Online biztonsági csomag 2021-re: NordVPN, NordLocker, NordPass

Akad néhány szoftvergyártó, akik egy-egy területre komplett csomagokat kínálnak, hogy minél több felhasználói igényt kielégítsenek. Ezek közé tartozik a NordVPN-t készítő csapat is, akik amellett, hogy egy folyamatosan fejlődő, kategóriájában élvonalbeli VPN szolgáltatást kínálnak, mellékesen még összeraktak egy kifejezetten jól sikerült fájltitkosítót (immár e2e titkosítású felhővel kiegészítve), és egy most még gyerekcipőben járó, de szépen fejlődő jelszómenedzsert is. Mindhárom termék esetében elsődleges szempont náluk a biztonság, hiszen a felhasználók akár kényes, privát adatokkal is dolgozhatnak bármelyikben. S bár külön is megvásárolhatjuk közülük a számunkra legérdekesebb szolgáltatást, a három együtt egy kifejezetten jól használható online biztonsági csomag lehet 2021-re. Lássuk, pontosan milyen szolgáltatásokról van szó.

NordVPN: az egyik legjobb VPN szolgáltatás 2021-re

Rengetegszer leírtuk már, miért is fontos a VPN szolgáltatások használata akár az ingyenes wifi pontokra (kávézó, hotel, vasútállomás stb.) csatlakozáskor, akár home office-ban dolgozva, az otthoni internet elérésnél. Mindkét esetben titkosíthatjuk a segítségükkel a teljes adatforgalmat, így sem az internetszolgáltató, sem a kiberbűnözők nem láthatnak rá online tevékenységünkre, és nem férhetnek hozzá az internetezés közben használt adatokhoz (jelszavak stb.). Emellett már csak apróság, hogy IP címünket is elfedhetjük vele, s jelen lehetünk akár úgy is a világhálón, mintha egy másik országban ücsörögnénk. Ez a geolokációs korlátozásokat használó oldalak esetében lehet nagyon hasznos. Végül a modern és megbízható VPN szolgáltatások szinte kivétel nélkül megoldják a malware-ek elleni védelmet, illetve sokszor akár a hirdetések blokkolását is, böngészés közben. Nem mindegy azonban, milyen VPN szolgáltatást választunk, akadnak ugyanis bőven, amelyek jelentősen csökkenthetik internet elérésünk sebességét, ráadásul akad sok csaló VPN is, amelyek épp az ellenkezőjét teszik annak, amit ígérnek, vagyis nem valóban privát internetezést, hanem adataink begyűjtését végzik.

NordVPN – amelyről korábban itt írtunk részletes tesztet – a jelenlegi profi VPN felhozatal egyik legjobbja. Ez a szolgáltatás nem naplózza online tevékenységünket, ráadásul AES-256 titkosítással gondoskodik adatforgalmunk biztonságáról. Szinte minden országban van VPN szerverük, beleértve kicsiny hazánkat is, így az sem jelent gondot, ha hazai IP címről csatlakoznánk biztonságosan a világhálóhoz. Érdekesség a Double VPN üzemmód, amellyel nem egy, hanem rögtön két VPN szerveren mennek keresztül az adataink, gyakorlatilag lehetetlenné téve a beazonosítást. A cég panamai, vagyis nem tartozik a 14 szem szövetség látókörébe.

Természetesen megkapunk mint olyan funkciót, ami ma már alap elvárás egy VPN szolgáltatástól: van kill switch funkciót (hogy a VPN kapcsolat esetleges megszakadása esetén se kerülhessenek ki tőlünk titkosítatlan adatok), támogatja a P2P szolgáltatások és a Tor hálózat használatát, elérhetünk vele geolokációs korlátozásokat alkalmazó szolgáltatásokat (Netflix, BBC, Amazon Pritme stb.), és van DNS szivárgás elleni védelme is.

