Hangfájlok darabolása bármilyen rendszeren

Korábban mutattunk egy zseniális – ráadásul teljesen ingyenes – hangszerkesztő programot, amely amellett, hogy könnyen használható, ráadásként még igazán bőséges eszköztárral is dicsekedhet. Az Ocenaudio használható Windowson és macOS-en egyaránt, s olyan funkciókkal is ellátták, amelyek sokszor még a fizetős hangszerkesztő programokból is hiányoznak. Anno mutattunk is vele trükköket is, például azt, hogy miként lehet zajmentesíteni utólag egy rosszul sikerült hangfelvételt. Ma arra mutatunk példát, hogy miként oldható meg vele a hangfájlok darabolása, pár kattintással, rendkívül egyszerűen és gyorsan.

Hangfájlok darabolása bármilyen rendszeren

Persze a cím alapján hivatkozhatnánk a népszerű és szintén ingyenes Audacity-re is, de a helyzet az, hogy nekünk az Ocenaudio jön be jobban a hétköznapi használatban. Ráadásul a nagy hangfájlok darabolását már rengetegszer végeztük vele, így nálunk ezen a téren már többször bizonyított.

Mi általában stúdióban felvett narrációkat vagdosunk vele szakaszokra, hogy aztán minden szakaszt önállóan tudjunk exportálni mp3 formátumba. De jól jöhet akkor is, ha valaki az egykori “bakelit” lemezeiről vagy hangszalagjairól készített egybefüggő felvételt, s most cafatokra szedné, hogy a dalok önálló mp3 (vagy más) formátumban legyenek elérhetők.

Az eljárás roppant egyszerű:

  1. Indítsuk el az Ocenaudio alkalmazást.
  2. Nyissuk meg benne a darabolásra szánt hangfájlt.
    A SPACE billentyűvel elindíthatjuk a lejátszást. Ha az egérrel belekattintunk valahol az idősávba – ez Waveform és Spectral nézetben egyaránt működik, de esetünkben a Waveform pratikusabb, mert így grafikusan is látjuk, hol halkul el a hang, vagy hol érdemes vágni -, gyorsan a kívánt részhez ugorhatunk. Nézzük át az anyagot és keressük meg az első szakaszunk elejét és végét.
  3. Jelöljük ki a szakaszt az egér segítségével az elejétől a végéig. Ehhez csak kezdjük el húzni az egeret, lenyomott bal egérgombbal az első részlettől egészen a végéig. Ha nem látnánk át az egész idősávot, semmi gond, az automatikusan görgetődik majd ahogy az egeret húzzuk. Vagy ha úgy kényelmesebb, előtte az egér görgetős gombjával szabályozhatjuk az idősáv felbontását is (viszont hosszú anyagoknál ez nehezíti a pontos kijelölést).
  4. Ha megvagyunk, nyomjuk Windows + K (macen a Command + K) billentyűkombinációt. Ennek hatására a program kiemeli az adott szakaszt, amelynek akár nevet is adhatunk, ha átírjuk a New Region feliratot a piros sávban.
  5. Ezután jelöljük ki ugyanígy a többi szakaszt is. Ehhez természetesen elindíthatjuk a lejátszást is, variálhatjuk a nagyítást, vagy szerkeszthetünk bármit. A már kijelölt szakaszok megmaradnak, azok eleje és vége nem változik nem változik, akkor sem, ha a szakaszon belül közben törlünk egy részt. Ha egy adott szakaszra már nincs szükségünk, könnyedén törölhetjük annak kijelölését a piros csíkra, majd azon az X gombra kattintva.
  6. Ha végeztünk és minden szakaszt sikerült kijelölni, jöhet a darabonkénti exportálás. Szerencsére ez egy lépésben történik: válasszuk a File / Export Audio from Regions menüpontot.

  1. A megjelenő ablakban válasszuk ki a kívánt célformátumot és annak jellemzőit, illetve jelöljük ki a célkönyvtárt. A Save each region to a separate file opciót hagyjuk bejelölve!
  2. Kattintsunk az Ok gombra.

Ennyi! A program a hangfájl méretétől függő sebességgel létrehozza a megfelelő szakaszokból az egyes hangfájlokat az általunk kiválasztott formátumban. Sokkal kényelmesebb így, mintha minden egyes szakaszt egyenként kellene exportálnunk. Így a kijelölések is gyorsak, ráadásul utólag is bármikor módosíthatók, ha elmentjük azokat az eredeti hangfájllal.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató