Hihetetlenül sokoldalú csoportos képszerkesztő program macOS-re

Vannak olyan témakörök a számítástechnikában, amely kiapadhatatlanok. Az egyik ilyen kétség kívül a képszerkesztés, ami nálunk is állandóan visszatérő vendég. Írtunk már a Photoshopot is szinte megszégyenítő fotóretusáló szoftverről, kiváló fotókollázs készítőről, s megannyi egyéb érdekességről. Ma a maces felhasználók számára szeretnénk mutatni egy zseniális kis alkalmazást, amelyet mi is napi szinte használunk: ez egy csoportos képszerkesztő program, amelynek segítségével egyszerre több képfájlon is végrehajthatók ugyanazok a módosítások. Így aztán villámgyorsan haladhatunk a munkával. Szinte minden területen alkalmazható, ahol sok képet kell feldolgozni egyszerre.

PhotoBulk: sokoldalú csoportos képszerkesztő program

A PhotoBulk a nemrég bemutatott Commander One fájlkezelő szoftver készítőinek alkotása, s megvásárolható a készítők oldalán, vagy beszerezhető a Setapp csomag részeként is.

Pénzünkért cserébe az egyik legjobb megoldást kapjuk a képfájlok csoportos átméretezéséhez, vízjelezéséhez, optimalizálásához, konvertálásához. Sőt, ennél tulajdonképpen több dologra is használható. A főbb funkciói:

  • Watermark: Itt szöveges, képes vízjellel, vagy dátum felirattal láthatjuk el fotóinkat. Mindent teljesen testreszabható, vagyis meghatározhatjuk a vízjel méretét, szöveg esetében pedig a felirat stílusát. Beállítható az áttetszőség mértéke is
  • Resize: Itt több szempont szerint (szélesség, magasság, százalék stb.) méretezhetjük át a képeket.
  • Optimize: Ha túl nagy a fotók fájlmérete, ennek az opciónk a bekapcsolásával tetszőleges mértékben növelhetjük a tömörítést, a képminőség megőrzése mellett. Minél nagyobb fokozatba kapcsoljuk, annál tovább tart a művelet, de cserébe annál kisebb fájlméretet érhetünk el.
  • Format: Meghatározhatjuk, hogy az átalakított képek formátuma maradjon az eredeti, vagy egy lépésben át is átkonvertálnánk azokat egy másik formátumba (JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF).
  • Metadata: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a fotó készítésének helyét és egyéb körülményeit könnyedén beazonosíthassák, ezzel az opcióval törölhetjük az összes metaadatot (GPS, kameraadatok, copyright információk stb.).
  • Rename: Végül szintén fontos és praktikus lehetőség, hogy a konvertálásra kerülő képeket.

A fenti funkciókat könnyedén ki- vagy bekapcsolhatjuk a program oldalsávjában, így mindig csak azokat a módosításokat hajtja végre a képeken a program, amelyekre szükségünk van. Mindegyik esetében van egy halom beállítható opció, így teljesen testreszabhatjuk a végeredményt. Jó pont, hogy a PhotoBulk meglehetősen gyorsan és pontosan dolgozik, s a képminőséggel is abszolút elégedettek voltunk minden átalakítás után.

Hasznos lehetőség, hogy a különböző beállításokat elmenthetjük sablonként, így azokat később egyetlen kattintással aktiválhatjuk. Ha gyakran kell ugyanolyan elvek alapján átméretezni, konvertálni képfájlokat, ez egy hatalmas előny, hiszen jelentősen gyorsíthatjuk vele a munkát.

Összegzésül: a PhotoBulk az egyik legjobb választás, ha képet csoportos átméretezése, konvertálása, vízjelezése a cél. Ha ez gyakoran visszatérő feladatunk, akkor a program abszolút megéri a 3490 forintos árát.

Ne maradjon le erről sem!