Egyszerűen használható, ingyenes hangrögzítő Windows-ra

Korábban mutattunk már egy sokoldalú, mégis ingyenes – ráadásul cross-platform – hangszerkesztő programot, amellyel természetesen mikrofonon keresztüli hangfelvételek is rögzíthetők, majd szerkeszthetők. Azonban az említett program meglehetősen összetett, s bár adtunk mi is tippeket arra, hogyan lehet a legjobban kihasználni (csengőhang készítéshezfelvételek zajszűréséhezhangfájlok darabolásához), azt el kell ismernünk, kezdők számára lehet, hogy túl sok opcióval kell babrálni benne. Éppen ezért megörültünk, amikor az alábbi programra bukkantunk. Ez ugyanis egy egyszerűen használható, mégis nagyon ügyes, ingyenes hangrögzítő Windows-ra. Segítségével egyetlen gombnyomással készíthetők felvételek, s némi alap szerkesztési, illetve visszajátszási funkciót is kapunk.

Ashampoo Audio Recorder Free: ügyes és ingyenes hangrögzítő Windows-ra

Az Ashampoo Audio Recorder Free egy kifejezetten könnyen használható hangrögzítő program, amelyet bárki ingyen beszerezhet az Ashampoo cég oldaláról. Használata díjmentes, viszont aktiváláshoz kötött, vagyis a program telepítésekor igényelnünk kell egy ingyenes aktivációs kulcsot (ehhez csak regisztrálunk az Ashampoo oldalán a programban lévő gombra kattintva, s már meg is kapjuk).

Miután telepítettük és elindítottuk a programot, két hangforrás közül választhatunk. Az egyik esetében a mikrofon segítségével készíthetünk hangfelvételt, míg a másikat választva a program gyakorlatilag a rendszer hangját rögzíti, vagyis azt, ami éppen hallunk. Ha ez egy Youtube videó lejátszása a böngészőben, akkor az lesz rajta a felvételen, de ha egy zenét hallgattunk épp az iTunes-ban, akkor azt rögzíti nekünk.

Bármit is választunk, a felvétel indítása, leállítása csak egy-egy gombnyomás. Ha megvan, még lehetőségünk van az eleje és/vagy vége levágására (ha lett fölösleg), illetve a felvétel elnevezésére. Utóbbi azért praktikus, mert az Ashampoo Audio Recorder Free felületén is egy kattintással visszajátszhatók a felvételeink, s ha elnevezzük azokat, könnyebb lesz később beazonosítani a megfelelőt.

Beállítások gombra kattintva választhatunk több hangfájl-formátum közül is, hogy melyik típus használja a program a felvételek készítésekor (mp3, wma, ogg, flac, wav, ape, opus). Ugyancsak itt állíthatjuk be a felvételek hangminőségét is (frekvencia, bitráta, mono/sztereó). Szóval nincs túlbonyolítva a program, de amire alapból szükségünk van, hogy kényelmesen készíthessünk hangfelvételeket, amelyek aztán könnyedén visszajátszhatunk, az minden benne van. A felvételeket a program egy alapértelmezett, de megváltoztatható mappába helyezi, de az állományokat egy kattintás elérni, így ha tovább hasznosítanánk azokat, kényelmesen hozzáférünk bármelyikhez (csak kattintsunk a Médiatár feliratra a programban).

Mindent egybevetve az Ashampoo Audio Recorder Free egy kifejezetten jól sikerült, elsősorban kezdő felhasználóknak ajánlható kis hangfelvevő program, amely bármikor jól jöhet, ha gyakran készítünk hangfelvételeket, akár a mikrofonnal, akár a rendszer aktuális hangjai alapján.

Ne maradjon le erről sem!