Weboldalak mentése PDF dokumentumba, bannerek, menük és egyéb sallangok nélkül

Mai tippünkkel részben ismételni fogunk, korábban ugyanis megmutattuk, miként lehet kinyomtatni weboldalakat úgy, hogy a nyomtatásban ne jelenjenek meg a menük, bannerek és egyéb sallagok, amelyeknek a papíron gyakorlatilag semmi funkciójuk, viszont foglalják a helyet. Ez tinta- és papírtakarékos nyomtatást eredményezhet, ami nem utolsó szempont, ha már a képernyő helyett inkább nyomtatásban szeretünk olvasni (akit bővebben érdekelnek ezek a módszerek, ittitt és itt is találnak hozzá részletes útmutatót, eltérő megoldásokkal). Ma egyébként épp ezeket a megoldásokat hasznosítjuk majd, a végeredmény viszont ezúttal nem nyomtatott, papír alapú olvasmány lesz, hanem egy letisztult, bannerektől, menüktől és egyebektől mentes PDF dokumentum. A weboldalak mentése PDF dokumentumba szintén több módon lehetséges, ezek közül mutatunk egy-egy rendszer specifikus és egy teljesen cross-platform, testreszabható megoldást. Telepíteni viszont egyikhez sem kell semmit.

Weboldalak mentése PDF dokumentumba Windows 10 alatt

Sokáig csak a macOS felhasználók voltak olyan kényelmes helyzetben, hogy a rendszer alapból tette lehetővé a PDF fájlba nyomtatást. Vagyis bármilyen program, amely képes volt nyomtatásra, egyben PDF formátumba is tudta menteni ugyanazt az anyagot, a nyomtatásnak megfelelő formázással. A Windows 10 aztán elhozta ezt a lehetőséget a WIndows felhasználóknak is: a rendszer immár alapból tartalmaz PDF nyomtatót. Ha a nyomtatáskor ezt választjuk, a papír helyett egy PDF fájlban köt ki amit “nyomtatunk”.

Ezt a lehetőséget kell kihasználnunk a feladat megoldására, karöltve egy másikkal: a Microsoft Chromium alapú Edge böngészője már rendelkezik egy úgynevezett Modern olvasó eszközzel. Ha megnyitunk egy online cikket, hírt, majd a címsorban az URL mellett látható kis ikonra (Modern olvasó) kattintunk, a böngésző egy csapásra lenyes minden felesleget az oldalról. Marad a szöveg, az illusztrációk, s mindez beállítható betűtípusokkal, színekkel újratördelve. Képernyőn is jobb így olvasni sok esetben, de ha ekkor kinyomtatjuk az oldalt és nyomtatóként a PDF nyomtatót (Microsoft Print To PDF) választjuk, akkor egy gyönyörűen tördelt, letisztul stílusú PDF dokumentumot kapunk az online cikkből. Előtte a Szövegbeállítások részben kicsit átszabhatjuk a tördelést, ha ahhoz támad kedvünk.

Alternatívaként ez eljátszható a Firefox böngészővel is. Ott ezt a funkció Olvasó nézetnek hívják, de minden más ugyanaz: megnyitjuk a cikket, bekapcsoljuk az Olvasó nézetet a kis ikonra kattintva, majd nyomtatunk, de a PDF nyomtatót választva. Ennyi!

Weboldalak mentése PDF dokumentumba macOS alatt

A megoldás tulajdonképpen macOS alatt is pont ugyanaz, mint Windowson. Alapból ugyebár adott a Safari böngésző, amely évek óta tartalmaz egy Reader View nevű funkciót. Ha megnyitunk egy online cikket, majd bekapcsoljuk ezt az üzemmódot a címsorban, a cikk URL címe mellett látható kis ikonra kattintva, máris megkapjuk az oldal letisztázott, bannerektől, menüktől mentes változatát, amelyen csak a szöveg és az illusztrációk maradnak meg. Kicsit még állítgathatjuk a betűtípust, szövegméretet stb., majd jöhet a File / Print menüpont. A megjelenő ablak alsó részén kattintsunk a PDF gombon, majd a menüből válasszuk a Save as PDF menüpontot.

Itt is működik a dolog a rendszer saját böngészőjén kívül még a Firefox és az Edge böngészők maces változataival, így ha valaki inkább ezeket szereti használni, gyakorlatilag ugyan erre az eredményre juthat velük, legfeljebb a szövegstílus és a tördelés lesz kicsit más. De a lényeg ugyanaz: nem lesznek benne a PDF-ben a menüpontok, bannerek és egyéb online összetevők, csak a cikk szövege és képei.

A Chrome és az olvasó mód

A Chrome böngészőben e cikk készültekor még nem aktív az Olvasó Mód, de várhatóan érkezik majd ide is. Ha valaki Chrome böngészőt használ, megpróbálkozhat a korábban bemutatott módszerrel, hogy bekapcsolja az egyelőre teszt üzemmódban elérhető Reader Mode opciót ebben a böngészőben. Onnantól minden úgy megy, mint a fentieknél leírtuk (a rendszernek megfelelően).

Weboldalak mentése PDF dokumentumba testreszabható módon, bármely rendszeren

Végül alternatív megoldásként megtehetjük, hogy a PDF-be mentendő cikk URL címét Vágólapra másoljuk, majd megnyitjuk a PrintFriendly oldalt és ott beillesztjük az URL-t a Preview gomb előtti szövegmezőbe. Ezután egy kattintás a gombra, s máris szerkeszthetjük a kérdéses oldalt. Az elemek (menü, képek, bannerek stb.) közül bármit törölhetünk, vagy benne hagyhatunk a cikkben. Ha végeztünk, csak egy kattintás a PDF gombra az átszabott oldal fölött, s pár másodperccel később már menthetjük is le a PDF dokumentumot, benne az általunk átszabott tartalommal.

Ne maradjon le erről sem!