Íme a tökéletes fájlkezelő iPhone-ra és iPadre

A Readdle alkalmazásait talán már be sem kell mutatnunk azoknak, akik napi szinte használják munkára az iPhone-t, iPadet vagy éppen a Macet. A cég számos olyan programmal van jelen ezeken a platformokon, amelyek kategóriájuk kvázi legjobbjai. Ilyen a Spark levelező, a PDF Expert, a Calendars 5 naptár app, vagy épp a Documents elnevezésű fájlkezelő. Utóbbi eredetileg csak iOS-re volt elérhető, de az Apple M1 chippel szerelt gépeinek megjelenése után nem sokkal megjelent macOS-re is. Most viszont ugyanez a program szintet lépett, s Documents X néven megszületett a tökéletes fájlkezelő iPhone-ra és iPadre.

Documents X: íme a tökéletes fájlkezelő iPhone-ra és iPadre

A Documents persze eddig is nagyszerű fájlkezelő app volt, hiszen gond nélkül lehetett vele wifin keresztül átmásolni fájlokat a számítógépről az okostelefonra (vagy fordítva), kényelmesen lejátszhattunk vele médiafájlokat (videók, zenék stb.), kicsomagolhattunk vele ZIP archívumokat, vagy éppen létrehozhattunk vele ilyeneket közvetlenül a telefonon, egy felületen, központosítva érhettük el felhő szolgáltatások, FTP szerverek tartalmát, vagy éppen letölthettünk a segítségével fájlokat a weboldalakról, miközben biztonságban böngészhettünk, hála az integrált VPN szolgáltatásnak. S mielőtt még elfelejtjük: PDF-ek megnyitására és szerkesztésére vagy éppen e-bookok olvasására is használhattuk bármikor, s mindezt teljesen ingyen.

Szóval eddig sem volt piskóta a program, de a Documents X megjelenésével mindezek a funkciók továbbiakkal egészültek ki, ráadásul egy sokkal letisztultabb, modernebb felületen. Maga a felület, az úgynevezett FOCUS dizájn is teljesen megújult, olyan apróságokra is figyelmet fordítottak, hogy például a nappali/éjszakai (avagy világos/sötét) üzemmódok közötti váltáskor nem csak színek, de bizonyos esetekben még az ikonok is változnak.

Utóbbiak témájukban alakulnak hozzá az éjszakai hangulathoz. Mégsem ez tűnik a legfontosabb újításnak. Inkább két másik dolgot emelnénk ki:

  • Mostantól a Smart Actions funkciónak köszönhetően a program mindig megpróbálja kitalálni, mire van szükségünk a megkezdett tevékenység befejezéséhez, s ennek megfelelően ajánlja fel a helyi menüben a lehetőségeket. Így például ha feltöltünk egy fájlt a Dropbox fiókunkba, a program feljaánlja a link megosztását, míg ha letöltünk egy zenei videót, a Documents X javaslatot tesz a hangsáv leválasztására, hogy a zenelejátszóban is gond nélkül hallgathassuk. Szóval gyorsabb és egyszerűbb lesz a munka a fájlokkal.
  • Eddig a programban volt egy dedikált Connections menü, amelyben a különféle felhőszolgáltatásokat, WebDAV és FTP szervereket stb. érhettük el. Ezt mindig meg kellett nyitni, ha szükségünk volt valamelyik szerver tartalmára, vagy feltöltöttünk volna oda valamit. Mostantól ez a folyamat egyszerűsödik, mert a felvett felhőszolgáltatások és szerverek bekerültek a többi mappa és fájl közé az alap My Files felületre. Szépen kiemelve a megfelelő ikonnal (lásd Dropbox és Google Drive a képeken). Egyszerűbb, gyorsabb lett tehát a szerverek elérése is.

Ezeken felül még seregnyi apró változás teszi használhatóbbá a Documents X-et az elődhöz képest, miközben természetesen a korábbi változat minden megszokott funkciója elérhető maradt. Nem kell lemondanunk semmiről. A VPN szolgáltatás továbbra is fizetős, de van belőle ingyenes, napi 50 MB-os csomag is, ami amúgy pár online banki és hasonló privát ügyintézés esetére praktikus lehet. Csak figyelembe kell venni, hogy nincs magyar VPN szerver a kínálatban, így ha olyan szolgáltatásnál vennénk igénybe, ami ellenőrzi a magyarországi IP cím meglétét, akkor pont nem jön össze a dolog. Egyelőre. Mindegy, erre a célra van seregnyi professzionális VPN szolgáltatás (ExpressVPN, Proton VPN, NordVPN, Surfshark VPN).

Az viszont kétségtelen, hogy minden egyéb szempontból a Documents X a legjobb fájlkezelő jelenleg iOS-re: egyszerre fájlkezelő, felhő tárhely menedzser, videolejátszó, zenelejátszó, PDF szerkesztő. A wifin keresztüli fájlmásolás lehetősége pedig rendkívül kényelmessé teszi az adatcserét a telefon és a számítógép között (működik bármely asztali rendszerrel, hiszen csak egy böngésző és persze wifi kapcsolat szükséges hozzá). Szóval aki eddig nem használta, most feltétlenül töltse le (ingyenes), aki pedig eddig is ismerte, nyugodtan frissítsen az új verzióra, nem bánja majd meg.

Ne maradjon le erről sem!