-platform is: közös vágólapot biztosít a Macek és az iOS eszközök számára, akkor is, ha nem a legújabb kütyükkel rendelkezünk, hanem pár évvel korábbi típusokkal.

Ne maradjon le erről sem!