Videók letöltése és konvertálása még sosem volt ilyen egyszerű

Nem ma van a napja, hogy először írunk videókonvertáló alkalmazásról, de az biztos, hogy a ma bemutatásra kerülő az egyik legjobb a Windowsra készültek közül. Ráadásul mai tesztalanyunk nem is csak a különféle videoformátumok közötti átalakításról gondoskodik, hanem a végtelenségig leegyszerűsödhet vele a videók letöltése és adott esetben a szerkesztésük is.

WonderFox HD Video Converter Factory Pro: videók konvertálása

A WonderFox HD Video Converter Factory Pro szép hosszú névvel dicsekedhet, s ugyanígy a funkciói is hosszasan sorolhatók. Első körben természetesen a videók konvertálására hivatott, mégpedig akár 4k-s anyagok feldolgozására is. Formátumismerete dicséretesen bőséges, ismer minden ma népszerű videokonténer (AVi, MKV, MP4 stb.) és codec változatot, s mindegyik esetében a legapróbb részletekig testreszabható. Ettől a profik talán már kedvet is kaptak hozzá, de az abszolút kezdőknek sincs miért elszontyolodni, ugyanis a program felületét úgy alakították ki, hogy első körben nekik kedvezzen. Vagyis az sem gond, ha gőzünk sincs, milyen videoformátum lejátszására képes egy iPhone vagy egy androidos okostelefon. Nem vagyunk kötelesek codecek között válogatni, egyszerűen azt kell csak megadnunk, milyen eszközre konvertálnánk a kiválasztott videókat: iPhone, Xbox, PSP, PS4 Samsung, HTC vagy más okostelefonok (típusra bontva), tabletek, TV-k stb. De ha mások az elképzeléseink, az sem gond, mivel csoportosítva választhatunk a webes (mp4, ogv, webm stb.), 4K/HD megoldások között is. Sőt, van AVCHD támogatás, s ami még izgalmasabb: a program ismeri a viszonylag újnak számító HEVC szabványt is.

A felsoroltak között egy kattintással választhatunk, a WonderFox HD Video Converter Factory Pro pedig az eszközhöz, felhasználáshoz optimalizálja az adott formátum minden jellemzőjét. Ezután már csak egy kattintás és készülhet a konvertált videó. Szóval a kezdők el vannak kényeztetve. De a profik sem panaszkodhatnak, ugyanis minden kiválasztott formátumnál ott a Settings gomb, ahol vitatkozhatunk a szoftver ajánlásával és minden opciót átszabhatunk kényünk-kedvünk szerint. Ha szükséges, hozzáadhatunk a videókhoz feliratokat (ass, srt) is, sőt, még a vágásukra és átalakításukra is van mód (erről később bővebben is írunk).

Van ezen felül Merge funkció is, vagyis könnyedén összefűzhetünk több videóklipet egyetlen videóvá. Mindezt tehetjük a hagyományos konvertálások között is, vagyis emiatt nem kell külön munkafolyamatot indítani. Egyszerűen vegyük fel a listára a többivel együtt, majd a Run gombra kattintva a program szépen végigmegy az összes rábízott feladaton.

A konvertálás döbbenetesen gyors, főleg, ha a WonderFox HD Video Converter Factory Pro beállításaiban bekapcsoljuk a GPU gyorsítást is. Ha megfelelő a hardverünk, ezzel igancsak csökkenthetjük a konvertálási időt. Ugyanitt megszabható az is, hogy a program hány processzormaggal és a CPU milyen mértékű terhelésével gazdálkodhat. Így ha ráérünk és szeretnénk dolgozni a videók átalakítása alatt más programokban, akkor korlátozhatjuk a WonderFox HD Video Converter Factory Pro számára rendelkezésre álló erőforrásokat. Ha viszont nagyon sietős a dolgunk, felhatalmazhatjuk, hogy a végletekig kihasználja a rendszer adta lehetőségeket.

Így gyorsabban végez, de értelemszerűen nem nagyon fogunk mellett más erőforrás igényes alkalmazásban normálisan dolgozni. Ezen felül is találunk még egy halom finomhangolási lehetőséget, amelyek segíthetnek a jobb minőség, vagy éppen a gyorsabban elvégzett munka irányába terelni a műveleteket. Különlegesség, hogy akár SD videók HD verzióvá alakításával is próbálkozhatunk a program különleges konvertálási technológiájának köszönhetően.

Videók letöltése

A konvertáló funkció mellett a WonderFox HD Video Converter Factory Pro a videók letöltését is megkönnyíti a különféle online videomegosztó oldalakról. Elég a Download Video menüpontban megadnunk a linket, rákattintani az Analyze gombra, megvárni, amíg elkészül az elemzés, majd kiválasztani, hogy mekkora változatban szeretnénk letölteni a kérdéses videót. Ha az eredeti feltöltés engedi, ezt akár 4K verzióban is megtehetjük.

Ha pedig letöltődött a kívánt változat, azonnal konvertálhatjuk is olyan formátumra, amilyet az eszközeink megkövetelnek.

Videók szerkesztése

Még mindig nincs vége! Mert hát hol van az előírva, hogy minden videónk alapból tökéletes. Nincsenek felesleges sallagok az elején és a végén, vagy éppen teljesen rendben van a képi világ is. Nos, a WonderFox HD Video Converter Factory Pro ugyan nem egy Final Cut Pro, de ettől még alap videoszerkesztő funkciókkal is rendelkezik.

  • Clip: itt levághatunk a videó elejéből és végéből felesleges részeket. Ennél komolyabb vágásra nem alkalmas a program.
  • Crop: itt a videó képét vághatjuk meg, mintha csak egy fotóból vagdosnánk le a felesleges részeket. Az egyébként kár, hogy itt nincsenek a fotószerkesztőknél megszokott sablon arányok (16:9 stb.), amelyeket egy kattintással alkalmazhatnánk, de hát semmi sem tökéletes.
  • Effect: itt különféle videoeffekteket alkalmazhatunk a képi világ átszabására. Világosíthatunk, sötétíthetünk, van szürkeárnyalat, mozaik effekt, rajzfilm stílus stb.

Mindez persze nem sok, de a semminél mindenképpen több. A WonderFox HD Video Converter Factory Pro nem egy videoszerkesztő szoftver, ha ilyet keresünk, más irányba kell kutatnunk (például itt), de az mindenképpen értékelhető a fejlesztők részéről, hogy az alap funkciókat bepakolták, így ezek miatt nem kell más szerkesztőhöz nyúlni.

Extrák és összegzés

Mindent egybevetve a WonderFox HD Video Converter Factory Pro a videokonvertálást gyakorlatilag tökéletes választás. A letöltésekhez szintúgy. Az a pár videoszerkesztő funkció pedig bármikor jól jöhet benne. Mielőtt elfelejtenénk: az Upload menüpontban még egy egyszerűsített FTP kliens is megbújik, szóval akár fel is tölthetjük az átalakított videókat a saját szerverünkre (adott esetben akár automatikusan is a konvertálás végeztével).

De még egy Ringtone Studio névre keresztelt extra is bekerült, amellyel a videók hangsávjából kerálhatunk csengőhangot vagy üzenet jelzést, iPhone-ra vagy Androidra.

Bár a WonderFox HD Video Converter Factory Pro alap funkciói ingyen is használhatók, akadnak olyan részek, amelyeket csak a program megvásárlása után érhetünk el (az ingyenes verzió lassabban is konvertál, mint a regisztrált). Ha gyakran kell videókat átalakítanunk, letöltenünk, s nem akarunk órákig tartó procedúrát e tevékenységből, érdemes elgondolkozni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!