A tavalyi év második felében az IKEv2 és az OpenVPN protokollok mellett bevezették a NordLynx protokollt is, amely mostanra alapértelmezett lett mindegyik NordVPN kliensben (Windows, macOS, Linux, iOS, Android). Természetesen lecserélhetjük másikra egy mozdulattal, de nem érdemes, mert a NordLynx a fiatal és modern WirdGuard VPN protokollra épül, ennek megfelelően igen gyors és egyben biztonságos is. A NordVPN egyébként nem különösebben lassítja az internetezés sebességét, már csak azért sem, mert a cég több 10 Gbps sebességű szervert is üzembe állított mostanság és folyamatosan cserélik a régebbi 1 Gbps szervereket. Ezzel az egyre terjedő 5G sebességéhez is jobban hozzá tudják igazítani a VPN szolgáltatást. Egyre több egyébként a NordVPN saját tulajdonában lévő szerverek száma is, amivel tovább fokozzák a biztonságot és még hatékonyabban biztosíthatják a felhasználói magánszféra védelmét.

Végül még egy fontos jellemzője e szolgáltatásnak: a CyberSec funkció. Ezzel megelőzhetjük, hogy csaló, adathalász weboldalakra tévedjünk, vagy malware fertőzésnek tegyük ki eszközeinket az önfeledt internetezés közben. Emellett a reklámok blokkolását is megoldhatjuk vele a weboldalakon, bármely böngészőben. Ezt a funkciót egyébként jelentősen fejlesztik majd, hogy finomhangolható legyen a hirdetéstiltás (mi például nagyon megköszönjük, ha olvasóink meghagyják a hirdetéseket a Techwokon, hiszen ezeknek köszönhetően tudjuk fenntartani az oldalt és minden nap új ingyenes cikkel jelentkezni).

Mindent egybevetve a NordVPN még mindig az egyik legjobb választás, s bár olcsónak éppen nem neveznénk, a különféle akciók során egészen jó áron előfizethetünk rá (különösen úgy érhetünk el barátságos havidíjat, ha hajlandóak vagyunk több mint egy évre előfizetni egy lépésben). De lássuk az online biztonsági csomag következő darabját.

NordLocker: fájlok titkosított tárolása, számítógépen vagy felhőben

A cég másik remek szolgáltatása a NordLocker névre keresztelt end-to-end fájltitkosító, amellyel titkosítva tárolhatjuk privát dokumentumainkat, állományainkat. Eredetileg a számítógépen hozhattunk vele létre titkosított tárolókat (ezek AES-256, ECC, Argon2, Zero-knowledge titkosítást használnak), de részben ezek is szinkronizálhatók voltak a számítógépek között, ha az ember a tárolót magát egy már meglévő felhő szolgáltatásba mentette és az adott felhő kliensének segítségével szinkronizálta a NordLockerrel ellátott eszközei között. Ez a módszer szépen működik a OneDrive vagy az iCloud tárhelyekkel egyaránt, szóval Windowson és macOS-en is gond nélkül beüzemelhető.

Tavaly aztán a beüzemelte saját NordLocker Cloud szolgáltatását is, amely alapból a program része lett és egyben átalakította a NordLocker üzleti modelljét is. A program immár teljesen ingyenes és 3 GB ingyen tárhelyet is biztosít titkosított adatainknak, de ha gondoljuk, előfizethetünk akár 500 GB-os online tárhelyre is, méghozzá elég jó áron. Így nincs szükség egy harmadik fél által biztosított felhőre a szinkronizáláshoz, adataink tárolóit létrehozhatjuk a NordLocker saját biztonságos felhőjében.

Míg maga a NordLocker egy kifejezetten jól összerakott és biztonságos fájltárolási megoldás, amely amúgy akár a titkosított konténerek megosztását is lehetővé teszi (anélkül, hogy ehhez kiadnánk a saját jelszavunkat), addig a NordLocker Cloud esetében még van hova fejlődni. Bár a megosztás funkció itt is remekül működik, nekünk hiányzik annak lehetősége, hogy bizonyos fájlokat kizárólag a felhőből lehessen elérni, anélkül, hogy azok automatikusan a gépre szinkronizálódnának. A kisebb SSD-vel ellátott gépeken ezzel remekül lehetne helyet spórolni, miközben a felhőben tárolt adataink így nem csak titkosítva lennének, de egy esetleges zsarolóvírus támadás esetén is biztosabban megúsznánk az elvesztésüket.

Emellett jó lenne, ha felhőben tárolt fájljainkat akár okostelefonról is elérhetnénk. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a cégnél napirenden van az iOS és Android appok fejlesztése a NordLockerhez. S hogy teljes legyen az online biztonsági csomag, következzen még egy jelszókezelő program is.

