Profi, mégis ingyenes rajzprogram és képszerkesztő

Mindig nagy öröm, ha olyan ingyenes alkalmazásba botlunk, amelyik felveszi a versenyt a profi, drága konkurenseivel szemben is. Márpedig a Krita éppen ilyen. Egy ingyenes rajzprogram, amely eredetileg Linuxra, a KDE felülethez készült, de mára Windowsra és macOS-re is letölthető, teljesen ingyen (nyílt forráskódú projekt). Az egy dolog, hogy kiváló alternatíva azoknak, akik kedvelik a GIMP nevű ingyenes grafikai szoftver tudását, de rosszul vannak annak felületétől.

A Krita ennél jóval többre képes: egy sokoldalú rajzprogram, amely tökéletes választás lehet a digitális festészettel, művészettel még csak most ismerkedőknek éppúgy, mint a profiknak. Emellett pedig egy remek képszerkesztő program bárkinek, aki szeretné kicsit retusálni kevésbé sikerült családi fotóit, vagy éppen a weboldalára felkerülő illusztrációkon kíván még kicsit dolgozni a publikálás előtt.

Ingyenes rajzprogram

A Krita tehát elsősorban arra hivatott, hogy rajzoljunk, fessünk vele. Ennek megfelelően irgalmatlan mennyiségű ecset és egyéb rajzeszköz vár ránk benne, nem beszélve a különálló, utólag szerkeszthető kalligrafikus ecsetről, a vektoros rajzeszközökről, a rajz-asszisztensről és a mérőeszközökről. Van rétegkezelés, variálható színátmenetek, “maszatolási” eszközök, színkeverés stb.

S hogy a munka teljes kényelemben folyhasson, a helyi menüt is úgy alakították ki, hogy rögtön elérjük vele a fontosabb ecseteket és a színpalettát.

Alkalmazhatunk vektoros- és szűrő rétegeket, makrókat, rétegstílusokat. Mindenről kapunk előnézetet, így az opciók módosításával együtt rögtön láthatjuk az új beállítások hatásit is. Természetesen használhatunk vele külső rajzeszközöket, állítható az ecsetek nyomásérzékenysége is.

Képszerkesztőnek sem utolsó

Bár számos, a modern képszerkesztőkben már megszokott eszköz hiányzik (pl. a nem kívánt objektumok automatikus eltüntetése), de azért a fotók fényelésére, a színek, fények korrigálására mindent belepakoltak a fejlesztők. Egyébként pedig van klón ecset is a választékban, így ha nem is automatikusan, de manuálisan simán kigyomlálhatjuk a fotókról a felesleges részleteket.

Kapunk egy halom szűrőt is, így képeinknek egyedi hangulatot teremthetünk. A Windowsos és Linuxos változatban ott van még a G’MIC nevű szűrőcsomag is, amely tovább bővíti a kínálatot, testreszabható vizuális effektekkel.

Mindent egybevetve a Krita egy kiváló festő- és rajzprogram, sokoldalú képszerkesztési lehetőségekkel. Ha eddig nem használtuk, feltétlenül érdemes kipróbálni. Szerintünk sokkal barátságosabb, mint a GIMP, s a tudását tekintve gyakorlatilag mindenre képes, amire szintén ingyenes konkurense. Nagyon jól lehet benne dolgozni. Szóval csak ajánlani tudjuk! Ha valaki ennek ellenére elégedetlen a program tudásával, annak tudunk ajánlani professzionális, mégis olcsó Photoshop alternatívát Windowsra és Macre egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!