QR kód beolvasás iOS 11 alatt, a Kamera appal

Az új iOS 11 rendszer számos hasznos extrával bővíti az iPhone alap tudását. A már bemutatott dokumentum szkennelési lehetőség mellett ilyen például a QR kódok beolvasásának képessége is. Ehhez sem kell mostantól külön appokat telepítenünk: megoldható a QR kód beolvasás iOS 11 alatt, a Kamera alkalmazással.

 

QR kód beolvasás iOS 11 alatt, a Kamera appal

Bár itthon közel sem olyan népszerűek a QR kódok, mint mondjuk Japánban, azért itt is egyre több terméken, utcai plakáton, prospektusban, magazinban találkozhatunk velük. A létrehozásukról már írtunk korábban többször is, sőt, azt is megmutattuk, miként lehet QR kódot beolvasni a mobil Chrome böngészővel.

Azonban az iOS 11 még ezt is egyszerűbbé teszi, hiszen mostantól elegendő elindítani a Kamera appot, majd a QR kód felé fordítani a kamerát és megvárni azt a pár pillanatot, amíg a rendszer felismeri a kód tartalmát. Utóbbi egyébként elég jól megy neki, nem csak a sima, linkeket tartalmazó kódokat képes feldolgozni (ezeket azonnal megnyithatjuk a böngészőben), hanem megbirkózik névjegyet, térkép koordinátákat, szöveges üzenetet, naptárbejegyzést stb. rejtó változatokkal is. Mindent a megfelelő alkalmazásban nyithatunk meg a beolvasás után, ez alól talán csak a sima szöveges QR kód tartalma kivétel, amelyet amúgy rögtön megmutat, de megnyitni a Safariban akarja, így tulajdonképpen egy online keresés lesz a végeredmény. Ám ha ilyenkor a szöveges buborékon tartjuk az ujjunkat egy kicsit hosszabban, akkor a felugró panelről már a szöveg vágólapra másolására is lehetőségünk van, így beilleszthetjük azt bármilyen szövegkezelésre alkalmas appba.

Mindent egybevetve ez egy nagyon hasznos és egyszerűen használható funkció lett az iOS 11-ben, amelyet mi már nagyon vártunk. Természetesen a QR kódokkal érdemes csínján bánni, hiszen veszélyeikről már mi is írtunk az internetes biztonságról szóló – ingyenes – e-bookunkban, de egy plakáton, magazinban, vagy egy termék dobozán azért viszonylag kicsi az esélye, hogy kártékony linkre irányítson minket. Az iOS 11 pedig megnyitás előtt amúgy is kiírja, hogy pontosan milyen linkről van szó, így ha gyanús, akkor egyszerűen ne nyissuk meg azt a Safariban.

Ne maradjon le erről sem!