Remek online hangszerkesztő: hangszerkesztés egyszerűen, telepítés nélkül

Két kedvenc ingyenes hangszerkesztő programunk, az Ocenaudio és az Audactiy. Mindkettő professzionális eszköztárral rendelkezik, ráadásul használhatjuk őket Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt, mégsem kell értük fizetnünk egy kanyit sem. Teljesen ingyen állnak a rendelkezésünkre. Egyetlen gond van csak velük: vagy le kell tölteni a portable verziókat és úgy elindítani a programot, vagy hagyományos módon telepíteni a rendszerbe. De mi van akkor, ha egyik sem járható út az adott gépen (például egy korlátozott jogosultságokat adó munkahelyi masinán), viszont nekünk sürgősen szükségünk lenne egy hangszerkesztő szoftverre? Nos, erre az esetre akad azért olyan sokoldalú online hangszerkesztő, amellyel a hangszerkesztés egyszerűen és telepítés nélkül megoldható. Az már csak hab a tortán, hogy ingyenes is.

Hangszerkesztés egyszerűen, telepítés nélkül: AudioMass, az online hangszerkesztő

Korábban mutattunk már egy ingyenes online hangszerkesztőt, amely sürgős esetben elérhető bármely böngészőben, de annak felülete kissé eltér a megszokott hangszerkesztő szoftverekétől, így nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus.

Ha valaki a bevezetőben említett Ocenaudio vagy Audacity felépítéséhez szokott, annak valószínűleg jobban bejön majd az AudioMass nevű szolgáltatás. Ez is online, ez is ingyenes, viszont sokkal inkább hozza a hagyományos hangszerkesztő felépítést. Nem tudja felvenni a versenyt mindenben a telepíthető programokkal, de nem is ez a célja: az alap vágási, másolási műveletek mellé kapunk néhány pótolhatatlan effektet (Fade in/out, Normalize, Gain, Reverse, Reverb, Graphic EQ, Speed Up / Slow Down, Compressor, Paragraphic EQ, Remove Silence), illetve egy hangrögzítés funkciót. Így minden adott, hogy akár egy sebtiben rögzített felvételt, akár egy korábbi anyagot megvágjunk és kicsit helyrepofozzuk a hangzást is. Ha nem rögtönzött felvételt készítünk, akkor importálhatjuk a feldolgozandó hangfájlt URL alapján, vagy betölthetjük azt a számítógépről is.

Extraként van Spektrum Analyzer funkció, menedzselhetjük az ID3 címkéket, és ha kell, van lehetőség az éppen szerkesztett anyag vázlatának külön felületen történő megnyitására is, hogy később vissza tudjunk nyúlni hozzá, ha például időközben valamit sikerül elrontani.

Az elkészült hanganyagot MP3 és WAV formátumokban lehet exportálni (letölteni), választható minőségben, s lehetőségünk van arra is, hogy csak egy kijelölt részletet exportáljunk az egész hanganyag helyett.

Ne maradjon le erről sem!