Valóban hatékony PDF szerkesztő program Windowsra, magyar nyelven

Ha valaki nem most kezdte az ismerkedést a számítástechnikával, akkor jó esély van rá, hogy hallotta már az Ashampoo cég nevét. Ez a német cég szinte ontja magából a jó minőségű, javarészt magyar felülettel is ellátott szoftvereket, Windows-tuningolótól a DVD-író alkalmazásig. Ráadásul anno szinte minden haza számtech lapban szerepeltek teljes verziókkal (az egykori Computer Panoráma mellékletén szinte minden hónapban volt egy-egy tőlük). Nos, az Ashampoo továbbra is igen termékeny, ráadásul kifejezetten jól sikerült szoftvereket adnak, sokszor ingyen, vagy elérhető áron. Ez utóbbi csoportba tartozik mai tesztalanyunk is, amely egy valóban hatékony PDF szerkesztő program Windowsra., olyan extrákkal, mint az OCR funkció. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál.

Ashampoo PDF Pro 2: hatékony PDF szerkesztő program Windowsra

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az Ashampoo PDF Pro 2, az Ashampoo PDF szerkesztőjének legújabb változata, amely használható Windows 7/8/10 rendszereken egyaránt. Segítségével rendkívül egyszerűen kreálhatunk PDF dokumentumokat szinte bármilyen, nyomtatásra képes alkalmazásból, mivel telepítésekor “beépít” egy PDF nyomtatót a rendszer nyomtatói közé.

Így akár egy Excel táblából, akár egy Chrome-ban nézett weboldalból egyaránt készülhet PDF verzió, egyszerűen csak ki kell választanunk az Ashampoo PDF nyomtatót az adott program nyomtatás menüpontját választva. Ha a gépünkön nincs telepítve hagyományos printer, ez a megoldás arra is jó, hogy máshol nyomtassuk ki az elkészült anyagokat. Csak elküldjük azokat PDF-ben a másik gépre és pont olyan formában nyomtatódnak majd ki, ahogy megterveztük. A PDF nyomtató egészen sok opcióval rendelkezik, így “nyomtatás” előtt testreszabható a leendő dokumentum külseje.

Ez a PDF-nyomtató eszköz azonban csak egy szelete az egésznek. Az Ashampoo PDF Pro 2 ennél jóval többre képes. Segítségével ugyanis:

  • Teljesen átszerkeszthetünk PDF dokumentumokat: átírhatók a szövegek, cserélhetők a képek, új képek és szövegdobozok illeszthetők be stb. A képeket ilyenkor akár külső képszerkesztő programban is átalakíthatjuk, majd visszamenthetjük eredeti helyükre a PDF-ben a módosított változatokat. Nem kell külön exportálni/importálni a szerkesztendő képeket, ábrákat.
  • Készíthetünk és szerkeszthetünk interaktív PDF űrlapokat: digitális kérdőíveket, kitölthető PDF-eket hozhatunk létre. Használhatunk szövegmezőket, jelölő dobozokat, kiválasztható listaelemeket stb. Ezek kitöltéséhez aztán elég szinte bármilyen PDF olvasó program, így publikálás után könnyen kitöltheti ezeket bárki, akihez eljuttatjuk.
  • Képként menthetjük a dokumentum egyes részeit: A Snapshot eszközzel csak kijelöljük a kívánt részt a dokumentumban, s máris menthetjük azt JPG,PNG, TIFF. Ilyenkor beállítható a felbontás (dpi) és a színmélység is.

  • Kényelmesen összehasonlíthatunk két PDF dokumentumot: egyszerre görgethetjük azokat a képernyőn, így kényelmesen átnézhetők az esetleges eltérések.
  • Cserélhetünk színeket a PDF dokumentumon belül: ráadásul ehhez használhatunk egy külön keresés-csere funkciót. Itt kiválaszthatjuk a cserélendő színt, s azt is, mely másikra cserélnénk. A funkció korlátozható csak a szöveges részekre is, de adott esetben ábrákban is tud színt cserélni, bár utóbbi nem mindig jön össze valamiért. Ennek ellenére nagyon hasznos eszköz. Sok időt spórolhatunk vele, ha a dokumentum több részletének színvilágát kell lecserélni.

  • Lecserélhetünk betűtípusokat a PDF-en belül
  • Darabolhatunk vagy éppen összefűzhetünk PDF dokumentumokat: exportálhatjuk egy dokumentum adott oldalait akár egy új, vagy oldalanként bontva több új PDF-be, illetve összefűzhetünk önálló PDF fájlokat egyetlen anyaggá.
  • OCR funkció: ha olyan PDF-en dolgozunk, amely a szöveges részeket is képként tartalmazza, az OCR funkcióval átalakíthatjuk ezeket a részeket szerkeszthető szöveggé. Az Ashampoo PDF Pro 2 támogatja a magyar nyelvű szövegek átalakítását is. Az OCR funkció kifejezetten jól működik a magyar dokumentumok esetében, de természetesen más nyelveket is választhatunk a felismertetéskor.

  • A program felülete teljesen honosított, magyar nyelvű menükkel és párbeszédablakokkal.

A fentieken túl a program akár a PDF fájok biztonságáról is gondoskodik: jelszóval védhetjük anyaginkat. A 128 bites AES titkosítás mellett letiltható a dokumentum nyomtathatósága, szerkeszthetősége, a tartalom másolása, darabolása stb. megnyitáshoz és a letiltott funkciók engedélyezéséhez két külön jelszót adhatunk meg minden dokumentumnál.

Ezeken felül még temérdek apróság segíti a kényelmes munkát. Ilyen a Szószámláló funkció, a Változás-napló (ezzel nyomon követhető minden szerkesztési lépés a dokumentumban), vagy mondjuk a vízjelezés lehetősége. De szintén praktikus eszköz a Bates-számozás, amellyel több dokumentumot láthatunk el számozással, dátumozással egy lépésben.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo PDF Pro 2 egy kifejezetten jól sikerült PDF szerkesztő program Windowsra. Funkcióit bárki tesztelheti a 10 napos ingyenes próbaverziónak köszönhetően, amely letölthető a készítők oldaláról. Ha valakinek megtetszik 70 dollárért vásárolhatja meg a teljes verziót, bár a cikk készültekor éppen akciós, így 30 dollárért beszerezhető.

Ne maradjon le erről sem!