Kihagyhatatlan ingyenes programok PC-re 2021-ben

A Windows 11 megjelenésével minden bizonnyal sokan vesznek majd új számítógépet, vagy gondolják újra azt, hogy jó lenne kicsit szoftveres szempontból is kitakarítani a jelenlegit. Ha ezen lépések előtt állunk, az mindig azt is jelenti, hogy az új – vagy megújított – számítógép beüzemelésekor felmerül a kérdés, milyen alkalmazásokat érdemes telepíteni a friss Windowsra (legyen szó akár Windows 10-ről, akár majd a legújabb Windows 11-ről). Mi most megnéztük, hogy melyek a valóban kihagyhatatlan ingyenes programok PC-re 2021-ben, amelyeket tényleg érdemes lehet beüzemelni a számítógépen.

Kihagyhatatlan ingyenes programok PC-re

Válogatásunkba kizárólag ingyen használható alkalmazások kerültek, de ez nem jelenti azt, hogy némelyiknek nem lehet fizetős verziója is. Ilyen esetekben – nem túl meglepő módon – az utóbbiak többet tudnak, ám legtöbbször az ingyenes verziók is tökéletesen lefedik az otthoni felhasználók igényeit. Azoknál a szoftvereknél, amelyek szerepeltek már nálunk korábban, természetesen linkeltük a részletes Techwok tesztet (Teszt a programról link a programok neve után). Az adott program nevére kattintva pedig elugorhatunk a készítők oldalára, ahonnan letölthetők az aktuális verziók.

Iroda: irodai alkalmazások, to-do appok, produktivitás stb.

Kezdjük az irodai megoldásokkal, amelyek persze nem kifejezetten csak cégek esetében lehetnek hasznosak, hiszen otthon is szoktunk szöveget szerkeszteni, táblázatokkal bíbelődni, tervezgetni, jegyzetelni, PDF dokumentumokat olvasni. Nos, az alábbi programokat éppen e feladatokra tervezték.

Képszerkesztés és rajzolás

Képekkel, fotókkal szinte mindenki bíbelődik manapság a számítógépen. Az alábbi programok jelenleg a legjobbak az ingyenes felhozatalban. A sorból kicsit kilóg a Krita, amely elsősorban digitális művészi hajlamaink kiélésére ad lehetőséget (értsd: rajzprogram), de adott esetben azért a fotók manipulálására is használható.

Videó: lejátszás, konvertálás és vágás

Ha videók vágásáról, effektezéséről van szó, az alábbi szoftverek kifejezetten jók lehetnek otthonra. A családi videók átszerkesztésére egészen biztosan megteszik. De mutattunk még programot a videoformátumok közötti konvertáláshoz, Youtube letöltésez, vagy éppen képernyővideók készítéséhez is. Sőt, megmutatjuk, melyik jelenleg a legjobb ingyenes videolejátszó program Windowsra.

Hang: lejátszás, konvertálás és vágás

Legyen szó csengőhangok szerkesztéséről, egy értekezlet felvételeinek megvágásáról, darabolásáról, zajszűréséről, vagy zeneszámok effektezéséről, az Ocenaudio tökéletes választás lesz. De alternatívaként remek eszköz az Audacity is erre a célra. Aki inkább saját zeneszámok készítésében gondolkodik, annak a Magix Music Maker jöhet jól, aki pedig egyszerűen csak zenét hallgatna, azt hatalmas, ingyen is hallgatható zenegyűjteménnyel várja a Spofity, illetve ha a saját gyűjteményét játszaná le, akkor a MusicBee.

Segédprogramok

Ha ki kell csomagolnunk egy tömörített fájlt, vagy éppen mi szeretnénk tömöríteni állományokat, a 7zip kiváló eszköz. Ha véletlenül töröltünk fájlokat a gépről, a Recuva lesz a megmentőnk (és a törölt fájloké is). Ha pedig nagyon ramaty állapotban van a Windows, az Ashampoo WinOptimizer ingyenes verziója segíthet helyrepofozni. De akadnak itt még további gyöngyszemek is!

Biztonság

Manapság nagyon fontos, hogy gondoskodjunk adataink biztonságáról. Éppen ezért mutatunk egy ingyen is használható VPN szolgáltatást a biztonságos internetezéshez, egy jelszómenedzser programot a jelszavak, PIN kódok, banki adatok biztonságos tárolásához, illetve néhány nagyszerű eszközt a fájlok, mappák titkosított tárolásához, akár még a felhő szolgáltatásokban is.

Ne maradjon le erről sem!