Itt a NordLocker biztonságos felhőtárhelye: tudjuk biztonságban fájljainkat

A NordVPN-t is megalkotó NordSec cég pár éve kiadott egy rendkívül biztonságos fájltitkosító szoftvert is, NordLocker néven. Annak idején írtunk is róla részletes tesztet, s megállapítottuk, hogy aki biztonságban szeretné tudni állományait a számítógépen (windowsos PC és Mac egyaránt), annak kifejezetten jó választás ez a program: könnyen használható, abszolút biztonságos (végpontok közötti e2e titkosítással), és ha kell, másokkal is biztonságosan oszthatjuk meg a titkosított anyagokat, anélkül, hogy el kellene árulnunk hozzá saját jelszavunkat. S bár a NordLockert már akkor úgy rakták össze készítői, hogy akár a különféle felhőszolgáltatásokkal is együttműködjön (a létrehozott biztonságos konténereket bemásolhattuk az iCloud, OneDrive, Dropbox által szinkronizált mappákba, így azok titkosított formában kerültek a felhőbe a tartalmukkal együtt), de saját felhőtárhelyet a NordSec akkor még nem adott a programhoz. Nem is olyan régen azonban megvalósult ez is: itt a NordLocker biztonságos felhőtárhelye.

Megérkezett a NordLocker biztonságos felhőtárhelye: 3 GB ingyen

Mostantól tehát a titkosított (AES-256, ECC, Argon2, Zero-knowledge) konténereket nem csak más felhőszolgáltatásokba szinkronizálhatjuk, hanem elég a NordLocker saját felhőjére támaszkodnunk. Ebből 3 GB-ot ingyen kapunk, de a Premium előfizetőknek 500 GB biztonságos online tárhely jár.

Maga a program amúgy nagyjából ugyanúgy működik ettől még, mint amikor először teszteltük: létrehozhatunk saját titkosított konténereket a gépen, s azokat lehetőségünk van megosztani is másokkal. Utóbbihoz mindössze arra van szükség, hogy a másik fél is létrehozzon egy ingyenes NordLocker fiókot, saját jelszóval, mi pedig megosszuk vele a mi kiválasztott konténerünket, a szolgáltatásba regisztrált e-mail címe alapján. Nem kell elküldenünk a megnyitáshoz szükséges jelszót, hiszen a sajátjával tud hozzáférni a megosztott tartalomhoz. Ezen felül, ahogy eddig is, a NordLocker tökéletes arra, hogy offline, a számítógépen tároljunk vele privát fájlokat, titkosítva.

Az új felhő funkció viszont hozott némi változást a felületen: immár van egy On This PC és egy NordLocker Cloud kategória, amelyekbe besorolhatjuk titkosított konténereinket. Egy új csomag létrehozásakor mi döntjük el, hogy azt a gépen tárolnánk, vagy biztos ami biztos – elvégre meghibásodhat a gépünk is és így veszhetnek a fontos állományok -, felhőbe is feltöltenénk. Utóbbi esetben további választási lehetőség, hogy letöltve is kívánjuk-e tárolni az anyagokat, vagy csak felhőben. Előbbi esetben a gépen is foglalják a helyet, utóbbiban csak a felhőbe másolódnak. Előbbi előnye, hogy a feloldás után azonnal tudjuk őket használni. Keverni egyelőre nem nagyon lehet a dolgokat, de a NordLocker Cloud jelenleg béta verziós, így van remény, hogy később akár mappánként tudjuk meghatározni (utólag is), hogy mit akarunk letöltve is tárolni, s mi maradjon meg csak a felhőben. Ezt a Tresorit például gond nélkül megoldja, a NordLocker Cloud beta viszont egyelőre nem alkalmas ily módon szelektálni a mappák között. Vagy egy teljes konténert letöltünk, vagy semmit.

Egyelőre béta, de már használható

Bár a NordLocker Cloud kényelmi szempontból még nem éri el mondjuk a Tresorit fokozatát, az kétségtelen, hogy már most is tökéletesen alkalmas arra, hogy a állományainkat titkosítva tároljuk, s ne csak a gépen, hanem biztonsági mentés gyanánt a felhőben is. Ráadásul így több eszközön (Windows, macOS) is elérhetjük minden fontos fájlunkat, s mindegyiken biztonságosan, end-2-end titkosítással szinkronizálhatjuk azokat. Sajnos egyelőre okostelefonos verzió sincs, pedig jól jönne, ha mindenhez hozzáférhetnénk Android vagy iOS alól is. Erről még nincs információnk, de ha változás történik akár a felhőszolgáltatás funkcióit, akár mobil verziók megjelenését illetően, rögvest megírjuk.

Egy valami azonban már most biztos: a NordLocker Cloud akár magánfelhasználóknak, akár cégeknek jó választás lehet az érzékeny dokumentumok, fájlok, adatok tárolásához. Már csak azért is, mert az egyik vezető biztonsági szoftverfejlesztő áll a dolog mögött, akiknek többek között az egyik legjobb VPN szolgáltatást, a NordVPN-t is köszönhetjük. Ha más nem, a 3 GB ingyenes, titkosított tárhelyért és a titkosított offline fájltárolás végett most azonnal érdemes regisztrálni a szolgáltatásba.

Ne maradjon le erről sem!