Hatékony programok az Adobe CC kiváltására Windowson és Macen

Jelenleg megkérdőjelezhetetlen, hogy ha az ember egy komplett kreatív csomagra vágyik, amelyben a digitális fotók feldolgozásától, az animációk- és videók készítésén át, a nyomdai munkákig mindenhez talál professzionális eszközöket, akkor az Adobe CC csomag az egyik legjobb választás. Költséghatékonyság szempontjából azonban akadnak vele gondok, hiszen ahhoz, hogy a csomagot elérjük, 50 euró a havi díj. Ráadásul ehhez vállalnunk kell, hogy egy éven át garantáltan fizetjük a díjat, különben a havi előfizetés 75 euróra ugrik (plusz adó). Így legrosszabb esetben elérhetjük a havi 95 eurót, ami a cikk készültekor kb. 30 ezer forintos kiadást jelent havonta. Nagyobb cégek esetében sokszor megéri kigazdálkodni az éves lekötéssel járó kedvezőbb havidíjat, hiszen jó esetben visszatermeli az árát (akár több felhasználós licenc esetén is). De egy kisebb kkv vagy egyéni vállalkozás esetén, amikor a megrendelések nem feltétlenül állandók, már meggondolandó a teljes éves lekötés, az alkalmankénti havidíj pedig nem túl barátságos, pláne ha még esetleg társul mellé egy Office 365 előfizetés, felhő tárhelyek stb. Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedjük azokat az alternatívákat, amelyek minőségben felveszik a versenyt az Adobe alkalmazásaival, egyszeri – és kedvező – díjat kell csak értük fizetni és alkalmas programok az Adobe CC kiváltására Windowson és Macen egyaránt.

 

Programok az Adobe CC kiváltására

Ha nincs szükségünk az Adobe CC csomag minden alkalmazására, de a krémjét azért használnánk, akkor jó választás lehet az alábbiak közül bármelyik. Természetesen azt kapásból tisztáznunk kell, hogy míg egy Adobe CC előfizetés azzal jár, hogy az előfizetés ideje alatt automatikusan a legújabb verziót használhatjuk, addig az alábbi programoknál az upgrade fizetős opció, ha váltani szeretnénk egy új kiadásra (a köztes javítások persze ingyenesek). S természetesen lesznek azért tudásbeli különbségek is, nem beszélve arról, hogy például a Fuse, a Story Plus, az InCopy, a Prelude, a Character Animator, a Dimension, az After Effects vagy az Acrobat Pro helyett igen nehéz hasonlóan profi alternatívát ajánlani kifizethető áron. De ettől még érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a főbb alkalmazások helyettesíthetők-e.

 

Photoshop helyett: Affinity Photos

Kezdjük a csomag zászlóshajójával. Fotóretusálás és képszerkesztés téren a Photoshop évtizedek óta az etalon. Ennek ellenére az Affinity Photos majdnem minden lényeges funkció tekintetében képes vele felvenni a harcot. Ez egy nagyon összetett, jól használható, ráadásul a PSD-ket is szerkeszteni képes alkalmazás. Gyakorlatilag minden megvan benne, amire ezen a területen szükség lehet, beleértve olyan nyalánkságokat is, mint a CMYK támogatás, a 360°-os képek szerkesztése, a csoportos műveletek elvégzése, RAW szerkesztés, rétegkezelés, maszkolás stb.

Az Inpaint opciónak köszönhetően még a Content Aware funkciók megfelelőjét is megtaláljuk benne. Az egyetlen nagy hiányossága talán az, hogy nem támogatja a Smart Object használatot, ami ugyan nem feltétlenül áthidalhatatlan probléma, de kényelmi szempontból hátrány lehet. Bővebben itt írtunk róla. Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető, az ára 18 ezer forint.

