ProtonVPN 2021: svájci precizitás és adatvédelem VPN-re átültetve

Időről időre igyekszünk beszámolni arról, hogy a legnépszerűbb szoftverek és online szolgáltatások milyen új lehetőségekkel bővültek a legutóbbi tesztjeink óta. Így visszatérő vendégünk például a Xojo, az Evernote, vagy éppen különféle VPN szolgáltatások is. Utóbbiak csoportjába tartozik a ProtonVPN is, amely jelenleg az egyik legjobb VPN szolgáltatás. Akár teljesen ingyen is használhatjuk, bár az igazi erejét – ahogy az lenni szokott – akkor mutatja meg, ha előfizetünk rá. Megnéztük, mit nyújt a ProtonVPN 2021-ben. Van-e olyan új funkció, amellyel tovább fokozhatjuk a VPN nyújtotta biztonságot a hétköznapi online tevékenységeink során.

Röviden a VPN használatról és a VPN választásról

Az elmúlt években egyre többen kezdtek el VPN-t használni, hogy amikor a kávéházakban, hotelekben, pályaudvarokon elérhető nyílt, javarészt védtelen wifi pontokhoz csatlakoznak, a saját adataik biztonságban legyenek. Aztán a Vuhanból kiinduló koronavírus járvány elintézte, hogy mostanra már ne csak a nyilvános wifiken (amelyekhez amúgy is ritkábban férünk hozzá a lezárások miatt) legyen szükség a VPN használatra, hanem otthon is, kiváltképp ha home office munkarendben dolgozunk. No, nem konkrétan a COVID-19 tehet erről, hanem a mindenre elszánt kiberbűnözők, akik természetesen kaptak a home office hirtelen – és ennek megfelelően a cégek és a munkatársak részéről egyaránt sok biztonsági hiányosságot felvonultató – elterjedésén, s hatványozottan kezdték el támadni az otthonról dolgozókat, remélve, hogy rajtuk keresztül hozzáférhetnek a céges adatokhoz, netán a vállalati rendszerekhez (nem véletlenül foglalkozunk Home Office dossziénkban mi is folyamatosan ezzel a kérdéssel, például itt). 

Egy VPN szolgáltatás használatával megoldható, hogy a teljes adatforgalmunk titkosításra kerüljön, így a jelszavak, adatok biztonságban közlekednek az internetkapcsolaton keresztül. Adatforgalmunk tartalmába még az internetszolgáltató sem lát bele, vagyis azt sem tudják azonosítani, milyen oldalakat látogattunk meg. Mindehhez persze az is kell, hogy megbízható VPN-t használjunk, hiszen minden adatunk az ő szervereiken keresztül jön-megy, vagyis fontos, hogy a VPN szolgáltató se tudja visszafejteni a titkosított adatokat, s ne is naplózza tevékenységünket. Ezt nem minden VPN csinálja így, ezért érdemes mindig jól megnézni, melyiket kezdjük el használni.

Emellett van még egy általános jellemzője a VPN szolgáltatásoknak: segítségükkel megváltoztathatjuk az IP címünket. Mivel sok hazai online szolgáltatás, vagy akár a céges szerverek is tilthatják a külföldi IP címről történő hozzáférést, így nem árt olyan VPN-t választani, amely magyarországi szerverekkel is rendelkezik, s így hazai IP címmel is képes elfedni valódi kilétünket. Az esetek többségében viszont az is remekül működik, ha külföldi IP címet kapunk, sőt, ezzel akár geolokációs védelmet használó online szolgáltatásokat is átverhetünk (lásd Disney+ vagy Netflix USA), hiszen elérjük őket a VPN segítségével akár amerikai IP címen keresztül is.

Tudni kell, hogy minden VPN szolgáltatás lassítja kicsit az internetezést, de manapság ez már nem számottevő. Egyre gyorsabb szervereket állítanak hadrendbe a VPN szolgáltatók is.

