Weblapok nyomtatása hirdetések és menük nélkül

Hihetetlen mennyiségű cikket és hasznos tudnivalót lehet olvasni szerte az interneten. Van, aki azonnal beleveti magát az olvasásba a képernyőn, s van olyan is, akik inkább elrakja a fellelt online anyagokat későbbi átnézésre. De mi van azokkal, akik ugyan az interneten keresgélnek, de nincs kedvük se a mobilon, se a számítógép monitorán olvasni a hosszabb szövegeket? Hogyan nyomtathatják ki a weboldalak hasznos tartalmát, a sallang – azaz a menük, hirdetések, oldalsávok stb. – nélkül? Korábban már mutattunk egy remek – minden rendszeren működő – megoldást a tinta- és papír takarékos weboldal nyomtatásra, de most az iPhone, iPad és Mac tulajdonosoknak mutatunk egy sokkal kézenfekvőbb megoldást, amelyhez nem kell semmiféle plug-in, vagy extra weboldal. A weblapok nyomtatása ugyanis könnyedén megoldható az iOS és macOS alap böngészőjéből a Safariból, mégpedig abszolút takarékos és jól olvasható módon.

 

Weblapok nyomtatása sallangok nélkül

A Safari már évek óta alapból tartalmaz egy úgynevezett Reader view nézetet, amelynek segítségével az éppen nézett oldal lényegi tartalmát (például egy cikk szövegét és illusztrációit, fotóit) olvashatóbb változatban jeleníthetjük meg, hirdetések, bannerek, menük, oldalsávok, gombok stb. nélkül. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egyszer kattintani (illetve iOS alatt megérinteni) a weboldal címe mellett kis Reader View gombot (bal oldalon, kis szöveg-csíkokat formázó ikon).

Ha ezzel megvagyunk, eleve kényelmesebben olvashatunk a képernyőn, de a poén az, hogy a nyomtatást is megoldhatjuk ebből az üzemmódból. Ha macOS előtt ülünk, akkor egyszerűen a File / Print menüpont választásával, iOS alatt pedig a Megosztás gombot megérintve, majd a Nyomtatás gombot választva. Sőt, ha épp nincs nyomtató kötve a géphez, vagy a telefonról nem érünk el egyet sem wifin keresztül, akkor simán menthetjük PDF-be is az anyagot, amely így később bármikor kinyomtatható, továbbítható, eltárolható.

Ehhez mindkét rendszer esetében el kell jutni a nyomtatás panelig, majd macOS alatt a PDF / Save As PDF lehetőséget választani (a Print panel bal alsó sarkában). Az iOS alatti módszer sem sokkal bonyolultabb, anno ezt már megírtuk, amikor megmutattuk, miként lehet bármilyen iOS appban készült dokumentumot PDF-et kreálni: amikor már a nyomtatási képnél vagyunk, egyszerűen nagyítsuk fel az előnézetet kétujjas gesztussal, vagy megfelelő iPhone modell esetében használhatjuk a 3D Touch mozdulatot is. Ekkor a rendszer átvált egy másik megosztási ablakra, ahol a jobb felső sarokban látható Megosztás gombot megérintve elküldhetjük a PDF változatot e-mailben, üzenetben, vagy simán menthetjük az iOS fájlkezelőjébe is (vagy bármilyen más appba, például a Readdle-féle Documentsbe).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató