A legjobb ingyenes csengőhang készítő programok

Nem is olyan régen összefoglaltuk egy cikkben, milyen weboldalakról lehet ingyen beszerezni csengőhangokat a legegyszerűbben, akár iPhone-ra, akár androidos okostelefonra. Mára viszont azt szedtük össze, melyek a legjobb ingyenes csengőhang készítő programok Windowsra, macOS-re, Linuxra. Mert bizony előfordul, hogy az ember egy saját hangfelvételből (mondjuk a gyerkőc nevetése, első szavai stb.), vagy olyan dalból szeretne csengőhangot varázsolni, ami nem elérhető a csengőhang letöltési oldalakon. Sőt, ha kell, akár kedvenc filmünk egyik jelenetéből is elcsenhetjük a hangot, hogy csengőhangot varázsoljunk belőle. Máris mutatjuk, mi kell mindehhez.

A legjobb ingyenes csengőhang készítő programok

Szóval ezúttal azt nézzük meg, melyek azok a programok, amelyekkel bárki, viszonylag egyszerűen alakíthat át egy már létező hangfájlt csengőhanggá, vagy adott esetben készíthet velük egy friss felvételt is erre a célra. Fontos szempont volt, hogy legalább alap vágási funkciókkal rendelkezzen a program (vagyis a hang elejéről és végéről lecsíphessük a felesleget), esetleg legyenek benne szűrők (hangminőség javítása, torzítás stb.), illetve ismerje a szükséges formátumokat. Android esetében ez mondjuk egyszerűbb, hiszen ott akár egy mezei mp3 hangfájl is lehet csengőhang (általában), de iPhone-nál előbb m4r formátumra kell alakítanunk az anyagot, csak ezután tudjuk lenyomni az iTunes torkán, mint telefonra szinkronizálható csengőhang. Ja, s persze fontos szempont volt, hogy ingyenes program legyen, mert amúgy profi, fizetős megoldással már szolgáltunk anno.

Ocenaudio

Kezdjük akkor azzal a programmal, amelyik minden szempontból megfelelő választásnak tűnik számunkra. Az Ocenaudio (amelyről amúgy már írtunk részletes tesztet) egy ingyenes cross-platform (Windows, macOS, Linux) hangszerkesztő program, amely akár professzionális felhasználásra is remek alternatíva. De a barátságos felületnek köszönhetően jó választás lehet a kezdőknek is. Mindenesetre csengőhangot gyártani meglepően egyszerű vele: megnyitjuk a felhasználandó hangfájlt (vagy készítünk benne egy saját felvételt iziben), majd töröljük belőle azokat a részeket, amelyekre nincs szükségünk. Ha kell Effects / Amplitude / Fade In, illetve az Effects / Amplitude / Fade Out menüpontok segítségével a hang elejét és végét tetszőlegesen felerősíthetjük vagy elhalkíthatjuk (előtte jelöljük ki az elhalkítandó/hangosítandó részt). Emellett az Effects részben egy halom szűrőt találunk, amelyekkel izgalmasabbá tehető a felvétel (lehet visszhangos, lejátszható visszafelé, optimalizálható a hangereje stb.).

Ha mindennel megvagyunk, a program File / Export menüpontjában tudjuk menteni a hanganyagot mp3 vagy mp4 formátumba, ami tökéletes lehet androidos készülékekhez. A File / Create iPhone Ringtone menüpontban pedig értelemszerűen az iPhone-ra másolható változat készülhet el pár kattintással. Ebben az esetben egyébként még csak az eleje-vége halkításával sem feltétlenül kell foglalkoznunk, mert a program ilyenkor automatikusan is megoldja ezt, ha az export során bejelöljük a Fade In és/vagy Fade Outopciókat.

Nem állítjuk, hogy ez a program elsőre fekszik majd mindenkinek, de ennél átláthatóbb hangszerkesztő már szinte nem is létezik. Ha áldozunk egy kis időt rá, nagyon gyorsan elsajátíthatjuk az összes olyan funkció használatát, amelyek egy csengőhang elkészítéséhez szükségesek (korábban mutattunk már vele egyéb trükköket, például hangfájlok darabolása, vagy éppen hangfelvétel zajszűrése).

Adapter

Ha valaki nem akar vacakolni a hangfájlok megvágásával, viszont szeretné a megfelelő formátumra konvertálni azokat, annak jó szívvel tudjuk ajánlani az Adapter nevű programot. Ez szintén használható Windowson és macOS-en egyaránt (ffmpeg-re alapul, így első indításkor azt is letölti). Bár az Adapter elsősorban videokonvertáló program, gond nélkül használhatjuk hangfájlok átalakítására is. Így aztán szinte bármilyen formátumú hangfájlból készíthetünk vele mp3, vagy éppen m4r formátumút. Sőt, adott esetben videók hangsávját is lementhetjük vele hangfájlba, hogy abból készítsünk később csengőhangot.

Mind a videók, mind a hangfájlok esetében a jobb oldali panelen a Timing részben lehet szabályozni, hogy hol vágja le a anyag elejét és végét (lévén nem nagyon van szükség 2 órás csengőhangokra, így akár egy mkv vagy avi formátumú filmből is kicsíphetünk egy pár másodperces részletet és menthetjük mp3 vagy m4r csengőhangként a hangsávját).

Ne maradjon le erről sem!