Gyors és ingyenes PDF szerkesztő program Windowsra

A PDF formátum meglehetősen elterjedt és népszerű, ennek köszönhetően aztán temérdek olyan alkalmazást és szolgáltatást találunk, amelyekkel létrehozhatunk, módosíthatunk, vagy egyszerűen elolvashatunk PDF dokumentumokat. Ott van például az Ashampoo PDF Pro 2 – fizetős – szerkesztője, a telepítés nélkül, online és ingyen használható PDF Candy, illetve a szintén ingyenes és a PDF-ek átrendezésére kiválóan alkalmas PDF Arranger. De még ez sem a vége! Itt van például mai tesztalanyunk, az Ashampoo PDF Free, amely egy gyors és ingyenes PDF szerkesztő program Windowsra. Ha nem is veszi fel a versenyt a profi, fizetős konkurensekkel, a tudása így is sokak számára lehet hatalmas segítség, ha egy PDF dokumentumot kicsit át kell gyúrni.

Ashampoo PDF Free: gyors és ingyenes PDF szerkesztő program Windowsra

Az Ashampoo által ingyen elérhetővé tett Ashampoo PDF Free a korábban már részletes tesztben bemutatott Ashampoo PDF Pro 2 alkalmazás kistestvére. Bár a program elsősorban PDF dokumentumok olvasásához van optimalizálva, akadnak benne olyan szerkesztési funkciók is, amelyekkel könnyen és gyorsan tudjuk átszabni a PDF-eket. Felülete nem feltétlenül a legmodernebb, de cserébe átlátható, s ráadásul honosított, vagyis magyar nyelvű menüvel is használható.

PDF szerkesztő eszköztárára egy percig sem lehet panaszunk. Ahhoz képest, hogy ingyen áll a rendelkezésünkre, szinte teljesen átvariálhatunk vele dokumentumokat. Így például lehetőségünk van a felesleges oldalak sorrendjének átrendezésére, a felesleges oldalak törlésére, új oldalak – mondjuk másik PDF-ből – beemelésére, a lapok elforgatására, átméretezésére, illetve arra is, hogy levágjuk róluk a felesleges részeket (például a nyomdai jeleket, ha olyan PDF-et kaptunk, ami azokat is tartalmazza).

De vannak ezen felül megjegyzések hozzáfűzésére szolgáló, beilleszthetünk új szövegdobozokat, képeket (ezeket akár fogd és vidd módon, a Windows Intézőből is), átszínezhetünk objektumokat, illetve átírhatjuk a PDF dokumentumban található eredeti szövegrészeket is. S ha már itt tartunk, fontos megjegyezni, hogy a program OCR funkciót is kapott, vagyis képes a szkennelt dokumentumok szövegeinek felismerésére és szerkeszthetővé alakítására. Ami a legjobb az egészben: az OCR funkció magyar nyelvű szövegekkel is használható.

Végül találunk a programban biztonsági funkciókat is: levédhetjük a PDF dokumentumot jelszóval (megnyitáshoz és/vagy átszerkesztéshez szükséges védelemmel is ellátható).

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo PDF Free egy kifejezetten sokoldalú PDF szerkesztő program Windowsra, kiváltképp, ha azt vesszük, hogy teljesen ingyen beüzemelheti bárki a gépén. Két dolgot kell csak elviselnünk cserébe: először is szükségünk lesz egy ingyenes Ashampoo fiók létrehozására és azzal a program – szintén ingyenes – regisztrációjára. Illetve néha a program indulásakor azért felugrik egy ablak, hogy ha többre vágyunk, vegyük meg a Pro verziót. De előbbi mindössze pár perc alatt megoldható, utóbbi pedig egy kattintással bezárható. Szóval nem túlzó elvárás cserébe egy ilyen alkalmazás ingyenes használatáért. 

Nem állítjuk, hogy ez a program mindenben felveszi a versenyt az etalonnak számító Adobe Acrobattal, vagy a macen népszerű PDF Experttel, de otthoni használatra bőven elegendő.

Ne maradjon le erről sem!