A harmadik fő funkció, amit egyre több VPN esetében megkapunk: a malware elleni védelem és reklámblokkolás lehetősége. Ezt még nem mindegyik nyújtja, de az élboly már javarészt beépített ilyen funkciót is. Végül pedig szintén elvárásként szerepelhet a kill switch funkció megléte, amelynek lényege, hogy ha a VPN védelem bármilyen okból megszakad, azonnal bontódik minden online adatkapcsolat, nehogy titkosítatlanul hagyhassa el a gépet bármi. A komolyabb VPN-eknél ez is megvan.

ProtonVPN: svájci biztonság az internetezéshez

A fentiek után lássuk, mit nyújt számunkra ezek közül a ProtonVPN. Kezdjük ott, hogy egy svájci székhelyű cégről van szó, ami eleve pozitívum adatvédelem és GDPR megfelelőség terén. A cég amúgy a ProtonVPN mellett az end-2-end titkosítást használó ProtonMail levelezőt is készíti, s idén várható a szintén e2e titkosítást használó ProtonDrive felhőszolgáltatásuk megjelenése is (ennek bétájáról és a ProtonMailről, illetve annak extráiról itt írtunk részletesen).

Bár a ProtonVPN eleve nem naplózza a tevékenységünket, ráadásul Perfect Forward Secrecy titkosítást használ – a hálózati forgalmat AES-256 módon titkosítja, RSA 4096 bites kulcsokkal, illetve SHA384-es HMAC-et használ a hitelesítéshez, így a titkosított forgalom rögzítésére és visszafejtésére nincs lehetőség -, akkor is megnyugtató, hogy olyan országban van, ahol eleve tiszteletben tartják a magánszférát. Svájc ráadásul nem tagja a tizennégy szem szövetségnek sem. Ehhez kapcsolódva a ProtonVPN rendelkezik egy extra védelmi réteggel is, amelyet Secure Core-nak neveztek el, s amely a bekapcsolása után plusz lépésként egy olyan országba is továbbítja az adatforgalmat, ahol komolyan veszik a magánélet szó jelentését, vagyis két VPN szerveren keresztül kommunikálhatunk, amiből az egyik garantáltan “privacy biztos”. Az átláthatóság biztosítása végett amúgy minden ProtonVPN app nyílt forráskódú, s a cég folyamatosan auditáltatja is a szolgáltatást.

A ProtonVPN immár 54 országban, több mint ezer szerveren keresztül érhető el, s nagy örömünkre a legutóbbi tesztünk óta bekerült a listába kicsiny hazánk is, vagyis már magyarországi szerveren keresztül is kimehetünk biztonságosan a világhálóra. Ráadásul a hazai szerver épp P2P kompatibilis, szóval a torrentezés miatt aggódók is kényelmesen használhatják. Emellett akad néhány TOR-képes szerver is, amelyekkel az eleve biztonságos Tor böngésző privát voltát tudjuk még egy VPN réteg beiktatásával is fokozni, hogy az Onion webhelyeket is biztonságosabb körülmények között érjük el.

A szervereken jelenleg az IKEv2 és az OpenVPN protokollok közül lehet választani. Sajnos a VPN téren fiatalnak számító WireGuard protokoll itt még nem elérhető, de a másik kettő már bizonyított, bejáratott megoldás (mi az OpenVPN használatát javasoljuk a kettő közül), ráadásul sebesség terén sem tapasztaltunk semmiféle gondot: mind a hazai, mint a külföldi (például svájci, Német, Svéd stb.) VPN szerverek villámgyorsak. Nálunk kategóriájának egyik legjobb eredményét hozta a sebességtesztek során a ProtonVPN. A Secure Core funkció bekapcsolása ugyan járhat némi lassulással (hiszen több VPN szerveren mennek keresztül az adataink), de a tesztek során ez sem volt számottevő átlagos interenethasználat közben.

Ha már a bevezetőben elvárásként tűntettük fel, el kell mondanunk, hogy van Kill Switch funkció is, vagyis nem nekünk kell ellenőrizni, hogy még mindig aktív-e a VPN védelem, hanem azonnal megtudjuk, ha valami miatt leállt, mert lekapcsol vele a teljes internet elérésünk is. Ez mondjuk feltűnne. Örömteli viszont, hogy erre nálunk még sosem volt példa, pedig a tesztelési időszakokban napokon keresztül, s amúgy is időközönként használjuk a szolgáltatást.

