Dokumentumok szkennelése iOS 11 alatt, a Jegyzetek appban

Az iOS 11 legfőbb újdonságairól már béta korában beszámoltunk, mostantól több rövid, de praktikus tippel szolgálunk majd a legújabb iPhone/iPad rendszerre frissítők számára. Kezdjük rögtön egy vadonatúj funkcióval: immár könnyedén megoldható a dokumentumok szkennelése iOS 11 alatt, a Jegyzet appban.

 

Dokumentumok szkennelése iOS 11 alatt, a Jegyzetek appban

Míg korábban csak külön telepíthető szkennelő alkalmazásokkal – a legjobbról részletes tesztet is írtunk – lehetett dokumentumokat befotózni a telefonba, majd azokat PDF formában eltárolni, megosztani, addig mostantól erre a feladatra a rendszer saját – mellesleg sok egyéb fejlesztésen is átesett – például immár táblázatok használatára is képes – Jegyzetek alkalmazása is alkalmas. Még csak nem is túl bonyolult az eljárás: a Jegyzet app elindítása után hozzunk létre egy új jegyzetet, vagy nyissunk meg egy már létezőt. Ebben kerül majd csatolmányként a szkennelt dokumentum. Érintsük meg a billentyűzet fölötti eszköztáron a + jelet, s a megjelenő menüben válasszuk a Dokumentumok szkennelése lehetőséget. Ekkor elindul a kamera, s máris nekiláthatunk a dokumentumok, vagy papír alapú fényképek szkennelésének, ami tulajdonképpen a fotózásukat jelenti. Egy sima mobillal készült fotónál persze azért többet ad ez a módszer, hiszen a program automatikusan igyekszik felismerni a dokumentumok széleit (nem mindig sikerül, de ilyenkor fotózzunk bátran, utólag ugyanis manuálisan is meghatározhatjuk a sarkokat), majd a kép elkészültekor levágja a felesleget, így a leendő PDF-be csak a szkennelt dokumentum valóban fontos részei kerülnek bele. Fotózhatunk több oldalt is egymás után, ezeket az app egyetlen, több oldalas PDF-be raktározza el. Utólag ezt is bővíthetjük még újabb lapokkal.

Az elkészült anyag csatolmányként kerül a jegyzetbe, s nézegethetjük külön megnyitva, vagy a jegyzeten belüli lapozó segítségével is. Szerkeszteni is tudjuk: állítható a színes, fekete-fehér dokumentum stílus, vagy fotó minőség egyaránt, illetve az iOS 11 új megjegyzések készítésére hivatott eszköztára segítségével kiemeléseket, megjegyzéseket is hozzáfűzhetünk az oldalakhoz. Emellett pedig természetesen van lehetőségünk PDF fájlként továbbítani a szkennelt anyagot (vagy képként menteni). Ehhez a Megosztás opciót kell használnunk, s ott kiválasztani a Mentés PDF-be lehetőséget, majd – egy újabb megosztással – a megfelelő programból elküldhetjük az anyagot (Mail, Spark, Messenger stb.).

Mindez tehát egyáltalán nem bonyolult, érdemes hát kihasználni ezt az új lehetőséget az iOS 11-ben. Már csak azért is, mert ennek köszönhetően nem nagyon lesz szükség extra alkalmazás telepítésére a szkenneléshez.

Ne maradjon le erről sem!