Hihetetlenül sokoldalú UI/UX tervező program

Egyre jobban pörög a weboldalak és mobilalkalmazások fejlesztése, ami azzal jár, hogy a fejlesztőknek és az UI/UX tervezőknek egyre szorosabb határidőknek kell megfelelniük.
Éppen ezért nem árt helyesen megválasztani a munkához használt eszközöket. Mi most egy olyan alkalmazást mutatunk, amelynek segítségével igazi élmény weboldalakat, appokat tervezni, vagy más grafikai munkát végezni.

 

Sketch 3: hihetetlenül sokoldalú UI/UX tervező program

Bevalljuk, hogy annak idején, amikor az első verzió megjelent, mi nem sok jövőt jósoltunk a Sketch-nek, de a harmadik változat esetében ezt az álláspontunkat nem egyszerűen felülbírálnunk kell, hanem gyökeresen megváltoztatni. Ez a verzió ugyanis szinte pótolhatatlan eszköz, akár iOS vagy Android appok, akár reszponzív weboldalak tervezésében vágunk éppen bele.

 

sketch-3-2

A Sketch 3 egy OS X-en (MacOS) használható vektoros grafikai szoftver, amelyet azonban céleszközként definiáltak fejlesztői, így a felépítése, eszköztára, lehetőségei mind annak a – nemes – célnak rendeltettek alá, hogy minél gyorsabban, precízebben és egyszerűbben tervezhessük meg benne például egy iPhone-os alkalmazás felületét vagy egy reszponzív weboldalt.
Az éppen tervezett grafikát egy mozdulattal megoszthatjuk mobillal, tablettel vagy más eszközzel, hogy ellenőrizhessük, miként fest majd az összkép az adott készüléken (iOS-re ehhez érdemes letölteni az ingyenes Sketch Mirror appot is).

 

Hasonlóan a legtöbb profi vektorgrafikus szoftverhez, itt is artboard felületeken dolgozhatunk, amelyek méretét egyetlen kattintással hozzáigazíthatjuk a célkészülék felbontásához, de természetesen szabadon alakítható más méretre is. A rajzfelület kvázi végtelen, annyi “vásznat” kreálhatunk egy lapon belül, amennyit nem szégyellünk (vagy amennyit a gépünk elbír).

 

sketch-3-4

Ennek köszönhetően egyetlen oldalon, egymás mellett tervezhetjük meg egy alkalmazás akár összes ablakát, felületét. Persze ugyanez igaz abban az esetben is, ha különféle méretű ikonokat kell létrehoznunk, amihez szintén kapunk sablont. De tulajdonképpen teljes az alkotói szabadság, olyan grafikai célokra használjuk a programot, amire nekünk tetszik, csak bárhova nyúlunk érezhető, hogy elsősorban digitális megoldások tervezésére született. Például egyetlen mozdulattal hozhatjuk létre az iOS és OS X (MacOS) háttér-elmosási effektjét, artboard létrehozásnál egy kattintással méretezhetünk androidos, iOS eszközökre vagy webre stb. A felület, a funkciók minden app tervezéshez vannak optimalizálva. A nagyítási lehetőség is meggyőző: pixel méretig mehetünk, szóval képpontonként is belenyúlhatunk a végeredménybe.

A program érdekesség a szimbólumok használata, amelynek köszönhetően egy Sketch sablonból könnyedén beilleszthetünk elemeket (Symbol) egy másikba. Ha például megnyitjuk a Sketch 3-hoz eredetileg mellékelt iOS UI Design fájlt, gyakorlatilag minden létező iOS vezérlőelemet megtalálunk, s ezeket könnyedén beemelhetjük saját terveinkbe.

 

sketch-3-1

Természetesen egy ilyen alkalmazásnál létfontosságú, hogy az export funkciók is kifinomultan állíthatók legyenek. Nos, itt mindent megkapunk: artboardonként állíthatjuk be, hogy azokból milyen fájlformátum, méretvariáció kerüljön export, akár több változatot is mindegyikből. Ha pedig egyszer beállítottuk, mire van szükségünk, onnantól mindig csak egy kattintás és már készülnek is a megfelelő változatok. Természetesen szeletelhetjük is a kész művet, így egy weboldal terveiből könnyedén elkészíthetők a kódoláshoz szükséges elemek.

 

 

A – döbbenetesen hatékony – vektoros rajzeszközökön felül a programban rengeteg réteg-effektet találunk, árnyék, körvonal, áttetszőség, különféle kitöltési módok (könnyen konfigurálható átmenetek, mozaik minták, textúrák stb.), elmosások (a már említett Background Blur, Gaussian Blur, Motion Blur, Zoom Blur) stb. Minden beállítható pár kattintással.

 

Kiegészítők garmadája

Ha a fentieket még keveslenénk, akkor a Sketch-nek van még valami a tarsolyában: ez pedig a letölthető sablonok és kiegészítő funkciók tömkelege.
Ikongyűjtemények, UI dizájnok, munkánkat sokszorosan gyorsító plug-inek állnak rendelkezésre, sokuk ingyen, néhányuk plusz összegekért. A készítők oldalán is kezdhetjük, de tulajdonképpen elég rákeresni a Google-ben a “Sketch 3 resources” vagy hasonló kifejezésekre és bele fogunk fulladni a választékba.
A Sketch a hármas verzióval nem egyszerűen felnőtt, hanem az egyik legjobb megoldássá vált, ha felületek tervezéséhez keresünk hatékony segédprogramot. A támogatottsága is folyamatosan nő, egyre több letöltésbe lehet belefutni az interneten. Ahogy a Photoshop-hoz is temérdek kiegészítőt lelhetünk, úgy a Sketch tudása is könnyedén bővíthető. De ha csak az alapokat nézzük, azzal is elégedettek lehetünk. Sajnos a 30 ezer forint körüli ár elég ütős, de ha komolyan gondoljuk, hogy ezzel a témakörrel foglalkoznunk, bőven visszatermelheti a befektetett összeget. Megvenni jelenleg nem az App Store-ban lehet, hanem a készítők oldalán.

Ne maradjon le erről sem!