Vágólap modernizálás: másolás és beillesztés kényelmesebben

A CMD+C és CMD+V billentyűkombinációk valószínűleg az elsők között vannak mindenkinél a számítógéppel kapcsolatban megtanultak között, hiszen a vágólap a napi számítógéphasználat fontos eleme (még akkor is, ha tulajdonképpen láthatatlan a legtöbb felhasználó számára).

Ahogy Windowson is alap a Ctrl+C és Ctrl+V, úgy ezek maces megfelelője is sokkal gyorsabb munkát tesz lehetővé, hiszen nem kell állandóan az egérrel keresgélnünk a programok Másolás és Beillesztés menüpontjait.
Jó is ez így, ám a helyzet az, hogy lehetne még kicsit “turbózni” a dolgot. Például nézhetne ki minden rendszer vágólapkezelője úgy, ahogy azt a Paste nevű kis alkalmazás megalkotói kitalálták. Máris indokoljuk, miért!

Modernizált vágólap

A Paste ezt a megszokott mozdulatsort egy közbenső megállóval egészíti ki: a CMD+C kombinációval vagy bármilyen más módon vágólapra másolt szövegeket, képeket, fájlokat stb. szépen összegyűjti. Ha a beillesztéshez továbbra is a CMD+V kombinációt használjuk, akkor a megszokott módon megy minden. Ha viszont a CMD+SHIFT+V (ez amúgy testreszabható) kombinációt nyomjuk le a beillesztéskor, egy nagyon látványos, mégis tökéletesen átlátható felületről választhatjuk ki, hogy mit is akarunk beilleszteni a korábban már másolt dolgok közül. Tényleg úgy néz ki, mint valamiféle modernizált vágólap.


Ezen a felületen mindenről kiderül, hogy melyik programból másoltuk, mi a formátuma és a tartalma, legyen szó szinte bármiről (naptárbejegyzés, e-mail, szöveg, kép, fájl stb.). Innen gyakorlatilag egy dupla kattintás és máris beilleszthetjük a kiszemelt részletet ahová épp szeretnénk. A dupla kattintással kapcsolatban egy apró megjegyzés: mivel a program alapból az App Store-ból vásárolható meg (7 eurós áron), így sajnos a készítőknek alkalmazkodniuk kellett az Apple Sandbox elgondolásához, amikor is az App Store-ból vásárolt alkalmazások erősen limitált módon kommunikálhatnak más szoftverekkel. Ennek köszönhetően alapértelmezésben a felületről kiválasztott anyagot úgy tudjuk csak ténylegesen beilleszteni, ha még a CMD+V kombinációt is megnyomjuk utána (a program kvázi visszamásolja aktuális tartalomként a vágólapra a kiválasztott anyagot).

Ha egyszerűsítenénk ezt, akkor a vásárolt alkalmazás telepítése után kapcsoljuk be az Enable Direct Paste opciót a program beállításaiban, majd töltsük le és telepítsük egy mozdulattal az ehhez szükséges modult. Ha megvagyunk, a beillesztés már simán megoldható egy dupla kattintással az adott elemen.
Ha több korábban másolt elemet szeretnénk egy mozdulattal beilleszteni, az sem gond: jelöljük ki amire szükségünk van és az egérrel húzzuk be egyszerre a célalkalmazásba.

Formázatlan szövegeket illesztenénk be? Ez sem jelent gondot a programnak, ha erre van szükségünk, szintén megoldható, a szövegszerkesztőkből másolt formázott irományokat akár egyszerű szövegként is beilleszthetjük egy másik programba.
Extraként pedig még kereshetünk is a vágólapról mentett tartalmak között, így még akkor is gyorsan megtaláljuk amit keresünk, ha esetleg több mint 100 elem tárolására jogosítottuk fel a programot.

Biztonságban a privát információk

A Paste nagyon praktikus és jelentősen gyorsíthatja munkánkat, hiszen nem kell mindent állandóan egyesével másolgatni. Azt is megadhatjuk, hogy hány elemet tároljon el, s természetesen akár egy mozdulattal meg is tisztíthatjuk a tárat.
Biztonság szempontjából is igyekeztek mindent megtenni a készítők, így megszabhatjuk, hogy mely alkalmazásokból származó információkat ne jegyezze meg.

Ha a gépre telepítettünk például 1Passwordöt vagy Enpass-t, a rendszer saját Keychain alkalmazásával együtt tiltólistára veszi azokat is, így az ezekből másolt jelszavak nem tárolódnak el későbbi felhasználásra, csak ameddig amúgy is a vágólapon lennének.

Jön az iPhone-os verzió is?

Elvileg igen. A készítők oldalán ennek már van nyoma, de még készül. Nem lennénk meglepve, ha esetleg az iCloudon keresztül akár még átjárás is lenne a két platform között így, mert ugye milyen kényelmes, ha a Macen másolt szöveget vagy képet egy mozdulattal beilleszthetjük később az iPhone-on is. Meglátjuk.

Mindent egybevetve a Paste egy nagyon praktikus, jól használható segédprogram, tökéletesen belesimul a rendszerbe és nagyon nagy segítség, ha gyakran másolgatunk részleteket egyik programból a másikba, vagy akár egy adott alkalmazáson belül és sokszor kell visszanyúlnunk azonos részletekért.

Ne maradjon le erről sem!