A legjobb ingyenes online képszerkesztők, hang- és videoszerkesztők

Nem is olyan régen összeválogattuk egy cikkbe, melyek a legjobb ingyenes programok Windowsra, amelyeket 2021-ben (s persze a rohamosan közeledő 2022-ben is) feltétlenül érdemes telepíteni egy PC-re. Abban a válogatásban szerepel néhány nagyszerű szoftver, amelyekkel fotóink, videóink, vagy éppen hangfelvételeink szerkesztése könnyen és akár profi kivitelben megoldható. Annak ellenére, hogy teljesen ingyenes, díjmentesen használható alkalmazásokról van szó, a legtöbb otthoni felhasználó igényeit tökéletesen lefedik. De mi van akkor, ha valaki nem mindig ül az otthoni gépe előtt, s nem mindig van lehetősége programok telepítésére. Megoldható-e például webes alkalmazásokkal a képszerkesztés, a videók módosítása, hangfelvételek átdolgozása? Erre a kérdésre válaszként most összeszedtük, melyek – szerintünk – a legjobb ingyenes online képszerkesztők, hang- és videoszerkesztők, amelyekkel gond nélkül dolgozhatunk bármilyen számítógépen, ha épp nem férünk hozzá kedvenc szoftvereikhez. használatukhoz nincs szükség semmi másra, csak egy modern böngészőre, amiből ugyebár Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt van választék. Válogatásunkban nem szolgálunk teljes leírással minden egyes szolgáltatásról, csak egy rövid összefoglalóval, viszont ha volt már bővebb ismertetőnk az adott online eszközről korábban, azt is linkeljük.

Ingyenes online képszerkesztők

Kezdjük rögtön a képszerkesztőkkel, hiszen a többség leginkább a fotói, képei átdolgozására keres gyors és egyszerűen használható megoldást. Az alábbi eszközökkel elvégezhetünk alapvető szerkesztéseket, de némelyikkel akár kompletten retusálhatjuk is fotóinkat.

  • SumoPaint: Egyik kedvencünk a Sumopaint, amely önálló alkalmazásként is megvásárolható, de az online, böngészőben működő változata teljesen ingyenes. A felülete nagyon emlékeztet a Photoshopra és az arra hajazó többi képszerkesztőre, szóval aki használt már ilyet, otthonosan érezheti magát a Sumopaintban is. Képszerkesztéshez, rajzoláshoz éppúgy jó választás, mint fotók retusálásához, tuningolásához.
  • Pixlr: Szintén nagyon sokoldalú online képszerkesztő a Pixlr, amely ugyan nem teljesen ingyenes, de az alapvető eszközeit díjmentesen – akár regisztráció nélkül – is használhatjuk. Feliratozhatunk vagy effektezhetünk képeket vele könnyedén. Két változata van, a Pixlr X és Pixlr E. Előbbi ikább a kezdőket célozza, utóbbi pedig a profiknak lehet előnyös. A Pixlr E ugyanis szintén a Photoshopban megszokott felületet nyújt és funkcióit tekintve is hasonló (persze tudásban azért jelentősen elmarad annak jelenlegi verziójától).
  • mara.photos: Ellentétben az előző megoldásokkal, a mara.photos nem egyetlen felület, hanem több, önállóan használható képszerkesztő eszközből álló válogatás. A központi felületről egyetlen kattintással indíthatjuk bármelyiket ezek közül (méretezés, forgatás, feliratozás, különféle képeffektek használata). | Cikk a szolgáltatásról

Ingyenes online videoszerkesztők

Korábban összeválogattuk a legjobb ingyenes videoszerkesztő szoftvereket, ráadásul csupa olyat, amelyek használhatók Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Ezeknél jobb jelenleg nincs, s azt kell mondjuk, hogy online alternatíváik tudása is jelentősen elmarad tőlük. Ám ha gyorsan kell átszerkesztenünk egy videót, vagy mondjuk szeretnénk összedobni egy screencam felvételt egy idegen gépen, akkor az alábbi két megoldást mindenképpen érdemes talonban tartani.

  • FlexClip Tools: A FlexClip nevű online videoszerkesztőről már írtunk. Ez az egyik legjobb webes videoszerkesztő, de sajnos csak részben ingyenes. Van azonban egy teljesen ingyen használható kiegészítő eszköztár is hozzá, FlexClip Tools néven. Ez egy méretes válogatás olyan online videoszerkesztő eszközökből, amelyekkel elvégezhetünk különféle feladatokat: zenét vagy extra hangsévot adhatunk hozzá egy videóhoz, feliratozhatunk, vízjellel láthatunk egy felvételeket, tömöríthetünk vagy konvertálhatunk videofájlokat stb. Egy nagyon jól sikerült összeállítás, amelyet feltétlenül érdemes megismernie mindenkinek.
  • RecordCast: Ez egy nagyon könnyen használható screencam megoldás, amelyhez nem kell más, csak egy böngésző. Segítségével videón rögzíthetjük a képernyőn történő eseményeket. Sőt, ezzel párhuzamosan akár a webkamera képét is. Ha végeztünk a felvétellel, akár meg is vághatjuk azt az szolgáltatás videoszerkesztő felületén. Használatához viszont kifejezetten Chrome böngészőre lesz szükségünk. | Cikk a szolgáltatásról

Hangszerkesztés online, ingyenes eszközzel

Végül következzen egy remek hangszerkesztő megoldás, amely szintén a böngészőben használható. Írtunk már róla részletes tesztet, így ha valaki a kipróbálás előtt még megismerné részleteiben, a Cikk a szolgáltatásról linkre kattintva elolvashatja korábbi anyagunkat.

  • AudioMass: Felületében és tudásában egyaránt az Audicity-re és Ocenaudio-ra emlékeztető online hangszerkesztő. Készíthetünk vele friss felvételeket is, de már meglévő hangfájlok átszerkesztéséhez is tökéletes választás. | Cikk a szolgáltatásról
Ne maradjon le erről sem!