Sokoldalú ingyenes hangszerkesztő program. remek felülettel

Ha ingyenes hangszerkesztőkről folyik a diskurzus, akkor a legtöbbször az Audacity viszi a prímet. Ezt persze valahol megértjük, mi is többször ajánlottuk már e remek alkalmazást (a Windows saját alkalmazásainak cseréjekor, rendszerhangok vagy Skype beszélgetések felvételéhez, vagy éppen amikor dögös fekete skint kapott), hiszen igen sokoldalú. Ettől függetlenül azt kell mondjuk, nem feltétlenül egyeduralkodó az ingyenes kínálatban sem. Itt van például mai ajánlatunk, amely egy szintén praktikus ingyenes hangszerkesztő program.

Ocenaudio: ingyenes hangszerkesztő program, több platformra

Éppúgy, mint az Audacity, az Ocenaudio is cross-platform, vagyis használhatjuk Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt (Windowsra van belőle portable, vagyis telepítés nélkül használható változat is). Felületét tekintve sokkal letisztultabb és átláthatóbb konkurensél, miközben szinte minden elvárható hangszerkesztő funkciót tartalmaz. Ugyanúgy változtatatható felosztású idősávon vághatunk, elsősorban a gyorsbillentyűkre alapozva, mert az eszközsávban nem nagyon találunk extrákat a vezérlésen kívül. Ha szükségünk lenne rá, itt van Spectral nézet is, amelyet vagy önállóan, vagy akár a hagyományos Waveform nézetben is használhatunk.

Természetesen itt is kapunk egy halom szűrőt és hangeffektet, amelyeket kényelmesen beizzíthatunk a menüből. Nem maradhatott ki a sokoldalú zajszűrő sem, amely talán az egyik legtöbbet használt funkció ezeknél a programoknál (legalábbis otthoni felhasználók esetében), amikor a felvételeket szeretnénk kicsit zajmentesíteni.

A program nagyon jól használható régió-menedzser funkciót kapott, így ha egy hosszabb felvételt kell darabolnunk, azt nagyon kényelmesen elvégezhetjük vele. A markereket elnevezhetjük, s ha végeztünk, akár egyetlen kattintással generálhatjuk belőlük az önálló hangfájlokat is. Ha éppen segítené a munkát, akár kommenteket is fűzhetünk minden részhez az Audio Properties / Markers ablakban. Ugyanitt van lehetőségünk a metaadatok vagy borítók hozzáadására is.

Az Ocenaudio ismeri a legnépszerűbb hangformátumokat, így exportáláskor választhatunk RAW, WAV, CAF, MP3, MP4, OGG, AIFF, FLAC, APE stb. formátumokat egyaránt. De arra is van lehetőség, hogy iPhone-os csengőhangot kreáljunk a végleges anyagból.

Kétség kívül kevesebb szűrőt kapunk itt, mint az Audacity-ben, de mivel azoknak csak töredékét használják a legtöbben, így ez talán nem akkor hiányosság. Ráadásul az igazán lényeges dolgok mind bekerültek az Ocenaudióba is.

Mindenesetre aki eddig még nem horgonyzott le egy adott hangszerkesztő programnál (Audacity, Audition stb.), annak érdemes próbára tennie az Ocenaudio alkalmazást, mert egy gyors, könnyen használható, mégis igen sokoldalú kis alkalmazásról van szó.

Ne maradjon le erről sem!