Videók és zenék másolása iPhone-ra wifin keresztül, iTunes nélkül és ingyen

Több keres megoldást a fájlok, zenék, videók iPhone-ra másolására az iTunes kihagyásával. Nos, az Apple ezen a téren egyre engedékenyebb, legalábbis a maces felhasználókkal, hiszen a macOS Catalina rendszerben az iOS eszközöket már nem az iTunes-ban, hanem a Finderben lehet elérni, valamivel egyszerűbben, mint korábban (plusz Macen azért ott van egy ideje az AirDrop funkció is). Az új iOS 13 saját fájlkezelője is ügyesedett, amellett, hogy immár ZIP fájlok létrehozására is alkalmas, ügyesebben bánik a felhőszolgáltatásokkal is, így azokon keresztül is feljuttathatunk fájlokat a telefonra, melyeket azután a Megosztás menüponttal “továbblőhetünk” a megfelelő programok felé. Ma viszont megmutatjuk, miként oldható meg a videók és zenék másolása iPhone-ra wifin keresztül, akár az iTunes teljes megkerülésével. A módszerek Macen és windowsos PC-n egyaránt bevethetők.

Videók és zenék másolása iPhone-ra wifin keresztül

Readdle Documents talán a legjobb fájlkezelő app iOS-re, s hiába ügyesedett sokat az iOS saját Fájlok alkalmazása, szerintünk ez a program még mindig megkerülhetetlen. Amellett, hogy itt is elérhetünk egy halom felhő szolgáltatást, így azokon keresztül is másolhatunk fájlokat vele a telefonra, van egy ennél sokkal praktikusabb funkciója is: wifin keresztül másolhatunk át vele fájlokat a telefonra.

Ehhez ráadásul nem szükséges semmit telepítenünk a számítógépre. Elég elindítani a telefonon a Documents appot, majd a Services részben a Connect to Computer lehetőséget választani. Ezután a számítógép böngészőjében meg kell nyitnunk a docstransfer.com oldalt, majd beírni az iOS képernyőjén látható PIN kódot. Ettől kezdve felépül a kapcsolat a gép és a telefon között, s mi kedvünkre másolgathatunk állományokat ide-oda a kettő között.

A fentiek feltétele, hogy a telefon és a számítógép (amely lehet Mac vagy PC) azonos wifi hálózathoz kapcsolódjon. Kábelezgetni nem szükséges. Ha a kapcsolat él, már semmi nem tart vissza minket, hogy létrehozzunk egy Zenek, vagy éppen Videok (vagy amit akarunk) nevű mappát és oda másoljuk a dalokat vagy a videókat.

A legjobb az egészben, hogy a Documents ráadásul képes megnyitni is a népszerű formátumokat, így aztán közvetlenül benne is lejátszhatunk zenéket és videókat. Hátránya, hogy azért nem komplett médialejátszó, így például lejátszási listákat nem kreálhatunk vele. Arra viszont van lehetőség, hogy az így a telefonra másolt zenéket és videókat egy arra alkalmas médialejátszó appnak is továbbadjuk, közvetlenül a telefonon (az iOS saját Megosztás funkcióján keresztül).

VLC Media Player: itt is beválhat

A VLC Media Playert többször emlegettük már az oldalon, hiszen szerintünk ez az egyik legjobb cross-platform lejátszó program. Ha már az előbb “alkalmas médialejátszó appot” emlegettünk: a VLC Media Player tökéletesen megfelel kitételnek. A Documents-ből ebbe is átmásolhatjuk a zenéket és videókat, hogy aztán teljes kényelemben rendszerezhessük és lejátszhassuk azokat.

Emellett a VLC Media Player iOS változata szintén rendelkezik saját wifis fájlmegosztási funkcióval. Ennek segítségével ugyanúgy összeköthetjük a gépet és a telefont wifin keresztül, mint a Documentsnél (csak itt az asztali böngészőbe az iPhone.local címet kell beírni, miután a telefonos VLC-ben bekapcsoltuk a Wi-Fi megosztásfunkciót.). 

Ez is villámgyors, telepítések nélkül, szinte bármilyen asztali rendszeren működő megoldás, ráadásul így közvetlenül a VLC-be kerülnek a dalok és filmek, amelynek egyik legfőbb előnye, hogy itt már lejátszási listákat is létrehozhatunk, igényeinknek megfelelően.

Nyitókép: Unsplash / Emma Matthews Content Production

Ne maradjon le erről sem!