Szkennelés iPhone-on, kényelmes dokumentum menedzseléssel kiegészítve

A modern okostelefonok jó minőségű kamerái nem csak arra alkalmasak, hogy csodás fotókat lőjünk kirándulásaink során vagy családi eseményeken, hanem arra is tökéletesek, hogy villámgyorsan befotózzunk dokumentumokat, kiváló minőségben. Ha kiválasztjuk a feladatra a megfelelő appot, gyakorlatilag helyettesíthetjük a régi jó szkennert is velük, több oldalas dokumentumok feldolgozása esetén is. Így állandóan a zsebünkben lehet egy szkenner, ráadásul ha tényleg sikerült a megfelelő alkalmazásra rátalálni, akkor egyben megoldhatjuk vele a befotózott anyag feldolgozását, megosztását is. Ma megmutatjuk, melyik alkalmazással lesz a leghatékonyabb – szerintünk – a szkennelés iPhone-on, amely ráadásul a fotózási procedúra tökéletes megoldásán kívül még a szkennelt dokumentum menedzselését, rendszerezését is megoldja számunkra.

Readdle Scanner Pro: szkennelés iPhone-on, kényelmes dokumentum menedzseléssel kiegészítve

A Readdle cégnek olyan remek appokat köszönhetünk iPhone-on, mint a Documents nevű ingyenes fájlkezelő vagy a Spark elnevezésű – szintén ingyenes – levelező app. A Scanner Pro sajnos nem ingyenes, de a pénzünkért cserébe a végletekig kényeztet egy sor olyan eszközzel, amelyek nélkülözhetetlenek a mobilos szkennelésnél.

Maga a szkennelési folyamat rendkívül egyszerű: a program főképernyőjén látható + gombot megérintve rögtön bele is foghatunk. Ha szeretnénk, már az első fénykép elkészítése előtt tisztázhatjuk a programmal, hogy milyen típusú dokumentumról lesz szó: színes (például magazin), fekete-fehér (leginkább szöveges dokumentumok), fotó, vagy szürkeárnyalatos (például régi fotók, napilapok). Ezt később is beállíthatjuk, megváltoztathatjuk a szkennelt anyag minden egyes oldalánál.

Ha bekapcsolva hagyjuk az Auto-capture opciót az exponáló gomb alatt, akkor a szkennelési folyamat kimerül annyiban, hogy a szkennelendő téma (fotó, újság, dokumentum stb.) fölé tartva a telefont, megvárjuk, amíg az app automatikusan beazonosítja a lap széleit, majd ha ez megvan, rögtön le is fotózza azt. Ha esetleg ferdén tartottuk a telefont és így a szkennelt anyag is ferdére sikerült, semmi gond, a Scanner Pro az esetek többségében önállóan megoldja a megfelelő módosításokat, hogy tökéletesen álljon minden. Ez alól csak akkor van kivétel, ha az automatikának nem sikerült pontosan felismernie a dokumentum széleit. De ilyenkor manuálisan korrigálhatjuk a dolgot a sarkok megadásával (pár ujjmozdulat csupán).

Miután egymás után lefotóztuk a téma minden egyes oldalát, darabját, átkerülünk a szerkesztőfelületre, ahol:

  • Nevet adhatunk a készülő PDF dokumentumunknak
  • Kiválaszthatjuk, hogy milyen kategóriába tartozik a szkennelt anyag (számla, űrlap, levél, okmány, könyv vagy magazin stb. Ezt egyébként a gépi tanulásra alapozva a legújabb Scanner Pro verzió már automatikusan is igyekszik beazonosítani, hiszen ha kategorizáljuk a beolvasott anyagokat, később könnyebb azokat visszakeresni. Ha a ML technológia esetleg tévedne, kiválaszthatjuk a listából a szerintünk megfelelő kategóriát.
  • Átnézhetjük a dokumentum lapjait és az Edit gombot megérintve változtathatunk ott, ahol szükséges: korrigálhatjuk a lap széleit, tájolását, változtathatjuk a képminőséget (színes, ff, szürkeárnyalatos, fotó). Utóbbinak nem csak az olvashatóság miatt van jelentősége, hanem azért is, mert befolyásolhatja a kész PDF fájlméretét. Sima dokumentumokat felesleges fotó minőségben eltárolni. További érdekesség a Wrap Correction funkció, amellyel a kissé hullámosra sikeredett lapokat egyengethetjük megfelelőre egy mozdulattal, de ugyanígy változtathatunk a felvétel fényerején, sőt, az Eraser segítségével eltüntethetünk a szkennelt lapról részleteket. De arra is van lehetőség, hogy átvariáljuk az oldalak sorrendjét, vagy töröltjük azokat, amelyekre mégsem lesz szükség a végleges dokumentumban.

Ha végeztünk, a Save gombbal menthetjük a kész PDF dokumentumot. Innentől kezdve a dokumentumunkat bármikor elérhetjük a Scanner Pro főképernyőjén, ahol akár mappákba is rendezhetjük a gyűjteményt. De szűrhetünk fájlnévre, vagy a már említett kategóriákra (amelyek a ML technológia miatt a Smart Categories névre hallgatnak) is. Sőt, kereshetünk a dokumentumok tartalmában is. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a Scanner Pro rendelkezik integrált OCR funkcióval is (több nyelven, beleértve a magyart is), így a szkennelt anyagok szövegeit képes automatikusan felismerni, s a PDF-et úgy menteni, hogy tartalmazza a kereshető szöveget a szkennelt képek fölötti rétegen. Így a szöveg nem csak kereshető, de akár kimásolható is a PDF-ből, hogy aztán átszerkesszük egy tetszőleges szövegszerkesztő alkalmazásban.

Ezen az OCR funkción és a Smart Categories által nyújtott kényelmen túl a Scanner Pro másik nagy előnye, hogy több felhő szolgáltatással is képes összedolgozni. Így azon túl, hogy a szkennelt dokumentumok alapból szinkronizálhatók az iCloud tárhelyünkre, még automatikusan átmásoltathatjuk azokat a OneDrive, Google Drive, Dropbox stb. felhőkbe is, ha összekötjük ezeket a programmal. De ezen felül természetesen rendelkezésünkre áll még minden iOS alatt megszokott megosztási funkció is. S hogy további érdekességgel is szolgáljunk, a megosztási menüben ott a Send Fax funkció is, amelyet manapság már talán nem használnak tömegek, de bizonyos esetekben jól jöhet. Faxolni egyébként az alkalmazásban megvehető kreditekkel lehet.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Scanner Pro jelenleg az egyik legjobb szkenner app iOS-re, amellyel teljes kényelemben és tökéletes minőségben szkennelhetünk akár több oldalas dokumentumokat is, s amely abban is segítségünkre lehet, hogy a digitalizált anyagokat egyszerűen és hatékonyan menedzseljük akár az okostelefonon, akár a felhőkben.

Ne maradjon le erről sem!