Igaz is, használat. A ProtonVPN alapból ingyenes. Elérhetjük minden rendszerre, vagyis Windows, macOS, Linux, iOS, Android alatt egyaránt használható. Az ingyenes változatban viszont csak néhány – csupa külföldi – szerver érhető el, s a sávszélesség is visszafogottabb. Ennek ellenére általános használatra abszolút megteszi, már csak azért is, mert más megkötés nincs benne (a konkurensek az ingyenes elérést általában adatmennyiségben korlátozzák). Ha hirtelen kell, az ingyenes verzió bármikor jól jöhet. Egy regisztrációval egyszerre egy eszközön lehet aktív.

Ha viszont szeretnénk a teljes szerverválasztékot kihasználni, bekapcsolni a Secure Core funkciót, használni a P2P és a Tor támogatást, elérni geolokációs blokkolást használó szolgáltatásokat (Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video stb.) és mindezt egyszerre akár 5 eszközünkön, akkor érdemesebb előfizetni az ár/érték arány tekintetében igen kedvező árú ProtonVPN Plus csomagra. Van olcsóbb is, Basic néven, de ott a Secure Core és a Tor támogatás nem elérhető, illetve 2 eszközre leszünk korlátozva. Ha bevállaljuk a két éves előfizetést, a havidíj még kedvezőbb. Mellesleg az sem rossz megoldás, ha együtt fizetünk elő a ProtonMailre és a ProtonVPN-re, mert csomagkapcsolva is kedvezményeket lehet elérni, illetve ez esetben hozzáférést kapunk a cég béta állapotú megoldásaihoz (jelenleg ProtonCalendar és ProtonDrive).

ProtonVPN 2021: máris kaptunk extrát

Mint már említettük, a ProtonVPN egyik minket érintő újítása volt az elmúlt időszakban, hogy magyarországi szervereket is üzembe állított. Ám alig kezdődött el a 2021-es év, máris kaptunk új funkciót. 

Január közepén a cég elérhetővé tette az új NetShield funkciót, amely két fontos tulajdonsággal vértezi fel a ProtonVPN-t:

  • malware védelem: az online kártevők, kémprogramok ellen véd minket böngészés közben
  • reklámblokkoló: nevének megfelelően az online reklámokat tiltja le, vagyis elvileg mindenféle webes hirdetést eltüntet a weboldalakról.

A NetShield alapértelmezésben csak a malware védelmet kapcsolja be, a reklámblokkolót manuálisan lehet aktiválni (mindössze egy plusz kattintás). Utóbbival kapcsolatban annyi zárójeles megjegyzésünk lenne, hogy a hozzánk hasonló oldalak a reklámbevételből tudják biztosítani, hogy minden nap friss tartalommal jelentkezhessenek, amelyek ingyen olvashatók. Így a reklámok blokkolását csak végső esetben javasoljuk, vagy olyan eszközzel, amelynél megadható, hogy egyes oldalakon ne tiltsa le mondjuk hirdetési bannerek megjelenítését. Sajnos a ProtonVPN új NetShield funkciójában jelenleg nincs ilyen úgynevezett fehér-lista. Talán később beépítik, s ha igen, kérjük, tegyék meg, hogy a Techwokon nem tiltják le a hirdetéseket. Előre is köszönjük!

Szóval még el sem indult az év, s a ProtonVPN máris egy fontos és praktikus funkciót kapott, hogy a malware-ek ellen is védelmet nyújtson böngészés közben. Kíváncsian várjuk, hogy ezek után mivel bővül még idén. Mi a reklámblokkoló whitelist funkciójának és esetleg a WireGuard protokoll bevezetésének örülnénk, de ez jelenleg csak találgatás és értelemszerűen nincs ráhatásunk a dologra. Viszont amint nagyobb változás történik, azonnal megírjuk, hogy mindenki értesüljön róla.

Addig is csak javasolni tudjuk a ProtonVPN használatát, mert ár/érték arányt tekintve az egyik legjobb választás jelenleg a VPN szolgáltatások között.

Ne maradjon le erről sem!