PDF nyomtatás iOS alatt, extra program nélkül

A PDF formátum mára életünk szerves részévé vált, ha más nem, a NAV-os ügyfélkapu használatakor garantáltan találkozik vele mindenki, amikor letölti az adóhatóság aktuális üzeneteit a gépére. De könyveket, prospektusokat, s megannyi egyéb dokumentumot is találunk az interneten ebben a formátumban, ami nem véletlen: a PDF-ben pontosan ugyanazt az elrendezést kapjuk minden platformon, amit papírra nyomtatva is látnánk. Korábban megmutattuk már, miként lehet PDF dokumentumokat kreálni szinte bármilyen nyomtatásra képes programban Windowson, macOS alatt pedig eleve ott van a Save to PDF funkció a nyomtatási párbeszédpanel alján. Most azt nézzük meg, mi fán terem a PDF nyomtatás iOS alatt, vagyis iPhone-on és iPaden.

 

PDF nyomtatás iOS alatt

Az addig tiszta sor, hogy az Apple saját mobil irodai csomagjának tagjai (Pages, Numbert, Keynote) azonnal képesek PDF-be exportálni a bennük készülő anyagokat. De mi a helyzet, ha mi inkább egy Notes jegyzetet, vagy mondjuk egy e-mailt exportálnánk PDF-be? Nos, a megoldás ott van a rendszerben és működik minden nyomtatásra képes appal, csak sikerült kicsit elrejteni.

Előtte még egy megjegyzés: a Notes app esetén (is) használható a Megosztás menüben található egy PDF létrehozása opció is, ám ez, ha a jegyzet képet tartalmaz, csak azt fogja átalakítani PDF-be. Mi most egy olyan módszert mutatunk, amely egy képes-szöveges jegyzet esetében minden tartalmat berak a PDF-be, pont, mintha nyomtatnánk.

Utóbbi megjegyzés nem véletlen, ugyanis a megoldás az iOS nyomtatási paneljén lapul. Legyen szó bármelyik appról, ha a Megosztás gombot megérintve, a megjelenő gombok között látjuk a Nyomtatás feliratút, már nyert ügyünk van. Érintsük meg, majd az előugró lapon látható előnézetet nagyítsuk fel kétujjas gesztussal (akinek a készülékén működik a 3D Touch funkciót, azt is alkalmazhatja). Egészen addig nagyítsunk a nézőképre, amíg az egy animáció kíséretében ki nem tölti a teljes képernyőt, s a jobb felső sarkában meg nem jelenik újra a Megosztás menü ikonja. Érintsük meg ezt, s ettől kezdve már minden attól függ, hogy milyen alkalmazások vannak a telefonunkon. Ha ugyanis eljutunk idáig, akkor már biztosan egy PDF fájl lesz a végeredmény, csak kérdés, miként dolgozzuk azt fel: elküldhetjük magunknak valamelyik levelező alkalmazásban mellékletként, menthetjük az iCloud Drive-ra, Google Drive-ra, az általunk már tesztelt, ingyenes Documents fájlkezelőbe, vagy éppen a PDF Expertbe. A lényeg, hogy ennek a megosztásnak a végeredménye egy PDF fájl, amely pont úgy lesz tördelve, mintha kinyomtattuk volna a kérdéses tartalmat.

Ne maradjon le erről sem!