Xojo 2019 Release 3: saját appok sötét módban, további extrákkal

Állandó olvasóink – különösen a programozás iránt érdeklődők – bizonyára már megszokták, hogy minden évben visszatérő vendégünk a Xojo fejlesztőrendszer. Az ok egyszerű: véleményünk szerint ez az egyik legjobb cross-pltaform fejlesztőrendszer, ha valaki olyan megoldást keres, amellyel könnyen és gyorsan készíthet alkalmazásokat, de a végeredmény jó minőségű lesz. Ráadásul a Xojo meglepően nagy szabadságot ad a többi alternatív fejlesztőrendszerhez képest, s ráadásul folyamatosan bővítik a tudását (a legutóbbi Xopjo 2019 Release 3 esetében például a saját appok sötét módban is használhatók iOS alatt).

Xojo: fejlesztés szinte minden platformra, rendkívül egyszerűen

Mivel nem mindenki számára egyértelmű azért, hogy miről is van szó, gyorsan foglaljuk össze: a Xojo egy cross-platform fejlesztőrendszer, amellyel dolgozhatunk Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Az elkészült programokat pedig publikálhatjuk Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re és a webre egyaránt. Az Android jelenleg hiányzik a kínálatból, de ez remélhetőleg már nem sokáig marad így, ugyanis már javában készül ez a kiegészítés is. Ha elkészül, a Xojo vitathatatlanul a legjobb alternatív fejlesztőrendszerré nőheti ki magát, amellyel szinte egyetlen kóddal (minimálisan azért mindig az adott rendszer sajátosságaihoz kell igazítani) kreálhatunk saját alkalmazást az összes népszerű platformra. Az iOS appok publikálásához így is Macre lesz szükségünk, de az Xcode-hoz nem kell nyúlnunk a fejlesztések során.

Maga a fejlesztőrendszer egyébként teljesen ingyen letölthető és használható, de az elkészült alkalmazások publikálásához már vásárlásra van szükség (alapvetően egy évre szóló licencet vehetünk, amely ha lejár, az aktuális verziót használhatjuk tovább, de az újabb frissítéseket már nem kapjuk hozzá). Illetve Raspberry Pi építőknek van belőle egy teljesen ingyen használható kiadás, amellyel desktop és konzol alkalmazásokat fejleszthetünk az önállóan építhető mini számítógépekre.

Ma a rendszer a korábbi CrossBasic/REALBasic reinkarnációja, jócskán felturbózva, de továbbra is a Visual Basic programozási nyelv alapjaira építve. Ennek nagy előnye, hogy VB alkalmazásainkat viszonylag könnyedén átültethetjük, így a fejlesztést kényelmesebb körülmények között és jóval gyorsabban folytathatjuk, mintha a Visual Studióhoz vagy az Xcode-hoz ragaszkodnánk. Elsősorban persze nem játékfejlesztésre találták ki, hanem felhasználói programok hatékony és kényelmes összerakására, hogy aztán azokat szinte bármilyen platformon – beleértve a böngészőben használható, webes alkalmazásokat is – publikálhassuk. Ehhez mindent megkapunk, kezdve az integrált böngésző, gomb, rajzvászon, multimédia lejátszó, adatbázis, időzítő stb. moduloktól az olyan extrákig, mint a MIDI vezérlés, Server Socket, TPC socket, soros portok vezérlése, alap Open GL támogatás stb. Maga a Xojo amúgy bővíthető is, rengeteg fizetős és ingyenes plug-in érhető el hozzá.

Használata nagyjából egyezik a VS/VB felületének működésével: a vezérlőket egyszerű fogd és dobd módszerrel helyezhetjük el leendő alkalmazásunk felületén, majd megírhatjuk a szükséges kódokat, beemelhetjük a kívánt adatfájlokat, médiafájlokat, ikonokat stb. Emellett a platformok sajátos adottságaihoz is igazodhatunk vele, így például iOS esetében kihasználhatjuk a rendszer részeit, mint a Megosztás panel, a fotó app és a kamera elérése, GPS funkciók stb.) Mindent megkapunk, amire szükségünk lehet. A programok menet közben egyetlen mozdulattal tesztelhetők, az iOS alkalmazások esetében lehetőségünk van az Xcode saját szimulátorainak használatára, így könnyedén kipróbálhatjuk, minden iPhone/iPad variáción megfelelően működik e az alkalmazásunk. Értelemszerűen azt is minden vezérlőelemnél beállíthatjuk, miként viselkedjen a seregnyi eltérő felbontás esetében.

A Xojohoz rengeteg példa kódot és persze komplett dokumentációt kapunk. Emellett számtalan online forrásban, fórumban találunk további segítséget és tippeket a fejlesztéshez.

Xojo 2019 Release 3: saját appok sötét módban

A fentiekben komoly változások nem történtek idén sem, a Xojo továbbra is kényelmes, gyors, és egyelőre nem érkezett meg az Android támogatás sem.

Mindenesetre a Xojo 2019 Release 3, amely alig egy héttel ezelőtt látott napvilágot, azért hozott néhány fontos újdonságot. Így például az eddigi macOS sötét üzemmód támogatás mellett mostantól az iOS esetében is szinte teljesen automatikusan tudnak alkalmazkodni alkalmazásaink a világos és sötét rendszerfelülethez.

A grafikus elemeknél persze nem árt odafigyelnünk, de a Color Group funkció használatával arólékosan beállíthatjuk, hogy az egyes vezérlők milyen színeket használjanak a kétféle üzemmódban, illetve az így létrehozott összeállításokat elérhetjük kódból is. Mellesleg az alap vezérlők esetében akár automatikusan is elintézi helyettünk az egészet a program.

Teszteléséhez az Xcode iOS Simulatorban válasszuk a Settings / Developer lehetőséget és ott kapcsoljuk ki/be a Dark Appearance opciót.

Emellett mostantól kihasználhatjuk az iOSRectangle elemeknél használhatjuk az iOS külfönéle stílusú Blur effektjét, illetve ezentúl kényelmesebben integrálhatjuk alkalmazásainkba az SF Symbol ikonjait.

Emellett egy halom apró, de hasznos módosítás (frissített SQLite verzió, System.VersionData osztály stb.), s persze számtalan hibajavítás is bekerült a karácsony előtti frissítésbe. Így aki teheti, annak érdemes váltania a Xojo 2019 R3-ra.

Frissült egyébként a Xojo nyelvi referenciáit kényelmesen tallózhatóvá tévő Language Reference app is az App Store-ban, mind tartalmilag, mind a sötét üzemmód támogatását illetően.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Xojo a 2019-es évet is jól zárta. Ha más nem, az iOS alatti sötét üzemmód és a blur-effekt támogatás meglehetősen látványos és az iOS fejlesztések szempontjából fontos extrák. Ha más nem, ezek miatt is ajánlott az újabb verziót használni azoknak, akik iPhone-ra vagy iPadre készítenek alkalmazásokat. Emellett a korábban publikált idei frissítésekben azért ott volt a GraphicsPath a Bezier görbék rajzolásához, egy új DateTime osztály, vagy éppen a macOS világos/sötét üzemmódok támogatása.

Szóval dolgos év van a fejlesztőrendszer alkotóinak háta mögött, s ennek köszönhetően a Xojót továbbra is bátran merjük ajánlani mindenkinek, akik egy könnyen elsajátítható nyelvre épülő, cross-platform fejlesztőrendszert keresnek.

Ne maradjon le erről sem!