Fotók szerkesztése tökéletes kényelemben, hatékonyan

Képszerkesztő programokkal lassan tényleg Dunát lehet rekeszteni. Ingyenes, olcsó, méregdrága egyaránt létezik, s funkciók tekintetében is nagy a szórás. Mi most belefutottunk egy zseniális képszerkesztőbe, amelyik minden tud a fotók szerkesztése terén, s bár nem ingyenes, de legalább nem is megfizethetetlen. A pénzünkért cserébe pedig tökéletesen elkényeztet minket.

Luminar: fotók szerkesztése teljes harmóniában

Legyen szó bármilyen programból, az esetek többségében szinte létfontosságú, hogy milyen felülettel látják el. A Macphun-féle Luminar a letisztul, ízléses kategória képviselője, amelyben felépítése teljesen logikus, ennek köszönhetően pedig abszolút kézre áll minden funkciója.

A program – amely kifejezetten Macen használható – egyelőre nem rendelkezik külön képmenedzser funkcióval, mint mondjuk a Photos, de ha kell, a fontosabb funkcióit beépíthetjük a Lightroomba vagy az Aperture-ba, plug-inként. A készítők már most is ígérik az integrált képmenedzsert, szóval ha kivárjuk, az is lehet. De a Luminar elsősorban képszerkesztő, s nekünk például éppen az tetszik benne, hogy végre nem kell a Photos vagy a Lightroom gyűjteményeivel bajlódni: egyszerűen megnyitjuk vele a szerkesztendő képet és aztán dolgozni kezdünk. Sőt, van batch szerkesztés is, amelynek köszönhetően egyszerre több képen is alkalmazhatjuk ugyanazokat a szerkesztési meneteket. Ez így gyors, kényelmes, egyértelmű.

Miután már megnyitottuk szerkesztendő fotónkat, két lehetőségünk van. Ha gyorsan akarunk végezni, akkor használhatjuk a számtalan előre definiált képjavító szűrőt. Ezeket a program jobb alsó sarkában választhatjuk ki. Több kategória is van (Basic, Street, Portrait stb.), ezek mindegyike tartalmaz egy csomó remek filtert. Sőt, a készítők oldaláról is letölthetünk még csomagokat, ingyen és pénzért egyaránt.

Ha nem érjük be ennyivel, mert komolyabb retusálásra van szükség, akkor a fotók szerkesztése manuálisan is megoldható a programban. Gyakorlatilag mindent megtalálunk az eszköztárban, ami egy profi fotószerkesztőtől elvárható, beleértve a színkorrekciót, fényelési eszközöket, ragyogást, vignette effektet, textúra használatot stb. Bár a Luminar kétségtelenül profi képszerkesztő, a szűrők hozzáadásánál is tetten érhető, hogy a készítők a kezdőknek is igyekeztek minden segítséget megadni. Így aztán ha új szűrőt, eszközt adnánk a képhez, mindig láthatunk egy kis nézőképet, hogy a kiválasztott opció milyen hatással lesz majd a fotónkra.

Ezeken felül a Luminar képes valamire, amire viszonylag kevés konkurense: a rétegkezelésre és a rétegek maszkolására. Így aztán a képek részleteit átfedhetjük más fotókkal (pl. lecserélhetjük egy épület mögött az égboltot). S ami szintén praktikus: létrehozhatunk Adjustments layereket is, így a különféle szűrőket is alkalmazhatjuk egy adott, maszkolt részleten.

Használhatunk színátmeneteket, van igen komoly zajszűrő funkció, klónozási lehetőség, s persze a komoly képszerkesztőkből ma már kihagyhatatlan automatikus törlés, amely a törölt részletet ügyesen kitölti a megfelelő tartalommal, kézi klónozás helyett. Bár ez utóbbi is adott.

A retusált képeket teljesen, vagy részletekben is összehasonlíthatjuk az eredetivel bármikor, egyetlen kattintással. A program felülete egyébként szinten egy-egy kattintással módosítható, bármikor ki vagy bekapcsolhatunk paneleket. Sőt, egyes szerkesztési funkcióknál (klónozás, zajszűrés stb.) automatikusan átalakul a felület a munkához leginkább praktikus felépítésre.

S mielőtt elfelejtenénk: természetesen van többlépcsős visszavonás is és az eredeti változatra is bármikor visszaállhatunk.

Ha a fotók szerkesztése befejeződött, exportálhatjuk a végeredményt különféle képformátumokba (JPG, GIF, PNG, TIFF, PSD, PDF), de akár arra is van lehetőség, hogy közvetlenül a Flickr, 500px, SmugMug, Facebook vagy Twitter fiókunkban landoljon a kép. Vagy csatolhatjuk e-mailhez is.

Mint az elején már említettük, a Luminar csoportos szerkesztésre is alkalmas, de nem csak átméretezésre, elforgatásra és hasonló megszokott dolgokra képes, hanem a szűrőit is alkalmazhatjuk egyszerre több képen, illetve a megfelelő átnevezést is elvégeztethetjük a programmal.

Összegezve

A Luminar egy kifejezetten jól használható, sokoldalú képszerkesztő program, amelynek segítségével szinte gyerekjáték a fotók szerkesztése. Bőven megéri a 69 eurós árat, ha hatékony fotóretusáló szoftverre vágyunk. Ha valaki még bizonytalan, próbálja ki az ingyen letölthető próbaverziót.

Ne maradjon le erről sem!