Ingyenes vektoros rajzprogram és UI tervező, több rendszerre!

Nem mernénk állítani, hogy a most következő ingyenes vektoros rajzprogram birtokában már nem lesz többé szükségünk az Adobe Illustratorra, vagy mondjuk az Affinity Designerre, de ahhoz képest, hogy egy fillérünkbe sem kerül, ez a program is tökéletes lehet egy halom grafikai feladat elvégzéséhez.

Gravit Designer 3: ingyenes vektoros rajzprogram

A Gravit Designer egy teljesen ingyenes vektoros rajzprogram, amely gyakorlatilag minden fontos eszközt tartalmaz, hogy összedobjunk benne egy UI dizájnt vagy egy vektoros ábrát. Vannak szabadkézi rajzeszközök, objektumok, szöveg, s természetesen mindegyik teljesen testreszabható. Van rétegkezelés is, a rétegkezelőben pedig csoportokat is létrehozhatunk, így növelve az átláthatóságot és egyszerűsítve a későbbi exportálást. Egy dokumentumban akár több oldalt is létrehozhatunk, így akár prezentációkat is összeállíthatunk a programmal, például egy leendő applikáció működésének bemutatásához. Több oldalas munka esetén választhatunk, hogy az oldalakat külön vásznon, vagy egyszerre szeretnénk inkább látni.

A Gravit Designer rengeteg szabadon alakítható effektet és szűrőt tartalmaz, beleértve akár különféle árnyékokat is, amelyeket egyetlen kattintással használhatunk, nem kell egyesével megrajzolgatni mindent. Az objektumok pontos elhelyezését interaktív segédvonalak segítik, az egész felület áttekinthető, letisztult. Még akkor sem veszünk el a lehetőségek között, amikor egy adott objektumon több effektet alkalmazunk. A működési sebességre sem lehet különösebben panasz, bár láttunk már gyorsan grafikus motort is.

Bár a program teljesen ingyenes, azt kell mondjuk, sok szempontból komoly kihívója lehet UI/UX tervezés terén a népszerű Sketch alkalmazásnak, bár – egyelőre – ehhez azért hiányzik belőle néhány funkció, például a Mirror. Ám a fejlesztés nem áll meg, a készítők ígérete szerint belátható időn belül tovább bővül a Gravit Designer, többek között interaktív szimulációt is létrehozhatunk majd vele, egy leendő alkalmazás felületének működését prezentálandó.

Szóval van még sok lehetőség ebben a programban, meglátjuk, mi valósul majd meg belőle. Az viszont bizonyos, hogy logók, ikonok, vagy akár weboldalak grafikai tervezésére már most is remek eszköz. S tekintve, hogy nem kerül semmibe, érdemes kipróbálni még akkor is, ha már van bevált szoftverünk ezekre a feladatokra, hátha megszeretjük. A Gravit Designer innen tölthető le, macOS-re, Windowsra, Linuxra vagy éppen ChromeOS-re egyaránt. Sőt, hamarosan érkezhetnek a tabletes verziók is (iOS és Android), illetve már most is van webes verzió, ami nem túl meglepő, hiszen eleve online szolgáltatásként kezdte a pályafutását.

Ne maradjon le erről sem!