 

Illustrator helyett: Affinity Designer

Az Affiniry Designer egy zseniális vektoros grafikai szoftver, amelyben gyakorlatilag bárki kiélheti művészi hajlamait. Villámgyors és minden benne van, ami illusztrációk, mockupok, UI dizájn, webes grafikák stb. készítéséhez szükséges.

Precíziós eszközökkel rendelkezik a görbék kényelmes manipulálásához, írja és olvassa az EPS, SVG, PDF stb. formátumokat (az AI-t sajnos nem) stb. Részletesebben itt írtunk róla. Létezik Windowsra és macOS-re egyaránt (sőt, iPades verziója is van). Az ára szintén 18 ezer forint.

 

InDesign helyett: Affinity Publisher

Bár egyelőre még csak béta verzió, az Affinity Publisher már most is nagyon jól használható kiadványszerkesztőnek ígérkezik. A bétát jelenleg ingyen lehet letölteni Windowsra és macOS-re egyaránt, s bár még nem tudni pontos megjelenési dátumot, nálunk sok gond nem volt az előzetes verzióval. Az ára valószínűleg illeszkedik a többi Affinity termék szintjéhez.

Ez a program print kiadványok készítésére hivatott, s egyelőre az Adobe InDesign digitális kiadványokra szakosodott eszköztárával egyáltalán nem veheti fel a versenyt, de ez a végleges kiadásig még változhat. Ha nem, akkor a Publisher marad nyomdai termékek, esetleg digitális felhasználásra szánt PDF-ek előállításának eszköze. Ezekben viszont vérprofinak tűnik. Íme néhány oktatóvideó róla, amelyekből kiderül, miként működik, s melyek a legfontosabb funkciói.

 

Animate helyett: Tumult Hype, WebAnimator 3, Google Web Designer

Az egykori Flash helyett az online HTML5 animációk, bannerek stb. létrehozására szakosodott Animate szinte teljesen kiváltható macOS alatt a Tumult Hype, Windows alatt pedig mondjuk a WebAnimator segítségével. Mindkettőből van olcsóbb és drágább verzió, de még így is abszolút elérhető áron adják őket. Aki viszont nagyon szeretne spórolni, annak javasoljuk az ismerkedést a Google ingyenes Web Designer szoftverével, amelyről itt írtunk bővebben.

 

Adobe XD helyett: Gravit Designer vagy Sketch

Itt egy kicsit nehéz a dolgunk, mert amit igazán tudnunk ajánlani, az a Sketch, azonban ez csak macOS-re elérhető, ráadásul immár előfizetős (99 USD egy évre). Ingyenes alternatívának jó lehet a Gravit Designer, olcsónak pedig a fentebb már említett Affinity Designer.

 

Adobe Audition helyett: Ocenaudio

Nem állítjuk, hogy minden fronton, de átlagos műveletek esetében a villámgyors és ingyenes – és cross-platform – Ocenaudio szinte tökéletes alternatíva a kissé lomha Audition helyett.

Sokoldalúan használható, letisztult felülettel rendelkező hangszerkesztő, amely a hétköznapokban is nagy segítség lehet.

 

Adobe Lightroom helyett: Luminar

Bár még akad egy nagy hiányosság, idén a Luminar 2018 már alkalmas lehet arra, hogy kiváltsa a Lightroomot Windowson és macOS alatt egyaránt. Szűrők és retusáló eszközök szempontjából már most is versenyképes, egyelőre csak a képek menedzselésére szolgáló felület fejlesztésével késnek kicsit a fejlesztők. Az ígéretek szerint ezt idén ingyen megkapja az amúgy 69 euróba kerülő (a cikk készültekor 59 euróra leárazott) program. Az előző verzióról itt írtunk részletesen.

