PDF oldalak sorrendjének átrendezése, PDF oldalak vágása, ingyenes programmal

PDF az egyik legelterjedtebb dokumentum formátum, amely kiváló választás üzleti dokumentumokhoz éppúgy, mint szépen betördelt e-bookok készítéséhez. Ráadásul ha telepítünk egy PDF nyomtatót a rendszerbe (macOS és Windows 10 alatt ez alapból adott), akkor szinte bármilyen nyomtatásra képes programból expotálhatjuk PDF-be kész anyagainkat, amelyek így pontosan úgy festenek, mintha nyomtattuk volna őket, csak épp digitális formában lesznek meg, így kényelmesen megoszthatók másokkal e-mailben, chaten, weboldalon. Azonban nem mindig sikerül elsőre minden úgy, ahogy az ember tervezi, így előfordulhat, hogy egy korábban készített, vagy másoktól kapott anyagban szükségessé válik a PDF oldalak sorrendjének átrendezése, esetleg a felesleges széllel (vagy mondjuk vágójelekkel) rendelkező PDF oldalak vágása. Az alábbi, ingyenes program segítségével ez rendkívül egyszerűen megoldható, így nem lesz szükségünk e feladat elvégzéséhez komolyabb – esetleg fizetős – PDF szerkesztő szoftver bevetésére.

PDF Arranger: PDF oldalak sorrendjének átrendezése, PDF oldalak vágása, ingyenes programmal

PDF Arranger egy nyílt forráskódú szoftver, amelynek van telepíthető és telepítés nélkül használható (portable) verziója egyaránt. Mindkét változat letölthető a Github oldalról. Bár a Windows 10 SmartScreen szolgáltatása alapból letiltja a program futtatását (legalábbis az általunk tesztelt 1.7-es verziónál), a Futtatás mindenképpen gombra kattintva elindítható. A program a VirusTotal vizsgálata alapján vírusmentes (ez szintén az általunk vizsgált 1.7.0rc1 verzióra vonatkozik), nálunk gond nélkül futott, nem tapasztaltunk rendellenes működést, de ettől még értelemszerűen mindenki a saját felelősségére indítsa el, ha a Windows 10 beépített védelme ezt alapból letiltja.

Mindenesetre ha mégis munkára fogjuk, a funkcióit tekintve ezt egészen biztosan nem bánjuk meg. A magyar nyelven is használható felületen a megnyitott PDF dokumentumok oldalainak sorrendjét egyszerű fogd és dobd módszerrel tudjuk benne átrendezni vele. De ennél többre is képes. Így például a Tulajdonságok szerkesztése menüpontot választva tetszőleges mértékbe levághatjuk az oldalak margóját, akár mind a négy irányból, akár csak a választott szélen. Ez jól jöhet, ha a vágójelekkel ellátott dokumentum oldalait szeretnénk úgy megvágni, hogy a vágójelek már ne látszódjanak a széleken. 

Még ennél is egyszerűbb, ha a szélek fehér részeit szeretnénk likvidálni, erre ugyanis külön menüpont szolgál, Fehér szegélyek körülvágása néven. De ugyanígy van mód az oldalak egy kattintásos törlésére, forgatására, vagy akár megkettőzésére is. Emellett beszúrhatunk üres oldalakat a dokumentumba, ha arra van épp szükségünk.

Ha végeztünk, természetesen el is menthetjük a módosított PDF dokumentumot, de akár arra is van lehetőség, hogy csak egyes kijelölt oldalakat exportáljunk új PDF fájlba. 

Ilyen módon akár a PDF fájlok darabolását is rá tudjuk bízni, hiszen simán készíthetünk új dokumentumot a feleslegesnek ítél oldalak kihagyásával, sőt, arra is van lehetőség, hogy egy lépésben exportáljunk mindent oldalt önálló PDF-be.

Mindent egybevetve a PDF Arranger egy kifejezetten jól sikerült, könnyen használható célszoftver, amellyel pillanatok alatt átrendezhetünk egy nagyobb PDF dokumentumot is. Reméljük, az elkövetkező verziókat ellátják majd

További tippek PDF olvasáshoz és PDF szerkesztéshez

Ha további tippeket is olvasna e témával kapcsolatban, kattintson ide, és nézze át korábbi cikkeinket, amelyek között megtalálja például a legjobb ingyenes PDF olvasó programokat, vagy megtudhatja, miként készíthet PDF-et weboldalakbólGmail leveleiből, esetleg milyen eszközök állnak rendelkezésre a PDF-ek darabolásához, összefűzéséhez, vagy akár a tartalmuk teljes átszerkesztéséhez.

Ne maradjon le erről sem!