NordPass: jelszavak biztonságos menedzselése

Végül lássuk a harmadik szolgáltatást: ez a NordPass, amelyről megjelenésekor itt írtunk. Megfelelő jelszókezelő program nélkül manapság meglehetősen nehéz menedzselni a napi szinten használt online fiókok, banki szolgáltatások kódjait, jelszavait. A NordPass erre a célra jelen formájában is tökéletesen megfelel. A felhőben tárolt login- és banki adatokhoz hozzáférhetünk Windows, macOS, Android és iOS alatt egyaránt. Letisztult felületű, gyors és könnyen használható programmal. Működik az asztali böngészőkben is, így a weboldalakon is csupán egy kattintás a szükséges belépési adatok megadása (ha eltároltuk azokat a NordPassban). Még az összetett, biztonságos jelszavak generálása sem jelent neki gondot, ehhez is megkapunk mindent.

Két olyan dolog van, amit egyelőre mi nagyon hiányolunk ebből a szolgáltatásból. Az egyik, hogy lehessen szabadon kiegészíteni plusz adatmezőkkel a bejegyzéseket. Jelenleg login adatok, bankkártyák, személyes adatok és jegyzetek mentésére alkalmas. S bár ez utóbbiba tulajdonképpen bármit feljegyezhetünk, azért mégiscsak úgy lenne kényelmes, ha a login adatok esetleges extra információt a saját kategóriájukba sorolva tárolhatnánk, s tetszés szerint bővíthetnénk plusz adatokkal (például egy router esetben az admin felület és a wifi elérés jelszavait egyaránt jó lenne feljegyezni benne kényelmesen). Emellett nagyon hiányzik a programból a kétlépcsős beléptetések menedzselésének lehetősége, vagyis hogy a fix jelszó mellett rögtön elérjük a folyamatosan változó 2FA kódokat is. Ezt a konkurensek többsége megoldja, reméljük, előbb-utóbb itt is bekerül a funkciók közé. Mellesleg a NordPass esetében a 2FA beléptetés is megoldható, így a tárolt jelszavakat ezzel az extra védelemmel is óvhatjuk az illetéktelenektől.

Egyébként ha ezt a két funkciót megkapná, kifejezetten ütőképes jelszókezelő válna belőle, merthogy ezeken kívül van jópár hasznos extrája a Tools menüben: képes ellenőrizni (Data Breach Scanner), kikerültek-e jelszavaink valamilyen publikus kiberbűnözői adatbázisba, illetve azt is jelzi (Password Health), hogy jelszavaink mennyire könnyen törhetők fel a ma elterjedt módszerekkel. Emellett lehetőséget ad a jelszavak biztonságos megosztására is más NordPass felhasználókkal. Sőt, még arra is képes, hogy a bankkártya adatokat OCR funkció segítségével leolvassa a kártya felületéről. Fontos tulajdonság emellett, hogy a szolgáltatás rendelkezik Cure53 audittal is.

Mindent egybevetve a NordPass, még a hiányosságaival együtt is jó választás lehet, ha valaki egy könnyen használható, megbízható, minden népszerű platformon elérhető jelszómenedzsert keres. S vele immár összes is állt egy kifejezetten sokoldalú online biztonsági csomag, amellyel bebiztosíthatjuk adatainkat akkor is, ha egész nap a világhálón lógunk.

Online biztonsági csomag 2021-re

Mindent egybevetve a NordVPN, a NordLocker és a NordPass egy remek online biztonsági csomag lehet 2021-re. Megoldhatjuk velük online tevékenységink titkosítását, illetve állományaink és jelszavaink biztonságos tárolását egyaránt. Természetesen önállóan is előfizethetünk bármelyikre, de ahogy az lenni szokott nagyobb kedvezményt kapunk, ha mindegyikre megtesszük. Ez esetben egyébként a NordPass felületen kényelmesen lehet menedzselni az előfizetéseket és adatokat.

Mind a három szolgáltatás esetében van egyébként ingyenes verzió is. Ez a NordVPN esetében egy néhány napos próbaverziót jelent, míg a NordLocker és a NordPass ingyenes használata nincs időben korlátozva, csak bizonyos prémium funkciókról kell lemondanunk, ha nem akarunk értük fizetni.

Ne maradjon le erről sem!