PDF olvasás iPhone-on, végre kényelmesen

A legtöbb e-booknál használt epub formátumot anno úgy találták ki, hogy a folyó szöveg és a beillesztett képek tördelése mindig idomuljon az adott képernyő méreteihez. Persze van belőle fix tördeléses változat is, de a legtöbb e-book esetében, az folyó szöveges megoldást alkalmazzák, így akár egy okostelefon képernyőjén is beállíthatjuk úgy a szövegjellemzőket, hogy kényelmes legyen az olvasás. Ezzel szemben a PDF formátum elsődleges célja az volt, hogy a dokumentumok nyomtatott változatát adja vissza, digitális változatban. Ez a monitoron, vagy egy nagy képernyős tableten még tökéletesen olvasható lehet, miközben szépen elrendezett képet és szöveget látunk. Egy mobil kijelzőjén viszont borzalmas élmény mondjuk egy eredetileg A4-es lapméretre optimalizált PDF-et elolvasni, mert állandóan rá kell nagyítani az éppen olvasott szövegrészekre, aztán ide-oda tologatni az egészet a képernyőn. Ám mindez már a múlt, legalábbis azoknak, akik a Readdle PDF Expert alkalmazását használják iOS eszközökön.

PDF Expert Reading Mode: PDF olvasás iPhone-on, végre kényelmesen

A Readdle PDF Expert több ször is szerepelt már nálunk, legutóbb akkor teszteltük, amikor a 7-es verzió megjelent. Kétségtelen, hogy jelenleg ez a legjobb PDF olvasó-szerkesztő iOS-re. Villámgyors, egyszerűen használható, ráadásul szinte teljeskörű PDF szerkesztési eszköztárral rendelkezik, a szövegek, képek módosításától a rajzoláson és a linkek elhelyezésén át, egészen a PDF teljes átrendezéséig. Mindezt meglepően könnyedén alkalmazhatjuk vele egy iPhone képernyőjén. Ezzel szemben egy eredetileg tabletre, vagy akár nyomtatásra tördelt PDF-et eddig ezzel a programmal sem volt annyira álomszerű olvasni, hiszen nem tudta kiküszöbölni a fixen tördelt tartalom okozta problémát. Eddig!

A napokban megjelent új frissítés óta viszont a PDF Expert 7 rendelkezik egy Reading Mode funkcióval, ami a hétköznapi PDF fájlokat képes úgy átrendezni a képernyőn, hogy akár az iPhone-on is kényelmes legyen végre elolvasni egy hosszabb anyagot. Mind a szövegeket, mind képeket úgy méretezi, hogy illeszkedjenek a kisebb méretű kijelző lehetőségeihez. Az egyetlen feltétel, hogy az adott PDF ne szkennelve, képként tartalmazza a szöveget, hiszen akkor a szöveg áttördelése nem megoldható a program számára.

Az új üzemmód használata amúgy nagyon egyszerű, minthogy külön gombot kapott a program felületének alsó részén. Egy mozdulat és máris átalakítva, kvázi folyó szövegként (közte az esetleges képekkel) láthatjuk például a korábban szépen tördelt újságoldalakat, hogy ne kelljen ide-oda tologatni azokat az olvasáshoz. Ráadásul a szöveg mérete, a színvilág egyaránt beállítható, mintha egy e-book olvasót használnánk. A Keep iPhone Awake opció bekapcsolásával pedig azt is megakadályozhatjuk, hogy a telefon elszenderedjen miközben elmerülten olvasunk egy hosszabb sztorit.

A Reading Mode sajnos az előfizetéses csomag részeként jelent meg, így vagy azok juthatnak hozzá, akik előfizettek a PDF konvertálást és több egy extra funkciót lehetővé tévő plusz csomagra, vagy azok, akik anno megvásárolták a PDF Expert 6-os verzióját és arról frissítettek a 7-es kiadásra. Számukra az előfizetéses csomag nélkül is használható ez az új üzemmód.

Ne maradjon le erről sem!