 

Adobe Premiere és After Effects helyett: Final Cut Pro, Motion vagy Hitfilm Pro/Express

A Premiere helyett macOS-re a legjobb alternatíva az Apple videóvágója a Final Cut Pro, amely 100 ezer forintos árával nem olcsó, viszont a végtelenségig bővíthető és abszolút profi. A felülete viszont teljesen eltér a Premiere-ben megszokottól, de nagyon megszerethető, ha az ember nem ragaszkodik a szokásaihoz. Sőt, ha hajlandóak vagyunk kicsit tanulni, az átállás után még hatékonyabbnak fogjuk érezni az FCPX-et, mint a PR-t.

Az After Effects helyett az Apple Motion sajnos csak részben ajánlható, nem egy súlycsoport a kettő. Ettől függetlenül lenyűgöző alkotásokat hozhatunk létre a Motion-ben is, amely mindössze 18 ezer forintba kerül. Nem túl elegáns fogás, de az Apple a Compressor 4-et is ennyiért adja külön, ha valaki a konvertálásokat az Adobe Media Encoder-hez hasonló környezetben végezné.

Van viszont akár ingyenes, vagy nagyon olcsó alternatívánk is a fentiekre (Windowsra és macOS-re egyaránt): ez nem más, mint a korábban már részletesen bemutatott Hitfilm. Ez olyan, mintha a Premiere-t és az After Effects-et egybe gyúrták volna. Ahhoz képest, hogy akár ingyen is letölthetjük, hihetetlenül sokoldalú videoszerkesztő. A fizetős Pro változat természetesen még többre képes, igaz, 299 eurót kell kifizetnünk érte.

 

Character Animator helyett: Poser Pro 11

Az Adobe karakter-animációs alkalmazása kifejezetten szimpatikus darab, tényleg gyerekjáték használni, mégis profi végeredménnyel szolgál. Kiváltására a legalkalmasabb talán a Poser Pro, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet. A Poser nem ma kezdte pályafutását, régi motoros és gyakorlatilag mindent tud, amire szükségünk lehet 3D-s karakterek rendereléséhez. Nem csak fotóink kiegészítését tudjuk vele megoldani, hanem akár 3D animációkat is készíthetünk a segítségével. A felülete finoma szólva egyedi filozófiát követ, de ha egyszer megszoktuk, hatékonyan lehet vele dolgozni. Az egyetlen gond vele, hogy mostanság kicsit elhanyagolják a fejlesztését. Bár mi azért reménykedünk, hogy titkon készül már a Poser 12 is valahol.

 

Adobe Dreamweaver és Adobe Muse helyett: WordPress

Az Adobe Muse ugyebár eleve halálra van ítélve, pedig nagyon szerettük, mint könnyen használható weboldal készítőt. Alternatívának Windowsra nem sok jót tudunk ajánlani, macOS-re viszont ott az olcsó Rapidweaver vagy a Sparkle. Aki pedig kódszinten szeretne weboldalakat kreálni, annak remek opció az ingyenes Atom is. Ettől függetlenül mi inkább javasoljuk a Worpdress motorral való megismerkedést, amellyel manapság már nem csak blogokat, hanem akár céges honlapokat, webshopokat stb. is kényelmesen lehet készíteni, ráadásul platform függetlenül.

 

Összegzésül

Mint a fentiekből is kitűnik, teljesen ingyen nem lehet kiváltani a teljes Adobe CC csomagot, így ha valakinek tényleg minden alkalmazásra szüksége van belőle, annak megérheti inkább az előfizetést választani. Aki viszont csak pár alkalmazást használna, annak lehet, hogy gazdaságosabb lesz a fenti megoldásokból összeválogatni a megfelelőket. Mindegyik jó minőségű, abszolút profi szoftver, némelyik pedig ennek ellenére teljesen ingyen, vagy meglepően olcsón a miénk lehet. A fizetős alkalmazások mindegyikéből van ingyenes próbaverzió, azokat érdemes letesztelni, mielőtt bevásárolunk (ez egyébként az Adobe CC csomagra is érvényes, abból is regisztrálhatunk ugyanis 30 napos próbaüzemre).

Ne maradjon le erről sem!