Documents VPN funkció: VPN is van a legjobb iPhone-os fájlkezelőben

Számtalan VPN szolgáltatást bemutattunk már az elmúlt évek során, többek között összeszedtük a szerintünk legjobbakat is, egy válogatásba. Ma viszont egy szokatlan megoldásról szeretnénk hírt adni: megérkezett a Documents VPN, így immár VPN funkciója is van a legjobb iPhone-os fájlkezelőnek. A Readdle-féle Documents bárki számára elérhető iOS-re. Amellett, hogy kényelmessé teszi iPhone-on és iPaden a fájlok menedzselését – nem csak a készüléken, hanem akár különféle felhőszolgáltatásokban is -, vagy éppen egyszerűsíti a videók és zenék másolását, mostantól arra is kiváló választás lehet, ha szeretnénk biztonságosabbá tenni az internet kapcsolatot például egy ingyenes wifihez kapcsolódáskor.

Documents VPN funkció: immár VPN is van a legjobb iPhone-os fájlkezelőben

Mint már említettük a bevezetőben is, a Readdle Documents egy bárki által ingyen használható fájlkezelő, amelyet feltétlenül érdemes telepítenie mindenkinek akár iPhone-ra, akár iPadre. Nagyon leegyszerűsíti a fájlok menedzselését (másolás, átnevezés, be- vagy kicsomagolás, megosztás, megtekintés stb.), illetve a számítógép és a mobil eszközök közötti fájlcserét is. Ráadásul egyetlen felületen elérhetünk vele egy csomó népszerű felhőszolgáltatást, illetve akár FTP/SFTP kliensként is használhatjuk. Sőt, a Readdle fejlesztői egy ideje már beépítették a népszerű PDF Expert alkalmazás néhány PDF szerkesztési képességét is ebbe az appba.

Ezek után már meg sem lepődtünk, amikor alig egy hete a Readdle egy újabb eszközt integrált a programba: egy VPN szolgáltatást. Ennek segítségével titkosíthatjuk internetes adatforgalmunk teljes tartalmát és elrejthetjük valódi IP címünket is a kiberbűnözők elől. Ebben értelemszerűen az is beletartozik, ha a Documents appon belül internetezünk (integrált webböngésző, felhők elérése stb.), de az is, ha teljesen más appokat használunk (Safari, Firefox stb.). Szóval sokkal nagyobb biztonságban internetezhetünk például egy nyílt wifi hálózathoz csatlakozáskor, amelyen amúgy egy VPN használata nélkül hatalmas veszélynek tehetjük ki privát adatainkat, jelszavainkat, levelezésünket stb.

VPN használat a Documents appban

A VPN használatát a végletekig egyszerűsítették a fejlesztők. Nincsenek beállítási lehetőségek, nem kell semmit konfigurálni. Egyszerűen rábökünk a VPN fülre a program alján, majd a hatalmas Start gombra. A Documents kiválasztja a legoptimálisabb VPN szervert és máris biztonságban dolgozhatunk.

Természetesen azért itt is van lehetőségünk országot választani, egészen pontosan 27 országból (jelenleg). Sajnos ezek között magyarországi szervert nem találunk, de akit nem zavar a külföldi IP cím kiosztása, annak ennek ellenére sem lehet komoly kifogása, mert a szerverek sebessége kifejezetten gyorsnak mondható. 

A Readdle nem ad túl sok információt a VPN szolgáltatás technikai részleteivel kapcsolatban, de mivel nem teljesen saját szolgáltatás, hanem – cikkünk készültekor – a Hotspot Shield nevű VPN-re épül, így jó eséllyel mindent megkapunk, amit ott is: vagyis nem naplózzák online tevékenységünket és AES-256 bites titkosítást használnak adataink védelmében.

A szolgáltatás nem teljesen ingyenes, de 50 MB napi limittel akár díjmentesen is használhatjuk. Ez nagyobb online tevékenységekhez aligha elegendő, de egy gyors online bankoláshoz, üzenetküldésekhez stb. megteszi. Ha ennél többre vágyunk, sajnos elő kell fizetnünk, ami jelen esetben havi 4 790 forintba kerül. Ez bizony nem olcsó a jelenlegi VPN szolgáltatásokat nézve, s a helyzet az, hogy ha már fizetünk, van azért jobb is, mint ez. De ettől még kétségtelen, hogy a Documents egyre többre képes, így továbbra is csak annyit tudunk mondani: ez a legjobb fájlkezelő iPhone-ra és iPadre. Érdemes vele megismerkedni. Ha más nem, alkalmi VPN védelemnek tökéletesen megteszi a napi 50 MB-os limit is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató