Hangfelvétel zajszűrése ingyenes programmal, bármelyik rendszeren

Manapság nem akkora különlegesség, hogy az ember bárhol, bármikor tud hangot rögzíteni, mint akár tíz évvel ezelőtt, amikor még méregdrága diktafonok után kuncsorgott az ember, hogy egy normális hangfelvételt készíthessen, amikor interjúra ment. Az okostelefonok korában ez már nem jelent problémát, sőt, a felvételek hangminősége is egyre jobb. Azonban a zajszűréssel a legtöbb esetben még mindig problémák adódnak, márpedig aligha állíthatjuk le az utcai forgalmat, csak azért, hogy a beszélgetés (vagy bármilyen hangfelvétel) lényegi mondandóját ne zavarja meg a kintről beszűrődő motorzaj. Örömhír viszont, hogy egy hangfelvétel zajszűrése ingyenes programmal is megoldható. Így ha a felvételünk nem lett elsőre tökéletes, alakíthatunk rajta kicsit utólag, akár otthon vagy az irodában is.

 

Hangfelvétel zajszűrése ingyenes programmal

Ma két ingyenes alkalmazással is megmutatjuk, miként oldalható meg az utólagos zajszűrés a felvételeken. Ráadásul mindkét program használható Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt, szóval az is mindegy, milyen operációs rendszert használunk a számítógépen. Az eljárás mindkét alkalmazás esetében szinte azonos, az eredmény is közel egyforma, szóval bármelyiket választhatjuk.

 

Ocenaudio

Kedvenc ingyenes hangszerkesztőnk az Ocenaudio, amelyről részletes tesztet írtunk korábban. Kedveljük a letisztult, ízléses felületét és azt, hogy minden alap funkció megtalálható benne, amire szükségünk van a hangfájlokkal végzett hétköznapi munkában.

Zajszűrésre is alkalmas, mégpedig az alábbi menetrend szerint:

 • Nyissuk meg a programban a szerkesztendő hangfájlt.
 • Kezdjük el a lejátszást és figyeljük a hanghullámot a program középső részén. Keressünk egy olyan részletet, ahol nincs beszéd, csak a kültéri zajokat hallani (itt a hanghullám általában “alacsonyabb” a grafikán).
 • Jelöljük ki a kérdéses részt, majd kattintsunk a program menüjében az Effects / Noise Reduction / Noise Reduction… menüpontra.
 • A megjelenő ablakban kattintsunk a Get profile gombra, majd nyomjuk meg a Close gombot.
 • Ezután jelöljük ki a teljes felvételt (vagy a zajmentesíteni kívánt részt), majd kattintsunk újra az Effects / Noise Reduction / Noise Reduction… menüpontra.
 • A megjelenő ablakban kattintsunk az Apply gombra.

Ennyi. A program a teljes felvételből eltünteti a korábban mintául vett zajokat. Ha valakinek ez is túl sok, hasonló eredményre juthat (általában) az Effects / Noise Reduction / Automatic noise reduction menüponttal is (előtte ki kell jelölni a zajmentesíteni kívánt részt).

 

Audacity

Kétség az Audacity az ingyenes hangszerkesztők koronázatlan királya. S bár a felülete közel sem olyan kifinomul, mint az Ocenaudio programé, funkciók tekintetében azért többet az, ez kétségtelen. Nekünk viszont most a zajszűrés a lényegi szempont, s természetesen ezen a téren sincs ok panaszra az Audacity esetében.

 • Nyissuk meg a programban a szerkesztendő hangfájlt.
 • Kezdjük el a lejátszást és figyeljük a hanghullámot a program középső részén. Keressünk egy olyan részletet, ahol nincs beszéd, csak a kültéri zajokat hallani (itt a hanghullám általában “alacsonyabb” a grafikán). Eddig ugyebár minden azonos a másik programnál leírtakkal.
 • Jelöljük ki a kérdéses részt, majd kattintsunk a program menüjében az Effects / Noise Reduction menüpontra.
 • A megjelenő ablakban kattintsunk a Get Noise profile gombra.
 • Jelöljük ki teljes felvételt (vagy a zajmentesíteni kívánt részt) és kattintsunk újra az Effects / Noise Reduction menüpontra. Most viszont hanyagoljuk az előbb használt Get Noise profile gombot, helyette a Preview gombbal ellenőrizhetjük az eredményt. Ha még kell, módosíthatunk a panel alján lévő értékeken, de általában megteszi az alapbeállítás. Kattintsunk az OK gombra.

El is készültünk. Felvételünk immár sokkal kellemesebb, jobban hallható a lényeg. Természetesen mindkét program esetében el kell majd mentenünk az átdolgozott hangfelvételt, a File / Export… menüpontban (mindkét szoftver esetében itt választhatunk a kívánt támogatott fájlformátumok közül).

Ne maradjon le erről sem!