Rendszerhangok felvétele vagy Skype beszélgetés rögzítése

Mai összeállításunkban igyekszünk olyan ingyenes, vagy olcsó megoldásokkal szolgálni, amelyek segítségével Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt rögzíthetünk rendszerhangokat, vagy például megoldható velük a Messenger, vagy éppen Skype beszélgetés rögzítése. Nem mindegyik módszer hoz sajnos tökéletes eredményt, de az asztali rendszereken például szinte teljesen problémamentesen megoldható bármilyen hang (a rendszeré vagy egyes szoftvereké) felvétele. Okostelefonokon már kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni, a mobil rendszerek korlátozásai miatt.

macOS: rendszerhangok felvétele vagy Skype beszélgetés rögzítése

Macen, ingyenes megoldásként a Soundflower jöhetne számba, de sajnos ezt nem különösebben gondozzák, így a legújabb rendszereken lehetnek vele gondok. Helyette viszont akad néhány más megoldás, igaz, nem ingyen.

Pontosabban a Loopback nevű kis alkalmazás ingyen használható, ha beérjük 20 percnyi felvétellel. Ha ezen az időintervallumon túlszaladunk, akkor sajnos lerontja a felvétel minőségét a program. Ha viszont benne tudunk maradni a 20 perces limitben, akkor rögzíthetünk hangot szinte bármilyen programból, beleértve az iTunes-t, a Messagest, a Safarit, a Skype-ot stb. A felvételeket tetszőleges hangrögzítő alkalmazásban lehet elkészíteni, például a rendszerben rendelkezésre álló QuickTime-ban, vagy éppen az ingyenes Audacity-ben, de a Loopback segítségével hozhatjuk létre a virtuális csatornákat, amelyeknél megadható, hogy milyen forrásból rögzítsünk (például Spotify, Skype stb.). Ezeket kell kiválasztani a megfelelő programban, mint a felvétel forrását.

Alternatív, de sajnos fizetős megoldásként rögzíthetünk még rendszerhangokat a korábban nálunk is bemutatott Screenflow, vagy Boom segítségével egyaránt. Utóbbi szintén nem önmagában képes a hangrögzítésre, hanem például a Quicktime alkalmazáson keresztül, ha forrásként a Boom2Device opciót választjuk a felvétel előtt a mikrofon helyett.

Windows

Windows alatt a legegyszerűbb ingyenes megoldást az Audacity jelenti.. Elindítása után kattintsunk a mikrofon ikon alatti legördülő listára és az eredeti MME helyett válasszuk ki a Windows WASAPI opciót. Ezzel gyakorlatilag bármilyen aktuális hangot rögzíthetünk a rendszerből, a médialejátszóktól a Skype-ig (viszont mixelve, vagyis egyszerre rögzít minden hangforrásból).

Gyors, egyszerű és hatékony eljárás, amely egyébként a rendszer saját megoldására épít, ezért nincs szükség külön driverek telepítésére (feltéve persze, hogy a hangkártyánk meghajtója támogatja ezt a megoldást).

iOS

Az iPhone-ra sajnos nincs kapásból hatékony, ingyenes megoldás, de ha össze tudjuk kötni a telefont a Mac-kel, akkor a QuickTime Playeren keresztül könnyedén rögzíthetjük a készülék minden hangját. A fentebb már ismertetett módon, itt is ki kell választanunk a Felvétel gomb melletti kis nyílra kattintva, hogy honnan szeretnénk rögzíteni a hangot. Értelemszerűen válasszuk ki a telefonunkat a listából (csak akkor megy a dolog, ha a gép és az iPhone USB-n van összekötve). Így bármilyen iOS app hangját rögzíthetjük (iTunes, Youtube stb.).

Ha valaki nem rendelkezik otthon egy Mac számítógéppel, az sem gond, az Apowersoft Phone Manager például – sajnos nem teljesen ingyen – megoldhatja a problémát. Rögzíthetjük vele az iPhone képernyőjén történő eseményeket videóként, illetve ezzel együtt a hangját is, méghozzá az AirPlay szolgáltatáson keresztül, vagyis vezeték nélkül. Az így elkészült videóból már csak ki kell szednünk a hangsávot, amit legegyszerűbben úgy tudunk megoldani, hogy átmásoljuk a felvételt a számítógépre, majd egy erre hivatott alkalmazással (például az ingyenes, Windowson és macOS alatt egyaránt használható Adapterrel) konvertáljuk.

Android

Androidon a legegyszerűbb megoldás az AZ Screen Recorder – No Root app letöltése, telepítése és használata. A program ingyenes, de reklámokkal teli, persze megvásárolhatjuk utóbbiak eltüntetését, de valójában azokkal együtt is remekül használható. Sajnos önmagában a hang rögzítésére nem alkalmas, a segítségével felvett videót át kell másolnunk a számítógépre (PC vagy Mac egyaránt), majd egy megfelelő alkalmazással, például a korábban bemutatott, ingyenes Adapterrel (ez Windowson és Macen egyaránt működik) át tudjuk konvertálni a hangsávot mp3 vagy m4p formátumra. Sajnos a módszer nem minden Android verzión működik (csak 5.0-ig), mivel a Google bizonyos verzióknál tiltja a rendszerhang ilyen módon történő rögzítését. Ebben az esetben a telefon mikrofonja szolgálja a hangrögzítés alapját, ami ugyan kevésbé lesz jó minőség, de sok esetben elegendő (pl. egy kihangosított Skype videóhívás/csevegés rögzítésekor). Alternatívaként jó választás lehet a DU Recorder, amely azonban ugyanígy működik, vagyis ha a legújabb Androidot használjuk, akkor csak mikrofonon keresztül tudunk hangot rögzíteni.

Itt is működhet viszont az Apowersoft Phone Manager használata, bár ez sem teljesen ingyenes. A géppel összelőve a telefont, a Chromecast szolgáltatáson keresztül tudunk vele képet és hangot rögzíteni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató